Vodna fontana iz osemdesetih ročnikov nad Gradiškim jezerom naznanila 80-letnico PGD Krašce

Obiskovalci, ki so se včeraj proti večeru nahajali ob Gradiškemu jezeru, so imeli možnost spremljati zelo zanimivo dogajanje, na katerem so sodelovali številni gasilci, ki so po travniku razvili gasilske cevi, s polnim glasom so zapele tudi brizgalne, ki so poskrbele, da je iz jezera v cevi prišla voda, iz ročnikov je nato nastala prava fontana osemdesetih vodnih curkov. Za dodatno predstavo so poskrbeli sončni žarki, ki so se lomili na jasnem nebu in iz vodnih curkov ustvarjali pisane mavrice.

Številna gasilska vozila z gasilci so se včeraj proti večeru pripeljala do Gradiškega jezera, gasilci so se takoj po prihodu lotili dela, saj so po bližnjem travniku razvili cevi, tik ob jezeru pa so zapele motorne brizgalne. Ni šlo za nobeno intervencijo, kot je zagotovo pomislil marsikateri obiskovalec, ki si je ta večer za svoj sprehod izbral okolico Gradiškega jezera, ki je več kot primerna tudi za takšno aktivnost gasilcev, ki so jo pripravili včeraj. Ob prihajajoči 80-letnici PGD Krašce, so gasilci pripravili vodno fontano z osemdesetimi ročniki, iz katerih so v zrak nekaj časa švigali vodni curki in oznanjali, da imajo gasilci PGD Krašce okrogel jubilej.

Za vodno fontano iz osemdesetih ročnikov, so na izvedbi poleg domačih gasilcev PGD Krašce sodelovali gasilci iz petnajstih gasilskih društev gasilskih zvez Moravče, Domžale in Lukovica. Po končani izvedbi je sledil še postroj vseh zbranih gasilcev, katere so pozdravili župan Občine Moravče Martin Rebolj, predsednik Gasilske zveze Moravče Ivan Lebar in predsednik PGD Krašce Jure Božjak, ki se je ob tej priložnosti zahvali vsem sodelujočim gasilcem za izvedbo fontane iz osemdesetih ročnikov. Vse sodelujoče so pogostili s trojanskimi krofi.

Omenjen dogodek na katerem so na nebu ustvarili fontano, je eden izmed dogodkov v sklopu praznovanja 80-obletnice PGD Krašce, ki ga bodo zaključili v soboto, 23. junija 2018, ob 17. uri, najprej z gasilsko parado, nato pa z veliko vrtno veselico pred gasilskim domom v Krašcah, na kateri bo za zabavo poskrbel ansambel Franca Miheliča.

Začelo se je na ustanovnem občnem zboru Pr`Frfravu v Krašcah

PGD Krašce so krajani ustanovili na ustanovnem občnem zboru 28. avgusta 1938, ki je potekal Pr`Frfravu v Krašcah, na njem pa se je zbralo 52 udeležencev So pa o ustanovitvi svojega društva krajani razmišljali že leta 1932, ko so imeli moravški gasilci v Krašcah prvo gasilsko vajo z novo motorno brizgalno. Da so ustanovili svoje društvo, so morali počakati še nekaj let, saj tedanje razmere niso bile kaj preveč naklonjene novi gasilski organizaciji in njihovim organizatorjem. Je bila pa ustanovitev gasilskega društva velikokrat glavna tema pogovorov v vasi. Ker je novi gasilski zakon odpravil društva in je dovoljeval le gasilske čete, so se gasilci na občnem zboru leta 1938 odločili ustanoviti Prostovoljno gasilsko četo Sv. Andrej, imenovali so jo namreč po stari franciscejski občini in soseskinem patronu. Najprej so imeli malo težav pri vpisu v register, saj so jih pristojni zavrnili z obrazložitvijo, da za to območje zadostujeta gasilki četi v Moravčah in na Vrhpoljah. Kasneje se je predsedniku Francu Pergarju posrečilo urediti, da so četo uradno priznali.

Priprave za gradnjo doma so stekle v letu 1946, ko so na neki seji sklenili, da bodo zgradili skupen posvetni in gasilski dom. Tedaj je namreč v društvu delovala tudi kulturna skupina. Istega leta so pri Valentinu Šlibarju v Domžalah kupili voz, za njihove potrebe ga je predelal Jože Fuggar. Ker niso od nikoder dobili denarja ali druge pomoči za gradnjo doma, so poslali Državnemu zavarovalnemu zavodu prošnjo za investicijsko posojilo, ki je bilo odobreno. Franc Tekavc iz Rafloč jim je naredil načrt za dom. Krajevni ljudski odbor v Krašcah jim je dodelil nacionalizirano zemljišče Štefana Berganta. Konec leta 1952 so imeli dom pod streho. Gradnjo so dokončali do poletja 1953, ko so v dom slovesno pripeljali gasilno orodje.

Od takrat pa vse do danes so gasilci skrbeli, da so bili ves čas v koraku s časom, tako z usposabljanjem gasilcev ter modernizacijo opreme, gasilskega doma in gasilskih vozil. Poleg gasilske dejavnosti, sodelovanja na intervencijah, tekmovanjih ter vajah, gasilci ves čas skrbijo tudi za utrip dogajanja na vasi. PGD Krašce, ki šteje preko 150 članov, je po kategorizaciji gasilska enota I. kategorije, deluje pa pod okriljem Gasilske zveze Moravče.

Čestitkam ob visokem jubileju se gasilcem PGD Krašce pridružujemo tudi v našem uredništvu!

V službi ljudstva. Na pomoč!

Več fotoutrinkov s fontane osemdesetih ročnikov, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar

Tagi