Vandalizem: Pozabili so, da so bili nekoč tudi sami uporabniki otroških igral

Zavod za šport in rekreacijo Domžale je letos spomladi v sodelovanju z Občino Domžale izvedel prenovo otroškega igrišča Stara šola Homec, kjer so postavili tudi nova kompleksna igrala za najmlajše. Ker pa je v nekaterim ljudem v življenju vodilo, da ne sme nobena stvar ostati cela in biti popolna, so poskrbeli, da je po novem tudi to igrišče pomanjkljivo, saj so uničili (razrezali) ponjavo igrala – tobogana. S tem pa so odvzeli veselje tamkajšnjim otrokom, katerim so igrala tudi namenjena.

To pa ni prvo igrišče, ki je bilo uničeno ali poškodovano v letošnjem letu. Nedolgo nazaj so v Dobu neznani storilci preko noči demontirali in ukradli masivno otroško gugalnico – gnezdo, v novem športnem parku Hrastje v Depali vasi so nekaj dni po odprtju neznani storilci odžagali kromirane drogove in obroče, ki se uporabljajo za telovadbo na prostem, v novem parku Martina Krpana pa je mlajši moški, katerega so policisti kasneje identificirali in prijeli, z avtomobilom razril travnik in podrl nekaj na novo posajenih dreves.

In kdo to počne. Običajno takšne stvari počnejo osebe, ki jim je “postlano z rožicami”. So na plečih staršev in imajo preveč vsega. Prav zaradi tega ne vedo kaj bi počeli v življenju. Lopata in kramp jim smrdita, kakšno lepše delovno mesto pa jim je zaradi neustrezne in nepopolne izobrazbe oddaljeno. Ker ne vedo kaj bi sami s seboj, počnejo takšne stvari. Pri tem pozabljajo, da so bili tudi sami nekoč majhni otroci in da so tudi sami z veseljem uporabljali takšna igrala. Mogoče bodo v prihodnosti tudi sami imeli otroke in te bodo zagotovo peljali tudi na otroška igrišča. In, če bodo ob prihodu na igrišče videli takšen prizor, kot je ta na Homcu, takrat naj svojim otrokom razložijo, kakšni ljudje počnejo takšne stvari. Sami namreč najbolj vedo, kakšni vrste ljudje to počno. Pa seveda ne smejo pozabiti, da me takšno vrsto ljudi, spadajo tudi sami. Saj so nekoč počeli iste stvari. Naj vedo, kako “pogumen” je bil včasih njihov oči.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralec

Tagi