100 let inzulina in dostop do oskrbe s sladkorno boleznijo

Občina Domžale se je odzvala prošnji Zveze društev diabetikov Slovenije, ki je slovenske občine in druge ustanove pozvala, naj se z množično osvetlitvijo objektov v modro, poklonijo svetovnemu dnevu sladkorne bolezni. Letošnja obletnica je posebej pomenljiva saj hkrati obeležujemo tudi 100. obletnico iznajdbe inzulina. Ta je za osebe s sladkorno boleznijo pomenila veliko prelomnico pri zdravljenju in jim je omogočila preživetje in kvalitetnejše življenje. Hkrati smo se z letošnjo osvetlitvijo poklonili dolgoletnemu članu in podpredsedniku Zveze društev diabetikov Slovenije, ki je skrbel za ta projekt, g. Alojzu Rudolfu, ki je zaradi okužbe s Covid-19 letos izgubil bitko z boleznijo.

V znak podpore soočenja s sladkorno boleznijo smo pretekli vikend občinsko stavbo obarvali v modro. S to potezo smo se pridružili mednarodnim aktivnostim ob svetovnem dnevu te bolezni, ki jo vsako leto obeležujemo 14. novembra 2021.

Tema svetovnega dneva diabetesa v letih 2021 do 2023 je dostop do oskrbe osebam s sladkorno boleznijo. Milijoni ljudi s sladkorno boleznijo po vsem svetu nimajo dostopa do oskrbe s sladkorno boleznijo. Ljudje s sladkorno boleznijo potrebujejo stalno oskrbo in podporo, da bi obvladali svoje stanje in se izognili zapletom. Ne moremo več čakati. Medicina, tehnologije, podpora in nega morajo biti na voljo vsem osebam s sladkorno boleznijo, ki jih potrebujejo. Prisotna je resna pobuda naj Vlade povečajo vlaganja v oskrbo in preprečevanje sladkorne bolezni. Stota obletnica odkritja inzulina je enkratna priložnost za pomembne spremembe za več kot 460 milijonov ljudi, ki živijo s sladkorno boleznijo, in za milijone drugih, ki so ogroženi.

Kdaj, če ne zdaj? https://worlddiabetesday.org/about/theme/

Avtor: Občina Domžale; Foto: Vido Repanšek

 

Tagi