Dan odprtih vrat Ribiške družine Bistrica Domžale

Ribiška družina Bistrica Domžale, ki deluje že od leta 1954 je imela v soboto, 18. junija 2016 na sedežu društva prvi dan odprtih vrat, na katerem so se s svojo dejavnostjo predstavili širši javnosti. Sam dogodek je sovpadal tudi z Dnevom slovenskih ribičev, ki ga je Ribiška zveza Slovenije razglasila za 20. junij.

Tradicija RD Bistrica Domžale sega v leto 1954, ko so po civilni reformi ribištva prešli iz zadružniškega upravljanja na ribiške družine kot jedra upravljanja ribiških okolišev. Tega leta so nastale prve ribiške družine, med njimi tudi njihova. Tako že 62. leto gospodarijo z Bistriškim ribiškim okolišem in sicer v štirih pododborih (Pšata, Kamnik, Domžale in Moravče). Skupen ribiški okoliš obsega 400 km vodotokov in 17 ribnikov. Na začetku je bilo članstvo manjše, nato pa je iz leta v leto raslo. Danes imajo 340 članov, od tega je 40 mladih ribičev.

Dan odprtih vrat so imeli v njihovem domu na Krakovski cesti 18 a v Domžalah, ki je bil prostovoljno zgrajen v začetku 70. let. Vsa ta leta ga člani ribiške družine tudi redno vzdržujejo in skrbijo za okolico.
Po besedah predsednika Ribiške družine Bistrica Domžale Martina Moverna, je bil dogodek namenjen predstavitvi njihove ribiške družine in posameznih sekcij znotraj nje ter ponudnikom ribiške dejavnosti na tem območju. Med drugim so si obiskovalci lahko ogledali film o muharjenju v Sloveniji in markiranju sulcev, gledali pod prste vezalcem umetnih muh ter se preskusili v t.i. ribolovu na tarčo.

Dneva odprtih vrat sta se udeležila tudi predstavnik Ribiške zveze Slovenije dr. Miroslav Žaberl in podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec. Dr. Žaberl je v svojem govoru povedal, da tretjo soboto v mesecu juniju ribiči dogovorno praznujejo dan slovenskih ribičev. Ker pa ribiče ne združuje samo veselje do ribolova, ampak so v prvi vrsti naravovarstveniki, vsako leto na ta dan posvetijo eni izmed domorodnih ribjih vrst, pod znamko »Zaščitimo domorodne vrste«. Letos je to kralj voda sulec.

Podžupanja mag. Kosec je v svojem govoru med drugim dejala, da je voda vir življenja in bogastvo prihodnosti, zato je toliko bolj pomembno, da jo skupaj varujemo. Naši vodotoki so del naravne krajine, del značilnosti in posebnostmi krajev, ki se lahko pohvalijo z mnogimi naravnimi lepotami: »K urejenostim našim vodam in čistosti ste najbolj pripomogli prav vi spoštovani ribiči. Imate posebno poslanstvo na področju varovanja narave, gospodarjenja z življenjem v naših vodah. Poleg tega pa si prizadevate, da svoje znanje in izkušnje prenašate na mlajše generacije.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi