Žalna komemoracija na domžalskem pokopališču: “Čas za spomin, ki nikoli ne mine”

V četrtek, 31. oktobra 2019 je na domžalskem pokopališču potekala žalna komemoracija, namenjena počastitvi spomina na mrtve. Žalno slovesnost so organizirale krajevne skupnosti Slavka Šlandra, Simona Jenka in Venclja Perka Domžale v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB občine Domžale.

Na žalni komemoraciji so sodelovali praporščaki združenj borčevskih in veteranskih organizacij, gasilci PGD Domžale – mesto, PGD Stob – Depala vas in PGD Študa ter Godba Domžale pod vodstvom Damjana Tomažina, Kvartet Grm in učenci OŠ Venclja Perka Domžale, ki so poskrbeli za kulturni program.

Slavnostni govornik na letošnji komemoraciji je bil podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar, ki je v uvodu svojega govora dejal, da nas praznik spomina na mrtve opominja, da se vsako življenje začne z rojstvom, konča pa s smrtjo. Vmes so delovne in življenjske poti, ki jih posameznik napolni s svojim delom, s svojimi prizadevanji, s svojim pogumom, tudi junaštvom, ljubeznijo do domovine. Po njegovih besedah je bilo v zgodovini slovenskega naroda veliko obdobji, ki so terjala še posebej veliko junaštva, borbenosti, ljubezni do domovine in prepričanja, da se je za svobodno domovino treba boriti.

»In danes se posebej spominjamo enega od njih. Spominjamo se obdobja druge svetovne vojne in spominjamo se ljudi, ki so za svobodo, tudi današnjega časa, žrtvovali svoja življenja. Ponosni smo na njihov pogum, na njihovo odločenost, da za domovino darujejo največ, kar so imeli – svoja življenja. Hvaležni smo jim za vse dobro, kar so v obdobju druge svetovne vojne storili za svojo domovino, za nas, za našo svobodo, hvaležni pa tudi vsem drugim, ki so v posameznih obdobjih prispevali k naši današnji samostojnosti,« je dejal Ravnikar, ki je v nadaljevanju spomnil, da je prvi november dan hvaležnega spomina na naše umrle domače, prijatelje, sodelavce, znance, pa tudi druge, ki so oblikovali zgodovino naše občine.

»Posebej se spominjamo vseh tistih, ki so z nami prehodili del naših življenjskih poti,  jih usodno zaznamovali in se poslovili. Pa ne za vedno, saj ostajajo v naših hvaležnih spominih, ki nikoli ne minejo. Zato – ko bomo na njihove grobove prinesli rože in svečke, naj plamenčki ogrejejo naša srca s prijetnimi spomini nanje,« je v svojem govoru še povedal Ravnikar, ki se je ob koncu zahvalil vsem sodelujočim praporščakom borčevskih in veteranskih organizacij, gasilcem, nastopajočim v kulturnem programu in obiskovalcem, ki so z obiskom spominske slovesnosti potrdili, da je čas za spomin, ki nikoli ne mine.«

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi