Dan zdravja in gibanja za občane in podjetja v Domžalah

Če se bolj malo ali pa nič ne ukvarjate s telesnimi dejavnostmi (rekreacijo, športom, itd.), potem bi težko odgovorili na vprašanje kakšno kondicijo imate. Pravi odgovor na to kakšno kondicijo imate, je bilo možno dobiti danes na domžalskem stadionu, kjer je v organizaciji Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Domžale, ekipe projekta Zdravi na kvadrat ter Gospodarske zbornice Slovenije, potekal preizkus hoje na 2 kilometra. Poleg številnih občanov so se testa udeležili tudi nekateri zaposleni v podjetjih domžalske občine, saj so bili na test vabljeni v okviru projekta »Zdrav delavec na zdravem delovnem mestu – zdravi na kvadrat.

Ekipa projekta Zdravi na kvadrat je v preteklih dneh povabila zaposlene v podjetjih, da se udeležijo regijskega dneva zdravja in gibanja, kjer so potekale različne aktivnosti za izboljšanje življenjskega sloga zaposlenih. Dan zdravja in gibanja za podjetja in občane je potekal danes med 12. in 17. uro na domžalskem stadionu, na katerem so se izvajale številne brezplačne aktivnosti, kot so izvedba testa hoje na 2. kilometra, meritve krvnega tlaka, merjenje telesne mase in višine ter izračunavanje ITM, promocija preventivnih programov in ZV delavnic/individualnih svetovanj ter preprosta svetovanja za zdrav življenjski slog na podlagi preproste ocene življenjskega sloga (prehrana, gibanje, stres, alkohol, kajenje ipd.) predstavitev makete debelega črevesja – Svit, prikaz uporabe defibrilatorja, oživljanje na lutki in kako pomagati ponesrečencu in demonstracija nordijske hojein/ali drugih zdravju prijaznih vadb, ki so jih izvajali iz Športnega društva KinVital.

Preizkus hoje na 2 kilometra je enostaven, natančen, varen in ponovljiv test, na katerem s pomočjo tako hitre hoje kot jo zmorete, da pri tem ne ogrožate svojega zdravja, izmerijo vašo telesno zmogljivost in vam na podlagi vaših rezultatov svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo. Primeren je za vse med 20. in 65. letom, ki so telesno nedejavni ali zmerno telesno dejavni. Test lahko opravite večkrat (priporočljivo vsakih 6 mesecev) in tako sledite izboljšanju svoje telesne zmogljivosti.

Kot nam je povedala vodja Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Domžale, Andreja Heine, prof.zdr.vzg., je bila udeležba na današnjem preizkusu hoje več kot pričakovana. Najprej so jim izmerili srčni utrip, nato pa so pred samim preizkusom imeli vodeno ogrevanje, nakar pa je sledila hitra hoja po stezi stadiona. Seveda je bil tempo udeležencev različen, od zmožnosti vsakega posameznika. Vmes pa so merili čas. Po končani preizkušnji, je sledilo ponovno merjenje srčnega utripa, nato pa so podatke vnesli v poseben program, ki je pokazal v kakšni kondiciji je posameznik. S temi rezultati jim bodo sedaj lahko svetovali ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.

Projekt »Zdrav delavec na zdravem delovnem mestu – zdravi na kvadrat 2« je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi