Vsak Zemljan lahko reši življenje – Temeljni postopki oživljanja z uporabo AED

Svetovna združenja za oživljanje, v Evropi Evropski reanimacijski svet ter v Sloveniji Slovenski reanimacijski sveti 16. oktobra obeležujejo Svetovni dan oživljanja. Njihov namen je spodbuditi laike, očividce ob srčnem zastoju, da pomagajo. V ta namen skupaj s partnerji, Rdečim križem Slovenije, Zvezo študentov medicine Slovenije in medijskim pokroviteljem, Valom 202, pripravljajo številne tečaje oživljanja.

Zdravstveni dom Domžale v okviru Svetovnega dneva oživljanja, organizira dogodek “Temeljni postopki oživljanja z uporabo AED”, z namenom, da bi lahko vsakdo priskočil na pomoč ob srčnem zastoju. Dogodek bo potekal v torek 15. oktobra 2019, od 19. do 21. ure, v spodnji (kletni) predavalnici zdravstvenega doma. Prehodna prijava ni potrebna.

Prav hitro se lahko vsak izmed nas v določeni situaciji znajde pred človekom, ki rabi oživljanje. Poleg temeljnega postopka oživljanja pa ponesrečencu lahko pomagamo tudi z avtomatskim defibrilatorjem (AED), saj jih je na različnih lokacijah v občinah Domžale, Trzin, Mengeš, Lukovica in Moravče kar nekaj.

V Sloveniji približno 1700 ljudi letno doživi nenaden srčni zastoj, stotine pa jih umre, ker jim očividci ne pomagajo, čeprav bi jih z zelo preprostimi, a pravočasno izvedenimi postopki oživljanja, lahko rešili. Takojšen začetek oživljanja namreč celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju. Kar 70 % srčnih zastojev se zgodi doma, 55 % pa pred pričami.

Poznavanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja (AED) je izredno pomembno, zato je priporočljivo, da si vzamemo čas in se udeležimo takšnega tečaja, ki jih je med letom kar nekaj, za kar poskrbijo v Zdravstvenem domu Domžale, Območnem združenju Rdečega križa Domžale, prostovoljnih gasilskih društvih in drugih organizacijah. Cilj takšnih usposabljanj je, da se izobrazi čim več ljudi, ki bodo lahko prvi pomagali ponesrečencu, še pred prihodom reševalcev. Vsaka sekunda je namreč zelo dragocena, saj takojšen začetek oživljanja poveča možnost, da bo ponesrečenec preživel po srčnem zastoju.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca, ZD Domžale (letak)

Komentarji uporabnikov
Tagi