Za družino – dobrodelnost v Mestnem kinu Domžale

Dokumentarni film Družina, ki si ga je v ponedeljek, 12. marca 2018, v Mestnem kinu Domžale ogledala polna dvorana obiskovalcev, je prinesel nekaj svetlih trenutkov družini s posebnimi potrebami iz manjše dolenjske vasice. Pogovoru po projekciji filma, ki ga je vodil Jure Matičič, vodja programa v Kulturnem domu Franca Bernika, sta se pridružila  Nuša Rustja prostovoljka Območnega združenja Rdečega  križa Novo mesto in režiser filma Rok Biček.

Ker je Matej odraščal v družini oseb s posebnimi potrebami v zakotni vasici zakotne dežele, a je sam povsem drugačen – tako od drugačnosti kot od normalnosti, smo izvedeli kar nekaj dobrih novic, saj jim bo Rdeči križ obnovil hišo, dobivajo pa tudi vse potrebno za življenje. V izjemnem dokumentarnem filmu je prikazana zgodba družine, ki jo je Rok Biček snemal in ji pomagal skoraj deset let. Film je bil prikazan na številnih tujih festivalih, januarja pa je začel svoje popotovanje po slovenskih kinematografih.

Kot  nam je povedala Nuša Rustja, prostovoljka na  novomeškem Rdečem križu, jih je film Roka Bička Družina in članek Alenke Sivka v reviji Zarja »Življenje pretresljivejše od filma« spodbudil k izvedbi široke humanitarne akcije z naslovom Pomagajmo družini Rajk. No, za akcijo sta se še pred tem odločila Rok in njegova nekdanja razredničarka Nuša Rustja. Slednja namreč na Območnem združenju Rdečega križa Novo mesto dela kot prostovoljka, in ko sta z Rokom dobila njihovo podporo, se je sprožil plaz.

Nuša Rustja prostovoljka Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto .

Družina Rajk iz Podhoste na Dolenjskem je zaradi svoje drugačnosti posebna družina, so o zgodbi o humanitarni akciji povedali na Območnem združenju Rdečega križa Novo mesto. Mama Alenka, pokojni oče Boris in sin Mitja so  posebni, sin Matej pa bi lahko živel normalno življenje, če ga odraščanje v drugačni družini ne bi zaznamovalo in izločilo. Družina živi v več kot 200 let stari hiši, ki nezadržno propada. Potrebna je celovite obnove, ki pa si je s svojimi prihodki ne morejo privoščiti. Z denarjem od izkupička filma in najetim posojilom so zamenjali streho, potem pa je sredstev zmanjkalo. Hiša ni vzdrževana, tlaki, zidovi, vodovodna in električna napeljava so v razsulu, prav tako oprema. Celovita obnova je za družino preprosto prevelik zalogaj. V dobrih dveh mesecih, odkar poteka humanitarna akcija za obnovo hiše Rajkovih, je pomoč prispevalo več kot 70 donatorjev. Množično so akcijo podprle krajevne organizacije Rdečega križa, Občina Dolenjske Toplice ter številni mediji, posamezniki, nekatera podjetja in društva.

Nuša je povedala, da želijo z akcijo pokazati, da pot do sprememb v družbi vodi preko večje občutljivosti za ljudi v stiski, hkrati pa z njo opozarjajo na posebnosti drugačnih družin, ki za normalno življenje potrebujejo več družbene podpore in solidarnosti. Ker se sredstva zbirajo tudi s predvajanjem filma Družina in z zbiranjem prostovoljnih prispevkov pred in po filmskih predstavah, so za pomoč zaprosili vsa območna združenja Rdečega križa po Sloveniji. »Vključitev v akcijo se nam zdi pomembna tako zaradi našega osnovnega poslanstva, ki ga kot Rdeči križ opravljamo, kot zaradi podpore kolegom v OZ RK Novo mesto in družini sami,« je dejala  Nuša Rustja.

Režiser filma Rok Biček.

Tudi Rok Biček je povedal nekaj besed o začetku snemanja, o občutljivosti teme, posvojitvi Nie, o montaži filma …

Sredstva za obnovo hiše se bodo zbirala neposredno v kinodvoranah v času predvajanja filma Družina in na dobrodelnem koncertu, ki bo potekal 10. marca 2018, v novomeškem KCJT, ter z nakazili na TRR SI56 0297 0025 9477 202, sklic: 00-903056, pripis: Pomagajmo družini Rajk, naslov: OZRK Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54 a, 8000 Novo mesto.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi