Ali beljenje zob res deluje? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja!

Svetleči se beli zobje so simbol lepega nasmeha in lepote. Zahvaljujoč nenehnemu razvoju in napredku na področju zobozdravstva lahko zdaj svoje zobe posvetlite že z enim obiskom v zobozdravstvenem centru, kar pomeni, da je popoln nasmeh dostopnejši kot kdajkoli prej!

Beljenje zob je postopek, pri katerem se z zobne površine odstranijo različne oblike madežev in obarvanost ter se doseže svetlejši odtenek zobne sklenine. Sodobne tehnike beljenja zob omogočajo, da se rezultati dosežejo hitro, učinkovito in z minimalnimi tveganji za zobno sklenino.

Kako deluje postopek beljenja zob?

Postopek beljenja običajno vključuje uporabo belilnih sredstev, kot sta vodikov peroksid ali karbamid peroksid, ki prodrejo v zobno sklenino in razgradijo madeže na molekularni ravni. V nekaterih primerih se za povečanje učinkovitosti belilnega sredstva uporablja tudi laserska ali LED svetloba.

Pred postopkom beljenja je nujno, da so zobje temeljito očiščeni, brez trdih in mehkih zobnih oblog ter da so zdravi in ustrezno oskrbljeni. Zalivke, prevleke in implantati ne reagirajo na belilne procese, kar pomeni, da beljenje ne bo vplivalo na njihovo barvo.

Beljenje zob se odsvetuje posameznikom z obsežnimi plombami, velikim številom umetnih protetičnih nadomestkov, tistim z izrazito občutljivostjo zobnih vratov in pacientom s parodontalnimi obolenji, saj lahko v teh primerih postopek povzroči več škode kot koristi.

Ali je beljenje zob varno?

Beljenje zob je na splošno varno, ob predpostavki, da se izvaja pod nadzorom zobozdravnika oziroma ustnega higienika ali z uporabo odobrenih izdelkov za domačo uporabo.

Ključno je, da se pred beljenjem opravi temeljit zobozdravstveni pregled, saj lahko obstoječa stanja, kot so karies, bolezni dlesni ali prisotnost zobnih implantatov, vplivajo na priporočeni postopek beljenja.

Kako dolgo traja, da dosežem želene rezultate?

Doseganje želenih rezultatov se razlikuje glede na metodo beljenja, stopnjo obarvanosti in individualnih značilnosti zob.

Nekatere metode  lahko dajo opazne rezultate že v eni seji, medtem ko lahko domače beljenje traja od nekaj dni do nekaj tednov. V Zobozdravstvenem centru Diamant imamo na voljo ordinacijsko beljenje, ki zobe pobeli v sklopu enega obiska (Fläsh in Zoom! metoda) in beljenje zob čez noč s pomočjo opornic, s katerim proces beljenja traja do dva tedna.

Ali beljenje zob povzroča bolečine ali občutljivost?

Nekateri ljudje se lahko po beljenju soočijo z občutljivostjo zob ali dlesni, vendar je to običajno začasna reakcija. Uporaba izdelkov za zmanjšanje občutljivosti in prilagajanje intenzivnosti belilnega postopka lahko pomagata ublažiti te simptome.

Koliko časa trajajo rezultati beljenja?

Rezultati beljenja se lahko razlikujejo – v povprečju lahko trajajo od nekaj mesecev do nekaj let, odvisno od navad pacienta, kot so kajenje in uživanje pijače ali hrane, ki lahko obarva zobe.

Kakšne so možnosti beljenja zob pri zobozdravniku in doma?

Metode beljenja se lahko nekoliko razlikujejo od zobozdravnika do zobozdravnika. Ljubljana se lahko pohvali z nekaj odličnimi zobozdravstvenimi centri, med katerimi izstopa Zobozdravstvo Diamant, kjer za beljenje zob uporabljajo postopke, prilagojene raznim potrebam in željam posameznika:

Metoda beljenja z lučko Fläsh

Fläsh je profesionalni sistem za beljenje zob in najnovejši izdelek podjetja WHITEsmile, ki temelji na več kot 30 letih izkušenj na področju beljenja zob in je izdelan v Nemčiji.

Pri metodi beljenja z lučko Fläsh gre za kombinacijo uporabe belilnega gela in posebne lučke, s pomočjo katerih se barvila v zobni sklenini razgradijo s procesom kemične oksidacije. Sistem ima možnost regulacije jakosti svetlobe, kar omogoča prilagoditev intenzivnosti postopka in s tem zmanjšanje možnosti za skelenje zob med samim beljenjem.

Postopek traja 3x po 15 minut, izjemoma 4x, celotno beljenje se opravi v sklopu enega obiska.

Beljenje preko noči z opornicami

Beljenje zob z uporabo 3D tehnologije in Opalescence gela predstavlja napreden in personaliziran pristop k doseganju svetlejših zob. Postopek se začne z digitalnim scanom vaših zob, na podlagi katerega se izdelajo natančni 3D modeli zobovja.

Na podlagi tega se naredijo opornice za beljenje, ki se popolnoma prilegajo zobem in vključujejo posebej pripravljen prostor za belilni gel. Opornice z gelom nato namestite na zobe in jih nosite ponoči, proces beljenja pa traja od 7 do 20 noči, odvisno od želenega odtenka zob.

Ta metoda zagotavlja izjemno natančnost in udobje med beljenjem ter omogoča postopno in kontrolirano doseganje svetlejšega odtenka zob.

Ali beljenje zob vpliva na zdravje zob ali dlesni?

Če se izvaja pravilno, beljenje na splošno zobem ali dlesnim ne škodi zobem. Kljub temu pa lahko pretirano ali nepravilno beljenje lahko povzroči trajno občutljivost zob ali poškodbo dlesni.

Ali so kakšni stranski učinki beljenja?

Med postopkom beljenja zob se lahko pojavi začasna občutljivost, ki običajno hitro izzveni. Poškodbe dlesni in zob so redke in se večinoma pojavijo pri nenadzorovani uporabi belilnih sredstev brez strokovnega nadzora.

Po beljenju je priporočljiva uporaba fluorovih premazov za dodatno zaščito zob.

Kako se beljenje zob razlikuje glede na posameznikove potrebe in želje?

Beljenje se prilagaja glede na stopnjo obarvanosti, občutljivost zob, življenjski slog in specifične cilje.

Zobozdravnik ali ustni higienik vam bo svetoval glede najbolj primerne metode na podlagi individualnih potreb in želja ter vaše zobozdravstveno stanje.

Če tudi vi razmišljate o tem, da bi pobelili svoj nasmeh, obiščite Zobozdravstveni center Diamant, kjer bodo poskrbeli, da bo vaša izkušnja prijetna, rezultati pa presegli vaša pričakovanja!

Naročnik oglasa: Zobozdravstvo Diamant, implantologija in estetsko zobozdravstvo d.o.o.

Tagi