Vtisi z otroškega bolšjega sejma Turističnega društva Sv. Vid

Po dveh letih se je v prostore Kulturnega doma Antona Martina Slomška v Šentvidu na Prevojah pri Lukovici vrnil otroški »bolšji« sejem. Dogodek je nastal pred sedmimi leti v organizaciji Turističnega društva Sveti Vid z namenom, da otroci svoje neuporabljene igrače pregledajo in se odločijo, česa ne potrebujejo več. V soboto, 16. novembra, so pripravili svoje stvari na razstavnih prostorih ter jih menjali, podarili ali prodajali svojim sovrstnikom po ceni, ki so jo določili sami. Za nekatere je bil to prvi stik s prodajo in pogajanji, številni pa so domov prišli z novimi igračami, ki so jih kupili od drugih.

Ali so igrače že odslužile svoje? Kaj bi dali naprej? Se res ne bomo več igrali s tem? Tovrstna vprašanja so si postavljali otroci, ki so se udeležili bolšjega sejma Turističnega društva Sv. Vid. »Bilo je zelo težko poiskat igrače. Če imaš mlajšega brata ali sestro je še težje, ker se morata skupaj odločiti, da se s to igračo, ki gre za prodajo, ne bosta več igrala. Že na predlanskem dogodku smo sodelovali, kjer smo imeli celo mizo stvari. Tokrat so na mizi igrače, s katerimi se ne igramo več, ker smo že starejši,« pripovedujejo prodajalci, ki so se udeležili otroškega boljšega sejma Bojan, Maks in Žan Žak. Postavljanje cene se jim je zdelo najtežje pri knjigah, zato so se odločili, da določijo za vse knjige enako ceno.

Bojan in Maks sta imela na mizi igrače, s katerimi se ne igrata več, vendar je bilo izbiranje precej dolgotrajno.

Na razstavnih prostorih so se znašle plišaste igrače, copati, knjige, oblačila, kape, zimska obutev, drsalke, smuči, čelade, sestavljanke, družabne igre, kocke, pobarvanke, nakit in še marsikaj zanimivega je bilo na ogled tretjo novembrsko soboto v dvorani kulturnega doma. Od 14. do 17. ure so se v njem zbrali številni otroci s svojimi starši, ki so jim delali družbo in bili na voljo, v kolikor bi prodajalci potrebovali dodatno pomoč. Otroci so namreč sami skrbeli za svoje blago, razlagali, kaj imajo in se radovedno ozirali po sosednjih razstavnih prostorih.

Igrače najbolj zanimive otrokom, zimska oprema staršem

»V preteklosti smo imeli v sklopu otroškega bolšjega sejma oziroma bazarja na odru še uprizoritev igre, vendar se je pokazalo, da se otroci najraje zorganizirajo po svoje. Koncept bolšjega sejma jim je zelo zanimiv, zato smo dogodek prilagodili na ta način, da v njem uživajo in se zabavajo,« pojasnjuje članica društva Oti Kotnik. Starši so bili najbolj navdušeni nad rabljeno smučarsko opremo, ki je po besedah sogovornice izjemno priljubljena, prav tako pa ne izključujejo možnosti, da bi v prihodnje organizirali sejem rabljene smučarske opreme.

Na razstavnih prostorih so se znašle plišaste igrače, copati, knjige, oblačila, kape, zimska obutev, drsalke, smuči, čelade, sestavljanke, družabne igre, kocke, pobarvanke, nakit in še marsikaj zanimivega.

Preteklo leto sejma ni bilo, saj so se namesto organizacije dogodka raje odločili, da avtobus otrok odpeljejo v tovarno Šumi Bonboni. Otroci so si na lastne oči ogledali, kako delajo bonbone, kar se jim je zdelo zelo zanimivo in posebno doživetje. Tokrat so se namesto bonbonov na dogodku sladkali z okusnimi palačinkami in odžejali s toplim čajem, živahno vzdušje pa je popestrila odlična glasba.

V pričakovanju zeliščarske delavnice

»Z leti se nabere kar veliko stvari in vemo, da otroci uživajo pri izmenjavi svojih dobrin. Menimo, da gre za enega izmed prvih stikov z ravnanjem s svojimi stvarmi, da se preizkusijo v prodaji, določanju cene, menjavi. Najbolj ključna aktivnost pred dogodkom je informiranje otrok in njihovih staršev, da dogodek poteka in imajo ti dovolj časa, da se odločijo, katere igrače niso več zanimive. Nanj so bili vabljeni vsi otroci, ne le tisti, ki prihajajo iz naše občine Lukovica. Na dan dogodka pripravimo dvorano, poskrbimo, da niso žejni in imamo tudi postranske delavnice kot je risanje, otroci se igrajo in preživijo zanimivo sobotno popoldne,« pojasnjuje predsednica društva Jerneja Strmšek Turk.

Preteklo leto sejma ni bilo, saj so se namesto organizacije dogodka raje odločili, da avtobus otrok odpeljejo v tovarno Šumi Bonboni.

Dogodek pa ni edini, ki so ga organizirali. V petek, 29. novembra, ob 18. uri vabijo vse zainteresirane na zeliščarsko delavnico, ki bo prav tako potekala v prostorih KUD Antona Martina Slomška v Šentvidu. Nanj se je treba predhodno prijaviti na elektronski naslov info@td-sv.vid.si. Udeleženci bodo skupaj z Anjo Vrhovec iz Eterika.si ustvarjali naravna mila, balzame za ustnice in kreme za roke, v decembru pa bodo imeli dogodek, namenjen ljubiteljem kulture, in sicer se  v soboto, 14. decembra, obeta uprizoritev igre, o kateri bo znanih več informacij v prihajajočem obdobju.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Tagi