Bolečine v vratu – najpogostejši vzroki ter kako jih odpraviti

Bolečine v vratu so pogosta težava, s katero se v današnjem času srečuje vse več ljudi. Lahko so posledica številnih dejavnikov, vključno z dolgotrajnim sedenjem za računalnikom, nepravilno držo, poškodbami ali preobremenitvijo vratnih mišic. Poleg bolečin, ki so prisotne najpogosteje ob premikanju glave, je možno občutiti bolečino ali mravljinčenje tudi po roki. Ta pojav strokovno imenujemo cervikalna radikulopatija.

Do radikulopetije najpogosteje pride zaradi degenerativnih sprememb, ki nastanejo v vratni hrbtenici, zaradi česar pride do utesnitve ali nekega drugega draženja živčne korenine, kar povzroči bolečino in mravljinčenje. Pozorni moramo biti tudi na zmanjšan občutek ali šibkost mišic.

Vrat je kompleksen del našega telesa, sestavljen iz mišic, kosti, živcev in vezi. Bolečine v vratu se lahko pojavijo zaradi različnih vzrokov, med katerimi so najpogostejši:

  1. Slaba drža: Dolgotrajno sedenje za računalnikom ali pogosto upogibanje glave navzdol lahko privede do slabše drže in posledično do bolečin v vratu. Zaradi slabe drže pride do degeneracije vratne hrbtenice, kar najpogosteje povzroča bolečino ob premikanju glave vstran. V tem primeru je najbolj priporočljivo sproščanje prenapetih vratnih mišic z raznimi manualnimi tehnikami ter inštrumentalnimi fizioterapevtskimi pripomočki, s katerimi sprostimo napetosti.
  2. Poškodbe: Poškodbe vratnih mišic, vretenc ali živcev lahko povzročijo bolečine in nelagodje.
  3. Stres: Čustveni stres lahko povzroči napetost v mišicah vratu in ramen, kar vodi v bolečine v vratu. Tudi v tem primeru pomagajo različne manualne tehnike, s katerimi sprostimo prenapete vratne mišice.
  4. Preobremenitev mišic: Enolično ponavljajoči gibi ali dvigovanje težkih bremen lahko povzroči preobremenitev mišic v vratu in posledično bolečine. V tem primeru je zelo pomembno odpraviti napačne gibalne vzorce in jih zamenjati z pravilnimi – takimi, s katerimi ne aktiviramo vratnih mišic prekomerno.

Pogosto pa zgoraj našteti vzroki vodijo v bolj napredujoča stanja kot so:

1. CERVIKALNA SPONDILOZA:

Je degenerativna bolezen vratne hrbtenice, ki se pojavi zaradi obrabe in staranja vretenc ter medvretenčnih ploščic v vratnem delu hrbtenice.

Glavni vzrok cervikalne spondiloze je običajno degeneracija medvretenčnih ploščic in spremembe v kostnem tkivu vretenc. To vodi do nastanka izrastkov na vretencih, imenovanih osteofiti. Le-ti kasneje pritiskajo na okoliške živce in povzročajo bolečine ter nelagodje.

Simptomi cervikalne spondiloze lahko vključujejo:

  1. Bolečina v vratu
  2. Omejena gibljivost vratu
  3. Glavoboli
  4. Izguba občutka ali mravljinčenje
  5. Šibkost v rokah in dlaneh

Zdravljenje cervikalne spondiloze običajno vključuje kombinacijo fizioterapije, s katero zmanjšamo bolečino; ter kineziologije, s katero izboljšamo gibljivost in moči vratu. V hudih primerih pride v poštev tudi kirurško zdravljenje, ko druge metode zdravljenja niso učinkovite.

2. HERNIJA VRATNE HRBTENICE

Hernija vratne hrbtenice je stanje, pri katerem pride do izbočenja jedra medvretenčne ploščice v vratni hrbtenici skozi poškodovano ali oslabljeno zunanjost diska. To lahko povzroči pritisk na okoliška tkiva, živce ali hrbtenjačo ter s tem povzroči različne težave.

Glavni vzrok hernije vratne hrbtenice je običajno degeneracija diska, ki se lahko s starostjo pojavi zaradi obrabe in izgube prožnosti. Drugi dejavniki, kot so poškodbe, dvigovanje težkih bremen, ponavljajoče se gibi ali nenadni gibi vratu, lahko prav tako prispevajo k razvoju hernije.

Simptomi hernije vratne hrbtenice se lahko razlikujejo glede na lokacijo in resnost hernije ter pritiska na živce ali hrbtenjačo. Najpogostejši simptomi hernije vratne hrbtenice so:

  1. Bolečina v vratu
  2. Bolečina v ramenih in rokah
  3. Omejena gibljivost vratu
  4. Šibkost mišic v rokah
  5. Glavoboli

Zdravljenje hernije vratne hrbtenice običajno vključuje kombinacijo zdravili za lajšanje bolečin, fizioterapijo za izboljšanje gibljivosti in moči vratu ter v nekaterih primerih tudi injekcije steroidov za zmanjšanje vnetja. V hudih primerih, ko druge metode zdravljenja niso učinkovite, lahko zdravnik predlaga operacijo za odpravo hernije.

3. MIŠIČNA ZAKRČENOST IN PREOBREMENITEV

Mišična napetost in preobremenitev sta pogosti stanji, do katerih lahko pride zaradi različnih razlogov. Obe stanji povzročata nelagodje in bolečine in lahko vplivata na vsakodnevne aktivnosti posameznika.

Mišična prenapetost:

Mišična prenapetost je stanje, pri katerem mišice postanejo prenapete, trde in boleče. Ta napetost se lahko pojavi zaradi različnih razlogov, najpogosteje zaradi

  1. Slabe drže: prekomerno sedenje brez ustrezne podpore vratne hrbtenice
  2. Stresa in tesnobe: stres pogosto povzroči zakrčenost vratnih mišic
  3. Preobremenitve: do teh najpogosteje pride pri dvigovanju pretežkih bremen
  4. Pomanjkanje vadbe: vodi do šibkosti mišic, ki se posledično hitreje zakrčijo

Simptomi mišične napetosti vključujejo občutek togosti, bolečine in nelagodja v prizadetih mišicah. Lahko se pojavi tudi omejena gibljivost. Pri zakrčenosti vratnih mišic najpogosteje pomaga manualna terapija ter odprava vzroka, zaradi česar je prišlo do zakrčenosti.

Mišična preobremenitev:

Mišična preobremenitev se pojavi, ko mišice postanejo utrujene in preobremenjene zaradi prekomerne uporabe ali nenadne spremembe (povečanje) obremenitve. Najpogosteje se pojavi pri ljudeh, ki se ukvarjajo s fizičnim delom ali športom, kjer pride do prekomernega napora mišic.

Simptomi mišične preobremenitve vključujejo bolečino, utrujenost, občutek šibkosti v mišicah in lahko tudi otekanje ali vnetje. Počitek, hidracija, primerna prehrana in postopno uvajanje vadbe lahko pomagajo preprečiti mišično preobremenitev. Prav tako je pomembno upoštevati pravilne tehnike dvigovanja in izogibanje nenadnim spremembam obremenitve.

Potrebno je vedeti da z ustrezno fizioterapijo in kineziologijo lahko odpravimo do 80 % vseh težav z vratom. Če imate torej težave z vratno hrbtenico nas lahko kontaktirate preko e-pošte info@kinvital.si ali se oglasite v Hiši na travniku in skupaj bomo našli rešitev za vaše težave.

Avtor: Blaž Mušič; Foto: canva.com

Tagi