Zakaj mačka ne pije iz svoje posode?

Mački ste kupili posodo jo očistili in v njo nalili svežo vodo, ona pa jo ne želi piti. Kasneje ste poizkusili še z vrsto drugih različnih posod in nobena ni bila dovolj dobra. Medtem, ko iz vašega kozarca ali iz pipe z veseljem pije. Mi smo za vas pripravili odgovor, zakaj iz svoje posode noče piti. 

Mačke so znane kot zelo izbirčne. Znanstveniki so ugotovili, da imajo mačke vedno dober razlog za izbirčnost. Če ima mačka na voljo druge vire tekoče vode, ne bo pila iz posode, ki po njeno v njej voda ni dovolj čista ali morda celo ni dovolj velika. Eden od razlogov je lahko tudi temperatura vode v posodici, ker je višja od hladne tekoče vode. Mačko lahko celo zmoti zasušen vodni kamen v posodi.

Že po naravi mačke ne pijejo veliko. Če v hudi vročini zavračajo tekočino je to lahko zelo resen problem. Tako jim v poletnih mesecih kdaj privoščite tudi mokro hrano, ki bo vsaj malo nadomestila pomanjkanje tekočine v njenem telesu.

Nekateri mačji lastniki pa so svojim mačkam kupili mačje fontane v katerih voda nenehno kroži in tako ostane sveža in hladna. Ko mačka pije iz nje pa dobi občutek kot, da pije iz pipe. Tako je kar nekaj lastnikov uspešno rešilo problem pitja vode pri mačkah.

Vedno pa opazujte vašo mačko koliko vode spije v dnevu. Če mačka pije res veliko vode to lahko kaže na okužbo mehurja, težavo z delovanjem ledvic ali celo diabetes. Lahko je pa seveda razlogov še veliko več. Ko opazite, da mačka preveč pije se posvetujte z veterinarjem.

Avtor: Karin Božič Zupančič

Tagi