Čebelice, moje prijateljice: Novice iz Čebelarskega društva Domžale

V Sloveniji ima čebelarstvo dolgoletno tradicijo. Že pred več kot 230 leti je znanje slovenskega podeželskega malega kmeta – čebelarja svetu predstavil Anton Janša (1734–1773), prvi učitelj čebelarstva na cesarskem Dunaju. Sto let pozneje je območje zaslovelo s svojo čebelo Apis mellifera carnica, ki je kmalu postala znana po vsem svetu. Kasneje pa so se čebelarji začeli povezovati in nastajala so prva društva. Med njimi je tudi Čebelarsko društvo Domžale, ki v letošnjem letu praznuje 97 let delovanja in povezovanja čebelarjev z domžalskega območja.

Za svoje člane Čebelarsko društvo Domžale izdaja tudi društvene novice, v katerih opisujejo svoje aktivnosti, izkušnje, priporočila, predstavljajo svoje člane … z namenom, da so vsi dobro informirani in da se aktivnostim pridružijo tudi tisti člani, ko so se doslej »držali« bolj zadaj.

Njihove novice si lahko na našem portalu preberete tudi vi. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj zanimivega in poučnega. Čebelarstvo kot kmetijska panoga ima v Sloveniji namreč izjemen socialni pomen. Čebela nas spremlja skozi vse življenje. V otroštvu nam je simbol pridnosti, varčnosti in skrbi za druge, ko odrastemo, občudujemo njeno učinkovitost, socialni red in gospodarnost, ko človek dozoreva, pa je zanj koristno, da si poišče dodatna sidra, konjičke, da se zanima še za kaj drugega kot za službo in vzdrževanje doma. Eden izmed konjičkov, ki krepi duha in telo, je tudi čebelarstvo, saj so čebele oz. skrb zanje najboljše zdravilo za vse strese in tegobe, ki jih doživljamo zaradi zdajšnjega hitrega življenjskega tempa.

Novice si lahko ogledate s klikom na fotko spodaj:

Avtor: Miha Ulčar; Foto, novice: Čebelarsko društvo Domžale
Tagi