Ali veste kako ugotoviti kakšno telesno kondicijo imate?

Nekateri ljudje ob kakšni preizkušnji pogosto pravijo: "Nimam prave kondicije za kaj takega." Spet drugi pa radi pretiravajo v kakšni posebnih izzivih in svoje telo zaradi tega preobremenijo, kar lahko povzroči tudi kakšne zdravstvene težave. Ali veste kakšno kondicijo imate vi?

Če se bolj malo ali pa nič ne ukvarjate s telesnimi dejavnostmi (rekreacijo, športom, itd), potem bi težko odgovorili na to vprašanje. Pravi odgovor na to kakšno kondicijo imate, je bilo možno dobiti danes na domžalskem stadionu, kjer je v organizaciji Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Domžale, potekal preizkus hoje na 2 kilometra.

Preizkus hoje na 2 kilometra je  enostaven, natančen, varen in ponovljiv test, na katerem s pomočjo tako hitre hoje kot jo zmorete, da pri tem ne ogrožate svojega zdravja, izmerijo vašo telesno zmogljivost in vam na podlagi vaših rezultatov svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo. Primeren je za vse med 20. in 65. letom, ki so telesno nedejavni ali zmerno telesno dejavni. Test lahko opravite večkrat (priporočljivo vsakih 6 mesecev) in tako sledite izboljšanju svoje telesne zmogljivosti.

Kot nam je povedala  vodja Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Domžale Andreja Heine, prof.zdr.vzg., je bila udeležba na današnjem preizkusu hoje več kot pričakovana, saj se ga je udeležilo preko 100 udeležencev. Najprej so jim izmerili srčni utrip, nato pa so pred samim preizkusom imeli vodeno ogrevanje, nakar pa je sledila hitra hoja po stezi stadiona. Seveda je bil tempo udeležencev različen, od zmožnosti vsakega posameznika. Vmes pa so merili čas. Po končani preizkušnji, je sledilo ponovno merjenje srčnega utripa, nato pa so podatke vnesli v poseben program, ki je pokazal v kakšni kondiciji je posameznik. S temi rezultati jim bodo sedaj lahko svetovali ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi