4. BIO DAN v Češminovem parku v Domžalah

Češminov park v Domžalah je bil danes dopoldne ponovno ekološko obarvan. Odvijal se je namreč že 4. BIO DAN, kjer so se na stojnicah s svojimi ekološkimi pridelki in izdelki iz naravnih materialov predstavljali številni slovenski ekološki kmetovalci ter še nekateri obrtniki in organizacije, ki jim je primarna dejavnost zdrav način življenja. Potekal pa je tudi spremljajoči program, kjer so obiskovalce navduševali mladi harmonikarji, plesna skupina Sovice in glasbena skupina Ankaran

Prireditev je obiskala tudi podžupanja Občine Domžale Andreja Pogačnik Jarc. Celotno dogajanje s predstavitvami vseh razstavljavcev je vodila Cveta Zalokar Oražem, ki je bila pobudnica, da se takšna prireditev organizira tudi v Domžalah. Kot je povedala za naš portal, je odziv vseh tistih, ki bi razstavljali ali kako drugače sodelovali na domžalskem bio dnevu, vsakokrat večji, kar pomeni večja ponudba in bolj pester program za obiskovalce.

Na bio dnevu se je predstavilo kar nekaj ekoloških kmetij iz različnih predelov Slovenije, s široko paleto sirov – od kravjega, ovčjega in kozjega, pa olivno in bučno olje, medene izdelke, pecivo, vino iz ekološke pridelave, sokove in likerje, na voljo pa so bili tudi ekološko vzgojena semena in sadike, salame, mesnine ter seveda zelenjava iz nadzorovane ekološke pridelave. Predstavljale so se tudi različne pekarne s svojimi bio pekovskimi izdelki. Ljubitelji kave so se lahko seznanili z ječmenovo kavo z želodom, ki jo je predstavljala Pražarna Lovro iz Velenja. Pitje te kave pa ni namenjena samo proti nespečnosti, temveč ima veliko zdravilnih učinkov, saj uravnava delovanje ščitnice,znižuje krvni sladkor in holesterol v krvi, itd. Iz Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani, Oddelka za Zootehniko iz Grobelj, so s seboj pripeljali konja in še nekaj manjših živali, tako da so na svoj račun prišli tudi najmlajši. Knjižnica Domžale je predstavljala izbor knjig, ki govorijo o ekološki ozaveščenosti.  Društvo Šola zdravja je predstavljala svoj program jutranje telovadbe »1.000 gibov in druge svoje aktivnosti. Obiskovalci so se lahko seznanili tudi s programom Ekošola, v katerega so vključene nekatere domžalske osnovne šole in vrtci. Gre za mednarodni projekt – mrežo otrok, vzgojiteljev in učiteljev, ki načela trajnostnega razvoja prenašajo in vključujejo v vsakodnevno delo in učenje. Javno Komunalno podjetje Prodnik pa se je predstavilo s svojo maskoto Grinijem, ki je družbo delal Hroščku Simonu, maskoti Občine Domžale.

Na stojnicah je bil predstavljen pester izbor različnih eko pridelkov in izdelkov.

Ponosni, da so Ekošola
Domžalske osnovne šole in vrtci imajo v svojih programih veliko ekoloških projektov. Nekatere imajo ob šolah tudi svoje eko vrtove, kjer učenci sami pridelujejo ekološko zelenjavo in zelišča. Kar nekaj osnovnih šol in vrtcev se lahko ponaša z imenom Ekošola. Učenci OŠ Dragomelj so predstavljali razna peciva, ki so jih spekli skupaj z učitelji ter eko pralni prašek – gel.

Iz OŠ Roje so predstavljali zelišča, ki so jih vzgojili na njihovem eko vrtu in tudi različne sirupe, ki so bili narejeni iz teh zelišč. Predstavljali pa so tudi različne izdelke, ki jih izdelujejo njihovi učenci (pletene košare, mila s filcem, voščilnice iz ekološkega papirja, nakit, dišeče sveče, tablice za označevanje vrtnin, itd.). Vse to pa je bilo možno tudi kupiti, sredstva od prodaje pa gredo v njihov šolski sklad, ki je namenjen socialno ogroženim učencem. Kot zanimivost pa so predstavljali hotel za žuželke, ki ga imajo postavljenega poleg svojega eko vrta. Želijo namreč, da bi se vanj naselile različne žuželke.

V OŠ Roje so naredili hotel za žuželke, ki so ga postavili poleg njihovega eko vrta.

Učenci OŠ Domžale so imeli srečelov, za dobitke pa so imeli njihove pridelke in izdelke. Prav tako so obiskovalcem postregli s piškoti in sirupom iz mete in bezga. 

Vzgojiteljice Vrtca Urša so predstavljale aktivnosti, ki jih izvajajo v njihovem vrtcu. Le-te so povezane z ekologijo, saj na ta način prispevajo k varovanju in ohranjanju čistega naravnega okolja (izvedba različnih čistilnih akcij, ločevanje odpadkov, ustvarjanje iz naravnih materialov, ustvarjanje iz odpadnih materialov, itd). Tako so na ogled postavile tudi dinozavra, ki je bil narejen iz odpadnih plastenk.

Projekt Zdrav obrok – ker nam ni vseeno kaj pojeste
Domžalsko podjetje B-Forma d.o.o. je predstavljalo projekt Zdrav obrok. V svojih prostorih v Študi pečejo lasten kruh in pekovsko pecivo in sicer iz ekološko pridelane slovenske pšenične, ržene, pirine, koruzne, ovsene ter ajdove moke, tako gladke kot polnozrnate moke. Najbolj pomembno pri njihovi peki kruha je, da v pekovskih izdelkih ni umetnih dodatkov. S svojimi pekovskimi izdelki zalagajo veliko osnovnih šol in vrtcev. Najprej so s projektom Zdrav obrok pričeli delovati na lokalni ravni, sedaj pa projekt širijo tudi drugod po Sloveniji in to uspešno, saj so si s kvalitetnimi pekovskimi izdelki ustvarili dobro ime.

Projekt Zdrav obrok se uspešno širi tudi drugod po Slovenji.

Trgovina Biodar – prva ekološka trgovina v Domžalah
Predstavljala pa se je tudi Trgovina Biodar Domžale, ki je lansko jesen odprla svoja vrata v Domžalah na Ljubljanski cesti 73, poleg tržnice. Trgovina nudi lokalno pridelano sadje in zelenjavo, žitarice in moke, kosmiče in olja. Na voljo imajo veliko vrst različnih čajev, naravna kozmetična olja, izdelke brez glutena, prehranske dodatke, super živila, itd. Ljubitelji dobrega piva pa boste v njihovi ponudbi našli tudi konopljino pivo. Vsi pridelki in izdelki, ki jih boste dobili v njihovi trgovini so ekološke pridelave in izdelave s certifikatom.

Vsi pridelki in izdelki, ki jih ponujajo v trgovini Biodar so slovenskega porekla.

Takšne prireditve v našem prostoru so vsekakor več kot dobrodošle, sploh v času, ko smo že izgubili veliko svoje identitete, tudi s tem ker raje segamo po tujem, kot po domačem in to kljub temu, da se zavedamo, da je domače najboljše.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi