“Asperger teče” tudi v Domžalah

V Domžalah društvo ASPI že šesto leto nudi podporo osebam z avtizmom in njihovim družinam

2. april je Mednarodni dan zavedanja o avtizmu in Društvo za pomoč mladostnikom in odraslim s spektroavtistično motnjo (=Društvo ASPI) že šesto leto deluje na Stobovski v Domžalah. V letu 2022 so nudili podporo 63 osebam z avtizmom in njihovim družinam ter organizirali 190 dogodkov v Domžalah, Ljubljani in drugje. April je mesec avtizma in tudi letos bodo v Društvu ASPI organizirali številne dogodke, med katerimi je tudi tek poimenovan Asperger teče, ki bo potekal od 1. 4. 2023 do 5. 5. 2023. Na zemljevidu teka so tudi Domžale.

Cilj Društva ASPI ni le podpora osebam z avtizmom in njihovim družinam, ampak tudi ozaveščanje javnosti, da somed nami mladostniki in odrasli z avtizmom, ki ob primerni podpori in prilagoditvah lahko samostojno, kvalitetno in ustvarjalno bivajo v družbi.

V zadnji nekaj letih so mladi in odrasli z avtizmom na delavnicah AS – SUPER SI – 1, 2, 3 v sodelovanju Društva ASPI, Zavoda Maja Weiss, produkcijske hiše Adrian film, KUD Pozitiv in Dijaškega doma Ivana Cankarja v Ljubljani ustvarili tri kratke dokumentarno-igrane filme in enega igranega. Filmi pripovedujejo o življenju z avtizmom in položaju oseb z avtizmom pri nas. V kratkem igranem filmu mladi z avtizmom niso le igralci, pač pa tudi scenaristi, kostumografi, oblikovalci in morda še kaj. Ob svetovnem dnevu avtizma, 2. aprilu, so v okviru festivala Bobri letos svoj prostor dobili tudi mladi in odrasli z avtizmom aktivni v Društvu ASPI. Festivalski del programa namenjen avtizmu je poimenovan Modri bobri: podobe avtističnega sveta, potekal pa bo v nedeljo, 2. aprila, ob 17. uri v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvoru.

Asperger teče v Domžalah

Nejc Pogačar je zagret tekač in ima avtizem (Aspergerjev sindrom). Zadal si je, da bo letos svoji strasti do teka dodal dobrodelno in ozaveščevalno noto. V mesecu aprilu bo ozaveščal o avtizmu in druge spodbujal, da mu s tekom ali hojo pomagajo nabrati čim več kilometrov.

Nejc o sebi pravi: “Sem Nejc, glavni “norec” te akcije. Kot norec mislim na to, da sem eden izmed najbolj zagrizenih tekačev. Ker aktivno tečem že več kot 3 leta, v teh treh letih pa zadnji 2 leti vsak tek v aprilu odtečem v modri barvi in s tem ozaveščam o Avtizmu, saj sem na spektru (Aspergerjev sindrom) tudi sam”.

Ljubitelji narave in dobre volje, lepo vabljeni, da se pridružite Nejcu Pogačar in pomagate ozaveščati o avtizmu. Na posameznih etapah bodo Nejca spremljali tudi drugi člani Društva ASPI. Na zemljevidu etap tekaškega dogajanja »Asperger teče« so tudi Domžale.

V četrtek, 6. aprila 2023 in v petek, 5. maja 2023 se lahko Nejcu in ostalim članom Društva ASPI pridružite na strasi, ki bo potekala v Domžalah. Start bo v Centru ASPI Domžale-Šumberk-Rašica-Center ASPI Domžale. Nejc bo štartal ob 12.uri.

Ker pa je modra barva barva avtizma, naj velja “mini pravilo”, da naj bo vsaj del vašega oblačila modre barve. Finale »Asperger teče« bo v petek, 5. maja 2023 na trasi Društvo ASPI Domžale – Rašica – Črnuče – Društvo ASPI Ljubljana.

Z akcijo bomo skupaj nabirali kilometre, se vzpodbujali in širili znanje o tem, da so tudi osebe z avtizmom polnopravni člani naše skupnosti. Zbran denar bo namenjen za dejavnosti, ki jih je Društvo ASPI že izvajalo v preteklosti in so se izkazale za nujno potrebne, vendar so na žalost zaradi prekinitve sofinanciranja izpadle.

Zbran denar bodo namenili za

  • psihoterapije oseb z avtizmom in njihovih družin,
  • vodene delavnice (za učenje socialnih veščin in komunikacije, samostojnega življenja in zdravega načina preživljanja prostega časa) in
  • podporno in izobraževalne skupine za starše oseb z avtizmom

Kako poteka zbiranje kilometrov?

  • Če uporabljate FB
    Naredite fotografijo sebe, poti, domače ali divje živali med tekom/hojo 😉 ali sliko ekrana aplikacije.
    Fotografijo objavite v razpravo našega FB dogodka
    Objavi pripišite število kilometrov (pri štetju kilometrov si pomagajte z aplikacijo Strava, Pedometer, Sport tracker, …) in označite FB stran @drustvoaspi
  • Če že uporabljate Stravo
    pridružite se Nejčevi skupini “ASPERGER teče” in svoje kilometre prispevajte tja.
  • Če ne uporabljate FB ali Stravo
    Naredite fotografijo – sebe, poti, domače ali divje živali med tekom/hojo 😉 ali sliko ekrana aplikacije.
  • Fotografijo skupaj s številom opravljenih kilometrov pošljite na: info.drustvoaspi@gmail.com

V Centru ASPI v Domžalah bodo tudi po zaključku “Asperger teče” nadaljevali s številnii dogodki in delavnicami, zato lepo vabljeni k spremljanju dogajanja na spletni strani Društva ASPI.

Petra Petravič; Foto: Društvo ASPI

 

Tagi