Alzheimer caffe: Zakonska zaščita in oprostitev plačila socialno varstvene storitve osebe obolele z demenco v institucionalni oskrbi

V sodelovanju Knjižnice Domžale in Domom upokojencev Domžale potekajo pogovori o demenci, ki nosijo ime Alzheimer caffe. Njihovi gostje so priznani strokovnjaki s tega področja. Pogovori so namenjeni vsem, ki se na kakršenkoli način srečujejo z boleznijo demence.  Tema tokratnega pogovora je bila »Zakonska zaščita in oprostitev plačila socialno varstvene storitve osebe obolele z demenco v institucionalni oskrbi«.

V organizaciji  Doma upokojencev Domžale, Knjižnice Domžale, Društva Spominčica – podružnica Domžale ter Cvete Zalokar je v torek, 22. marca 2022, v prostorih domžalske knjižnice potekal Alzheimer caffe, na katerem so sodelovale gostje Melita Leva, univ. dipl. pravnica, Neža Zorko, univ. dipl. soc. delavka, obe iz  Centra za socialno delo Osrednja Slovenija – vzhod, enota Domžale in mag. Nataša Zalokar, direktorica Doma upokojencev Domžale. Pogovor je vodila Darja Rems, univ. dipl. soc. del.  mag. iz Doma upokojencev Domžale.

Melita Leva, univ. dipl. pravnica je preko projekcijskega platna podala nekaj novosti na področju skrbništva po uveljavitvi družinskega zakonika. Spremenila se je namreč zakonodaja na področju skrbništva. Tako so obiskovalci lahko iz prve roke izvedeli vse splošne novosti o skrbništvu, kaj je skrbništvo, komu je skrbništvo namenjeno, naloge ter pogoji za skrbnika, kdo je sploh lahko skrbnik, katere vrste skrbništva sploh imamo. To so skrbništvo za odrasle, za otroke, za posebne primere ter začasno skrbništvo. Spremenilo se je tudi skrbništvo v Družinskem zakoniku, kjer več ni inštituta podaljšanja roditeljskih pravic, pozna samo postavitev odrasle osebe pod skrbništvo. Družinski zakonik  pa še naprej ureja področje neposrednega opravljanja skrbništva, novosti pa sta razrešitev in imenovanje novega skrbnika. Gostja Melita Leva je povedala veliko tudi o postopku postavitve skrbnika nad otroki, o skrbništvu za posebne primere …

Neža Zorko, univ. dipl. soc. delavka je podala kar nekaj koristnih napotkov o pravilniku o popisu in cenitvi premoženja oseb pod skrbništvom in o sestavi in vsebini skrbniškega poročila, spremljanju dela, ki ga opravlja skrbnik, o formularju ki ga skrbniku posreduje center za socialno delo za preteklo leto, o vsebini letnega skrbniškega poročila, o obravnavi skrbniškega poročila in tudi o novostih pravilnika. Pogovor je nanesel tudi  na oprostitev institucionalnega varstva to je domskega varstva. Upravičenci so državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem pri nas, tujci z dovoljenjem za stalno bivanje, oprostitev institucionalnega varstva pa se uveljavlja, ko posameznik ne more s svojimi sredstvi plačevati oskrbe v domu. Oprostitev se uveljavlja z vlogo, ki se jo odda na pristojnem Centru za socialno delo glede na stalno prebivališče.

Nataša Zalokar, direktorica Doma upokojencev Domžale ter Darja Rems, univ. dipl. soc. del. mag. iz Doma upokojencev Domžale sta  postavili kar nekaj vprašanj za gostji, saj se vsakodnevno srečujeta z različno problematiko varovancev doma, v tesnem stiku sta tudi s svojci varovancev, ki si ne vedo razložiti postopkov za varstvo njihovih najdražjih, ko jih hočejo oddati v dom starejših občanov.

Celoten pogovor s koristnimi nasveti, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi