Alzheimer Caffe – Mojca Kerč: Covid-19 in telesna aktivnost pri osebah z demenco

Naše življenje že skoraj dve leti kroji epidemija korona virusne bolezni Covid – 19. Ta je globoko zarezala v vsakdan vsakega izmed nas. Tudi če nočemo, ves čas mislimo o tej bolezni in se pogovarjamo o njej. Domovi za starejše so bili ob začetku epidemije med najbolj izpostavljenimi in prizadetimi, saj so epidemijo dočakali izredno kadrovsko podhranjeni in z veliko prostorsko stisko. Tudi Dom upokojencev Domžale se že vrsto let sooča z velikim pomanjkanjem prostora, v času korona epidemije, ko je bilo potrebno izvajati posebne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, pa je bil ta primanjkljaj še toliko bolj izrazit. V domu imajo tudi oddelek za varovance z demenco. Imajo točko demenci prijazen dom, za katero oskrbovanci doma pravijo: »Radi imamo modro spominčico. Zato toliko lažje sprejmejo njeno ime za pomoč pri imenovanju – demenca. Sedaj je bolezen s preprostim imenom demenca veliko več kot spominčica.«

V organizaciji Knjižnice Domžale, Doma upokojencev Domžale, Društva Spominčica – podružnice Domžale ter Cvete Zalokar je v torek, 16. novembra 2021, po več kot letu in pol premora, potekal Alzheimer caffe, na katerem so se pogovarjali o Covidu -19 in telesni aktivnosti pri osebah z demenco. Gostja tokratnega Alzheimer caffe-ja je bila Mojca Kerč, diplomirana fizioterapevtka, zaposlena v Domu upokojencev Domžale Z gostjo se je pogovarjala Cveta Zalokar, med pogovorom pa so se na projekcijskem platnu vrtele fotografije, ki so jih posneli med aktivnostmi v domžalskem domu upokojencev. Predstavili pa so tudi deveto številko domskega glasila UTRINKI, kjer stanovalci in zaposleni objavljajo svoje občutke ob raznih dogodkih.

Rdeča nit pogovora je potekala v smeri dela zaposlenih s stanovalci doma v času koronavirusa. Starost nikoli ne pride sama, poleg tegob, ki jih prinašajo leta, se morajo sedaj ukvarjati še z virusom. V času epidemije se je veliko spremenilo in tudi umirilo. Stanovalci doma upokojencev so bili navajeni, da so svoj prosti čas preživljali na sprehodih po Domžalah, v času karantene pa so se zadrževali v svojih sobah in na domski terasi, vendar so se imeli kljub temu lepo, saj so vse od direktorice do zaposlenih vsi lepo skrbeli, da so v domu ostali zdravi in razgibani. K sreči imajo v domu strokovne in prijazne negovalke, medicinske sestre, terapevtke, čistilke, kuharje, skratka vse zaposlene, ki so stanovalcem pomagali pri prav vseh stvareh. Kljub vsemu so se dobivali na domski terasi, kjer imajo vsakodnevno telovadbo, s pesmijo ob telovadbi pa je šlo razgibavanje še veliko lažje. Imajo tudi stoječa kolesa, kjer vsak lahko poganja pedale in si s tem ohranja moč v nogah. Hodili so tudi na domski vrt, ki so ga obdelovali in občudovali. Na vrtu jim čez poletje cvetijo tulipani, narcise, spominčice in drugo cvetje. Moški so jim prekopali zemljo, ženske pa so posadile krompir, ki so ga potem, ko je zrasel, spekli na terasi. V domu imajo tudi nekaj živali, ki so zelo dobri terapevti. S prostovoljci stanovalce večkrat peljejo z vozički po Domžalah na sladoled, privoščijo si tudi kakšno kavo v mestu, sicer pa imajo v domu svojo Kavarno Vejco, ki pa je bila žal v času epidemije zaprta.

Pogovor je nanesel tudi na stanovalce z demenco ter o delu osebja z njimi. Vsem oskrbovancem so omogočali veliko aktivnosti v dnevnih prostorih in na zraku na vrtu in terasi. Šli so tudi večkrat na sprehod po Domžalah, uživali pa so tudi v nasadih rož in dreves ter v vožnji z vlakom v Arboretumu Volčji Potok. Imajo pa tudi vsakotedenske svete maše, tako da je poskrbljeno tudi za duhovno oskrbo stanovalcev doma.

Ob koncu pogovora je gostja pogovora, Mojca Kerč, dejala, da radi spodbujajo drug drugega pri vseh aktivnostih in se veselijo skupnih uspehov. Z medsebojnim sodelovanjem, strpnostjo in razumevanjem drug drugega, lahko premagajo še tako težke preizkušnje.

Pogovori o demenci, ki nosijo ime Alzheimer caffe že vrsto let potekajo v sodelovanju med Knjižnico Domžale, Domom upokojencev Domžale, Društvom Spominčica – podružnice Domžale ter Cveto Zalokar. Gostje na pogovorih o demenci so priznani strokovnjaki s tega področja. Pogovori so namenjeni vsem, ki se na kakršenkoli način srečujejo z boleznijo demence.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi