Zakaj se moj pes praska?

Pes se nikoli ne praska iz dolgčasa. Z dobrim opazovanjem in hitrim ukrepanjem ter zdravljenjem to lahko uspešno rešimo. Da se pes praska je lahko več vzrokov, ki jih pojasnjujemo v nadaljevanju.

Zunanji zajedavci

Vzrok, ko se pes konstantno praska je velikokrat zajedavec, ki se nahaja na dlaki ali koži vašega psa. Te zajedavci so: bolhe, uši, pršice in drugi. Le-ti povzročijo alergijske reakcije na koži, ki psa zelo srbi. Moramo pa vedeti, da vsi te insekti prenašajo bakterije, trakuljo in ostale mikroorganizme. Konstantno praskanje pa lahko povzroči hude poškodbe kože, vnetja ter izgubo dlake.

Proti zunanjim zajedavcem psa lahko zaščitite z temu namenjenimi ovratnicami, ampulami, spreji, elektronskimi odganjalci in naravnimi zaščitnimi sredstvi.

Med zunanje zajedavce spadajo tudi klopi, o njih smo že pisali v prispevku: Klopi pri hišnih ljubljenčkih. 

Alergije 

V zadnjem času so pri psih zelo pogoste razne alergije, ki jih delimo v tri skupine, glede na način kako pes pride z alergenom v stik:

  • kontaktne alergije,
  • alergije na hrano
  • ter okoljske alergije.

Kontaktne alergije povzročijo alergeni, ki pridejo v stik s psom preko njegove kože. To so lahko: pršice, trava in drugi alergeni.

Alergija na hrano se pokaže z zaužitjem. Ta alergija je seveda odvisna od psa do psa. Najpogosteje so psi alergični na: piščanca, jajca, mlečne izdelke, nekatera žita… Pri veterinarju lahko opravite test, ki vam bo pokazal na kaj točno je alergičen vaš pes.

Okoljske alergije povzročijo alergeni, ki pridejo v stik s psom preko vdihavanja. Sem spadajo: plesni, trava, cvetni prah, pršice in drugi.

Kožne bolezni

Grizenje in lizanje pa lahko sprožijo tudi kožne bolezni. Najpogostejše kožne bolezni pri psu so:

  • vnetje kože,
  • bradavice,
  • garje,
  • dermodikoza,
  • tumorji na koži,
  • lupus,
  • folikulitis in
  • spremembe v strukturi ter barvi kože.

Ko na mestu, kjer se pes grize in liže opazimo nenavadne spremembe na koži je seveda obvezen obisk veterinarja!

Psihološki vzroki

Ko se pes v svojem življenjskem okolju ne počuti dobro in je pod konstantnim stresom to lahko pokaže s konstantnim grizenjem in praskanjem. To vedenje pa lahko postane tudi ponavljajoče. Pasme, ki so k tem bolj nagnjene so: labradorci, dobermani in zlati prinašalci. Te velikokrat razvijejo lizanje kot ponavljajoče vedenje.

Ostali vzroki

Seveda pa je vzrokov za praskanje lahko še veliko več kot te, ki so opisani zgoraj. Najbolj pomembno je, da se naučimo opazovati svojega psa, le tako bomo ugotovili kdaj potrebuje pomoč.

Vir: kuzek.si

Vsi te vzroki, ki so opisani zgoraj služijo le kot nasvet. Če je z vašim psom kaj narobe, ga odpeljite k veterinarju, ki je edini usposobljen za postavljanje diagnoze in zdravljenje. 

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi