Zadnja, silvestrska menjava izmen CZR Domžale v letu 2019

Večina ljudi se bo danes ponoči na različnih koncih veselila vstopa v novo leto. Kljub temu pa morajo nekatere službe, kot so poklicni gasilci, reševalci nujne medicinske pomoči in policisti delovati tako, kot običajne dni in biti v stalni pripravljenosti.

V Centru za zaščito in reševanje Domžale so danes zvečer naredili zadnjo menjavo izmen v letu 2019. Izmena, ki jo je danes čez dan vodil Bogdan Potočnik, je šla po službi praznovat z bližnjimi, nočna tretja izmena, ki jo vodi Matjaž Korošec in je nastopila ob 18. uri, pa bo vse do jutra v pripravljenosti. V nočni, tretji ekipi je pet poklicnih gasilcev v CZR Domžale, dva poklicna gasilca sta v pripravljenosti v podjetju LEK, en poklicni gasilec pa je v pripravljenosti na Vranskem v primeru nesreče na avtocesti.

Bogdan Potočnik nam je ob našem prihodu povedal, da so imeli čez dan eno intervencijo. Ob 6.47 je na Ljubljanski cesti v Domžalah v stanovanju puščala voda iz radiatorja. Posredovali so gasilci CZR Domžale, ki so s tehničnim posegom zaprli ventil ter preprečili nadaljnje iztekanje. Sicer pa so imeli tudi v Leku dva ter na Vranskem enega poklicnega gasilca.

V letu 2019 so v CZR Domžale posredovali pri 74 požarih in 137 prometnih nesrečah (60 na avtocesti). Prejeli so 63 klicev za pomoč poškodovanim ali obolelim osebam – pomagali so 171 poškodovanim ali obolelim (kar nanese kar tri polne avtobuse!), devet posredovanj pa je bilo namenjenih pomoči živalim (ali zaradi živali). S ceste so odstranili devet dreves, na kolesa postavili osem prevrnjenih traktorjev in ostalih vozil. Ob treh neurjih so pokrivali strehe, 17 posredovanj je bilo zaradi nevšečnosti z vodo, 17 zaradi nevarnih snovi. 29-krat so omogočili vstop v stanovanje oz. izstop iz vozila (petkrat je bil otrok zaklenjen v vozilo). 4015 krat so opravili preventivne naloge, ki preprečujejo nastanek izrednih dogodkov v okoliških podjetjih ter opravili nekaj 1.000 ur požarnih straž pri vročih delih in pretakanjih nevarnih snovi. Pregledali in servisirali so več kot 10.000 gasilnikov in hidrantov. Sodelovali so na občinski vaji zaščite in reševanja ter na posameznih vajah, ki so jih pripravila Gasilska društva Gasilske zveze Domžale.

Ob koncu so si poklicni gasilci dnevne in nočne izmene segli v roke ter si zaželeli vse dobro v novem letu. Lepe želje, varno, zdravja in sreče polno novo leto pa želijo tudi vsem občankam in občanom z željo, da bi bilo čim manj stresnih trenutkov. Lepim željam se pridružuje tudi uredništvo spletnega portala domžalec.si.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi