Vandali so se na Homcu spravili na klopi ob Slomškovem znamenju

Že večkrat smo na našem portalu pisali o vandalizmu, ki ga nekateri posamezniki oziroma skupine izvajajo na nekaterih lokacijah, med njimi tudi na objektih kulturnega pomena. S svojim početjem nepridipravi povzročajo škodo na objektih in tudi sive lase ljudem, ki skrbijo za te objekte.

Tokrat so se nepridipravi spravili na Slomškovo znamenje, ki stoji v novem delu naselja Homec, z grafiti pa so preko noči popisali klopi iz teraco betona, ki se nahajajo tik ob znamenju. Vaščani, ki skrbijo, da sta znamenje in okolica urejena, je vandalsko početje neznanih storilcev razburilo, saj se bodo morali čiščenja grafitnih napisov lotiti strokovno. Uporabljena je bila namreč barva, ki se jo ne da odstraniti s čiščenjem, ampak bo potrebno brušenje betona. Kaj so vandali sporočajo z grafitom ni znano, so pa poleg napisa na eni klopi zapisali tudi poštno številko Radomelj.

Slomškovo znamenje na Homcu, ki so ga krajani postavili v drugi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja, je bil tarča vandalizma že takoj po odprtju in blagoslovu, saj je neznani storilec takrat z zidarskim kladivom močno poškodoval freske slikarja Tomaža Perka. Po tem dejanju so bile freske obnovljene in zaščitene z neprebojnim steklom.

Znamenje, ki je postalo zaščitni znak novega Homca, je posvečeno škofu Antonu Martinu Slomšku in njegovi beatifikaciji ter v spomin na osamosvojitev Slovenije. Več let so ob dnevu državnosti v neposredni bližini znamenja potekale tudi proslave s kresovanjem. Ob znamenju velikokrat se velikokrat ustavijo krajani in tudi popotniki.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralec

Tagi