Brezskrbno in varno na piknik

Sezona piknikov se pričenja, izognimo se zastrupitvam

Lepi topli dnevi že kar vabijo ven. Pikniki so seveda priljubljena poletna dejavnost, ob kateri se z druženjem s prijatelji in družino umaknemo od vsakdanjega stresa. V toplem poletnem vremenu hitro nastanejo idealni pogoji za razmnoževanje bakterij. Kako naj poskrbimo za varnost živil? Vsekakor si ne želimo, da dobro voljo in druženje prekine slabost ali pa morda še kaj hujšega. Ravno zato moramo poskrbeti za pravilno rokovanje s hrano. NIJZ je sestavil seznam nasvetov za varnost živil na piknikih, ki predstavljajo smernice za rokovanje s prehrano.

Ločujmo surovo meso in ostale živilske produkte

Surovo meso pogosto vsebuje škodljive bakterije, kot so salmonela, E.coli, in kampilobakter, ki lahko povzročijo resne zastrupitve s hrano. Te bakterije lahko prenesemo na drugo hrano, predvsem tisto, ki je ne kuhamo pred zaužitjem, kot so sadje, zelenjava in pripravljene jedi. Zato je ključno preprečiti navzkrižno kontaminacijo. Surovo meso hranimo v zaprtih posodah, ki preprečujejo iztekanje sokov na drugo hrano. Posode naj bodo tesno zaprte in shranjene v hladilniku na najnižji polici, da sokovi ne kapljajo na druge živila. Za rezanje surovega mesa uporabljamo ločene deske, običajno plastične ali steklene, saj jih je lažje temeljito očistiti. Deske iz lesa lahko absorbirajo sokove mesa in s tem bakterije, zato jih je težje popolnoma očistiti. Uporabljamo posebne nože samo za surovo meso in jih po uporabi temeljito operemo z vročo vodo in detergentom.

Skrbite za higieno rok in pripomočkov

Po rokovanju s surovim mesom si vedno temeljito umijemo roke z milom in toplo vodo, da preprečimo prenos bakterij na druge površine ali živila. Če nimate te možnosti uporabljajte razkužilo ali čistilne vlažilne robčke. Prav tako poskrbite za higieno pripomočkov ter delovnih površin, ki jih uporabljate.

Hladilna torba

Pravilna uporaba hladilne torbe je ključna za ohranjanje svežine in varnosti hitro pokvarljivih živil, kot so sveže meso, mlečni izdelki, različne omake in pripravljene jedi. Izberimo hladilno torbo z dobro izolacijo, ki ohranja nizko temperaturo v notranjosti. Hitro pokvarljiva živila kot so sveže meso ter razne omake obvezno shranjujte v zaprti hladilni torbi. Le to položite v senco. V sami torbi pa naj bo kar četrtina prostora namenjena hladilnim blazinicam ali zamrznjenim plastenkam z vodo. Če se hladilni elementi stopijo, jih zamenjamo z novimi iz zamrzovalnika, če je le to mogoče.

Specimo meso

Ko pripravljamo meso, je izjemno pomembno, da ga pečemo dovolj dolgo in na ustrezno visoki temperaturi, da uničimo morebitne škodljive bakterije ter zagotovimo varnost hrane. Temperature pečenega mesa, ki morajo biti dosežene so: cela perutnina ≥ 82°C, piščančja prsa ≥ 76,5°C, perutnina – manjši kosi ≥ 74°C, svinjsko meso ≥ 68°C, hamburger ≥ 68°C, s tem zagotovimo uničenje škodljivih bakterij kot so salmonela, E.coli ter stafilokok. Najbolj zanesljiv način, da ugotovimo, ali je meso dovolj pečeno, je z uporabo termometra za hrano. Vstavimo termometer v najdebelejši del mesa, pri čemer se izogibamo kostem, saj lahko te povzročijo napačno branje temperature. Pazimo, da je temperatura žara dovolj visoka in da meso pečemo enakomerno na obeh straneh.

Doris Bubnjič, Foto: Unsplash.com

 

Tagi