Čebelarjenje v osrednjem delu Slovenije in pomen delovanja čebelarskih društev v lokalnem in širšem okolju

V Knjižnici Domžale je v četrtek, 16. junija 2016, na večer pred dnevom odprtih vrat slovenskih čebelnjakov je pod vodstvom Čebelarskega društva Domžale v sodelovanju s Čebelarskim društvom Krtina-Dob in Knjižnico Domžale potekalo predavanje z naslovom Čebelarjenje v osrednjem delu Slovenije in pomen delovanja čebelarskih društev v lokalnem in širšem okolju.

Poleg domačih čebelarjev so sodelovali predstavniki čebelarskih društev iz širše okolice Domžal, Kamnika, Mengša, Komende, Lukovice, Moravč, Dolskega, Litije in Ljubljane ter gost Anton Komat, slovenski svobodni raziskovalec, pisec, scenarist, publicist in naravovarstvenik. Pred pričetkom je obiskovalcem v sliki in besedi Stane Rener povedal nekaj besed o čebelah, rojenju in osnovnih navad čebel. 

Okrogle mize so se udeležili mag. Saša Dragar Milanović, glavna republiška inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na Inšpektoratu, ki deluje v sestavi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Matej Blec, čebelar in nekdanji predsednik Čebelarskega društva Mengeš, Mitja Nakrst, predsednik Čebelarskega društva Lukovica, Marjan Koderman, predsednik Čebelarskega društva Krtina, ter Štefan Virjent, predsednik Čebelarskega društva Kamnik.

Predstavili so zanimivo življenje čebelje družine in pomen njenega delovanja v naravnem okolju. Dotaknili pa so se tudi aktualne problematike v zvezi z delom čebelarjev in pridobivanjem čebeljih pridelkov. Tako smo izvedeli iz prve roke o boleznih čebel, množičnih zastrupitvah celih čebeljih družin, o problemih paše na travnikih, ki so zaradi prezgodnjih košenj in baliranj tako rekoč brez rož in travnih klasov, v katerih so semena …

Na predavanje je bilo povedanega mnogo na temo čebelarjenja, na svoj račun pa so lahko prišli tudi poslušalci in obiskovalci, saj so zastavljali vprašanja, na katera so jim odgovarjali res izkušeni čebelarji. Pogovor si lahko ogledate v zgornjem videu.

Večer je vodil Andrej Jus iz Čebelarskega društva Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi