Čakre – Energijski sistem človeka

Beseda čakra izvira iz sanskrtskega jezika in pomeni kolo ali vreteno. Čakre so energijska središča, oziroma središča zavesti v človeškem telesu. Obstaja 7. glavnih čaker, katere močno vplivajo na zdravje telesa in duha.

Kadar imamo kakršnekoli zdravstvene težave, najprej pomislimo na obisk pri zdravniku. Pri tem vedno pomislimo na naše telo, ne pa na naš energijski sistem.
Vsaka čakra je namreč povezana z živčnimi centri ob hrbtenjači in skrbi za določene organe in jih napaja. Nahajajo se v sredini telesa in so razporejene od spodaj nazgor – od trtice do glave. Če je čakra blokirana, ne more prevajati energije, zato počasi nastanejo okvare ali motnje, ki jih opazimo kot bolezen ali pa kot različne motnje na fizični ali psihični ravni. Obstajajo različne tehnike, ki nam pomagajo uravnovesiti delovanje naših čaker. Največ pa lahko storimo sami.

1. Čakra –MULADARA ali KORENSKA ČAKRA

Kaj jo slabi… *Če imamo skrb za: denar, delovo mesto, preživetje… *Če ne počnemo tistega v čemur uživamo (delo, prosti čas). * Če nismo zadovoljni s sabo ali družino in ko je ogroženo naše preživetje hrana, toplota, dom ali varnost.

Fiziči znaki… Bolečine v nogah in sklepih, utrujenost mišic, mrzle noge, poškodbe na predelu nog, težko izločanje blata, zobobol…

Kaj storiti… Počutimo se varnega tukaj in sedaj in delamo stvari v katerih uživamo. Pomembna je tudi fizična aktivnost.

2. Čakra – SVADIŠTANA ali SAKRALNA ČAKRA

Kaj jo slabi… *Ukvarjanje s tem kaj si bodo drugi mislili o nas in kako bomo sprejeti s strani ostalih. *Omejujoča čustvena povezava (vezi) z drugimi in odnosi, pretirana skrb in vlečenje tujih težav nase. *Ko težko izražamo čustva (bolečine v križu), kadar nismo iskreni do sebe in drugih, strah za finance

Fiziči znaki… Slabost v črevesju, slabo prebavljanje, pomanjkanje vitaminov in mineralov, težave z mehurjem in ledvicami, bolečine v maternici, bolečine v križu, mozoljavost,…

Kaj storiti… Sprostite se in izrazite svoja čustva. Povejte ljudem kaj iskreno čutite in bodite odločni. Naučite se govoriti o svojih čustvih in počutju. Sprejmite se.

3. Čakra – MANIPURA ali POPKOVNA ČAKRA

Kaj jo slabi… *Razburjenost, vznesenost, strah, negotovost, nezaupanje, moč nad drugimi, živčnost zaradi občutka nemoči, jeza na druge ali nase, uveljavljanje svoje volje, nemoč…

Fiziči znaki… Slabost, pomanjkanje apetita, problemi z želodcem in trebušno slinavko, problemi z jetri, driska, vsi fizični znaki strahu in agresije.

Kaj storiti… Da premagamo stres in si pridobimo dostop do notranje modrosti je priporočljivo redno ukvarjanje z vadbo, ki nam na dolgi rok omogoča, da imamo sami nadzor nad svojim telesom. To je meditacija, joga in različne vrste sproščanja za dušo in telo.

4. Čakra – ANAHATA ali SRČNA ČAKRA

Kaj jo slabi… *Ko se zapremo pred ljudmi, jih ne spustimo blizu, ter mislimo, da so slabi, nevredni ljubezni. *Ljudi dojemamo kot da nam želijo slabo, nam škodujejo ali nas prizadanejo. *Če ne cenimo sebe ali drugih. *Ljubosumje, zavist, negativna čustva, sebe dojemamo kot žrtev. *Ko se ne sprejmemo takšne kot smo (fizično, čustveno, mentalno)…

Fiziči znaki… Kronično mrze roke, vse težave s srcem ali pljuči, težave z rokami, dlanmi prsti na rokah,…

Kaj storiti… Ta čakra je dom brezpogojne ljubezni. Povezuje in nam nudi razumevanje na vseh področjih. Potrebno je ukvarjanje s stvarmi, v katerih uživamo in katere nas polnijo iz energijo. Lahko pomagamo drugim in se učimo hvaležnosti. Dobro je tudi branje literature, ki nam dviga samozavest in spodbuja k našemu razvoju, sprejemanju in razumevanju.

5. Čakra – VIŠUDI ali GRLENA ČAKRA

Kaj jo slabi… *Ko se ne moremo izražati, umetniško ali govorno. *Ko ne delamo kreativno in z užitkom. * Ko nam v grlu zastane neizrečena energija, misel (če česa ne povemo ali ˝požremo˝). * Ni volje za ustarjanje, ne vemo kaj si želimo delati.

Fiziči znaki… Težave z grlom, glasilkami, glasom, dihali, nosom, ščitnico,…

Kaj storiti… Bodite kreativni in delajte stvari z veseljem. Izražajte se ter govorite resnico.

6. Čakra – AJNA ali ČAKRA TRETJEGA OČESA

Kaj jo slabi… *Če imamo preveč idej ali razumski možnosti ki jih ne zmoremo dojemati. * Ko ne najdemo razumskih povezav med stvarmi in se ne odpremo za višjo razlago. * Kadar ne dopustimo da pridejo informacije do nas iz drugega (višjega) vira. * Ko se nam zdi duhovnost in vse v zvezi z njo preveč abstraktna, neresnična. *Ko nimamo volje razmišljati o čemerkoli.

Fiziči znaki… Težave z očmi, ušesi, bolečine v glavi, težave z ravnotežjem,…

Kaj storiti… Kar nam ustreza(koncepti razmišljanja) sprejmimo, čeprav še ne razumemo. Kar nam ni všeč, se vprašajmo zakaj ne. Dopustimo znanju naj pride do nas, ne upirajmo se, sprejmimo ga toliko, kot ga lahko, ostalo zavrzimo. Zgradimo si sistem prepričanj, a bodimo prilagodljivi, vedno ga lahko nadgradimo ali spremenimo. Vseh stvari se ne da opisati z besedami, zato se raje navežimo na notranji občutek vedenja. Učimo se ravnati po njem in krepimo vez z našo intuicijo.
Razmišljajmo o duhovnih načelih in jih povežimo s prakso. Berimo literaturo o duhovnosti in krepimo naše lastno tiho vedenje. Meditirajmo in krepimo vez s svojo dušo.

7. Čakra – SAHASRARA ali KRONSKA ČAKRA

Kaj jo slabi… *Ko se odrežemo od vira, mislimo, da za nas ni poskrbljeno, da smo ločeni od vsega in vseh. * Ko se nam vse zdi preveč abstraktno, da bi razumeli. *Kadar mislimo da ne spadamo sem da nimamo poslanstva na tem svetu.

Fiziči znaki… Bolečine v glavi

Kaj storiti… Enako kot pri šesti čakri. Začutimo stik z božanskim v sebi in drugih. Poiščimo svoje poslanstvo.

Vir: http://www.be-prema.com/cakre.html (Pripravila Tina Vrankar)

 

Tagi