Aktivnosti policije ob začetku novega šolskega leta

Ob začetku vsakega šolskega leta je na cesti veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu. Zato je zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policije.

Na cestah veliko pogosteje kot med počitnicami srečujemo otroke, med njimi se jih mnogo poda v šolo prvič. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je izredno pomembna. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti tudi na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo ponovno v šolske klopi.

Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu.

Otroci in mladoletniki spadajo v t. i. skupino šibkejših prometnih udeležencev, saj se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč. Vozniki moramo vozniki nanje še posebej paziti!
Za večjo varnost otrok vam policisti svetujemo staršem in voznikom:

  • Te in prihodnje dni čim več časa namenite prometno varnostni vzgoji otrok!
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom!
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih sedežih.
  • Tudi sami se vedno pripnite!
  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni!
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
  • Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih …).

Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policije. Tako bomo policisti Policijske postaje Domžale tudi letos ob začetku šolskega leta izvajali ustaljene aktivnosti. S stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh prispevamo k umirjanju prometa.

Policijsko preventivno in represivno delo je usmerjeno predvsem v problematiko otrok in mladoletnikov kot potnikov ter v nadzor nad upoštevanjem prometnih predpisov voznikov na območjih, kjer se otroci najpogosteje zadržujejo. Naloge in aktivnosti pa se bodo izvajale tako pred začetkom šolskega leta, kot v prvih šolskih dneh, kot tudi med celotnim šolskim letom.

Tudi na območju UE Domžale se bodo izvajale vse zgoraj navedene aktivnosti.

V teh dneh že poteka pregled postavljene prometne signalizacije ter pregled talnih označb na vozišču in pločnikih. Vodja policijskega okoliša bo skupaj s predstavniki šole pregledal načrte varnih šolskih poti ter ureditev šolskih prevozov, predstavnik policije pa je član Sveta za preventivo občine Lukovica, kjer se obravnavajo tekoče zadeve s področja varnosti cestnega prometa.

V času od 24.8.2015 do 31.8.2015 se bodo izvajale poostrene meritve hitrosti v okolici šol, predvsem v času, ko običajno otroci prihajajo in odhajajo v šolo.

Med 1.9.2015 in 11.9.2015 bodo policisti in predstavniki gasilcev ter prostovoljci prisotni v okolici šole ter na tistih mestih, kjer otroci prihajajo do šole in je večja zgostitev prometa oziroma prihaja do pogostejših kršitev cestno prometnih predpisov.
Med svojo prisotnostjo v okolici šole bodo policisti veliko pozornosti posvečali:

  • opremljenosti otrok z rumenimi rutkami in odsevnimi telesi,
  • brezhibnosti koles in drugih enoslednih vozil,
  • uporabi varnostnega pasu in čelade
  • parkiranju vozil v okolici šole ter na poteh, ki vodijo do šole,
  • tehnični brezhibnosti vozil s katerimi se opravlja šolski prevoz ter psihofizičnemu stanju voznikov.

V mesecu septembru bo vodja policijskega okoliša prisoten na roditeljskih sestankih, kjer bo predstavil tematiko varnih šolskih poti, v nadaljevanju pa bo s prvošolci opravil »sprehod« po šolski poti in jih na kraju samem opozoril na posebnosti.

V nadaljevanju šolskega leta bodo policisti pomagali pri izvedbi kolesarskih izpitov ter opravljali kontrole avtobusov, ki bodo otroke vozili na ekskurzije. Prav tako bomo nadaljevali z meritvami hitrosti v okolici šol ter nadzorom cestnega prometa.

Želimo vam uspešen začetek novega šolskega leta in lepo jesen.

Pripravila:
Nataša Kustec
Policijska inšpektorica III

Foto: Arhiv Domžalca

Tagi