Pogovor z Matejem Kotnikom, kandidatom za župana občine Lukovica

V nedeljo, 2. decembra 2018, bo potekal drugi lokalnih volitev za župana. Ker je soočenje v prvem krogu volitev, ki smo ga na našem portalu predvajali tudi v živo, vzbudilo veliko zanimanja med volivci, smo se odločili, da organiziramo soočenje županskih kandidatov tudi v drugem krogu in sicer z direktnim prenosom v živo iz prostorov našega uredništva. V povabilu kandidatom smo navedli, da v primeru prijave samo enega kandidata, namesto soočenja izvedemo poglobljen intervju. Iz občine Lukovica se je našemu povabilu odzval aktualni župan Matej Kotnik, s katerim smo opravili pogovor, ki ste si ga lahko ogledali v živo na našem portalu ter na naših socialnih omrežjih. 

Matej Kotnik se je rodil 19. avgusta 1970 v Ljubljani, očetu Jožefu in materi Blaženki Novak, kot prvi od treh sinov. Do njegovega devetnajstega leta starosti so živeli v Dobu pri Domžalah, kjer je dom njegove matere. Močno vlogo pri vzgoji je imela njegova stara mati, pri kateri je bil deležen dobre katoliške vzgoje. V Dobu je obiskoval osnovno šolo, ob tem pa so ga vključili v glasbeno šolo, kjer je opravil sedem letnikov klavirske harmonike in pet letnikov trobente. Igral je pri Godbi na pihala v Domžalah, pri mladinski godbi GŠ Domžale, v harmonikarskem orkestru ter pel pri Domžalskem komornem zboru. Igral je v dramski skupini KD Jožef Virk Dob, ministriral v farni cerkvi v Dobu, za praznike pa z veseljem pritrkaval v zvonikih tu in tam. Po služenju vojaškega roka v Mariboru in na Holmcu, je pričel s študijem na Fakulteti za Arhitekturo v Ljubljani. V tem času so se preselili iz Doba v Imovico na očetov dom, ki ga je podedoval po materi. Imenuje se »na Bregu«. To je velika kmetija s staro graščino, ki je bila nekdaj urad samostana Velesovo. Preselili so se »stoletje nazaj« in začeli z obnovo, ki še vedno traja, hkrati pa so se srečali z veliko kmečkega dela, kar so kar nekako sprejeli. Zdaj je na kmetiji brat Vito, kateremu Matej občasno še pomaga.

V času študija so se ustanovile nove občine in med njimi tudi Občina Lukovica. Občinska garnitura se je srečala s projektom izgradnje nove avtoceste od Krtine preko Črnega grabna, čez Trojane. Pri tem v novonastali občini ni bilo veliko izkušenj in vedenja. Zaradi njegovega študija so ga prosili, če se vključi v delo. Tako je pravzaprav po naključju postal podpredsednik Komisije za spremljanje priprav in gradnje avtoceste. Ker je bil pri svojem delu mladostno zagnan in je tako naneslo, je pri svojih štiriindvajsetih letih postal najmlajši podžupan v RS. Hitro se je moral učiti politike in hitro je spoznal kako ga hočejo nekateri izkoristiti.

V novi Občini je vzpostavljal prostorske zadeve, kulturo, turizem, avtocestne zadeve, ustanavljal je društva (med drugimi Godbo, ki uspešno deluje) … V tem času je začel igrati v igralski skupini v Poletnem gledališču na Studencu, kjer je odigral kar nekaj  glavnih vlog. Tam je spoznal tudi svojo bodočo ženo. Na Občini se je, zaradi navzven opaženih uspehov nekaterim, vključno s šefom, zameril in naslednji mandat ni šlo drugače, kot da se je aktiviral kot svetnik in se na ta način umaknil iz občinske uprave. Za štiri leta je stopil nekoliko v ozadje. Ni imel tovrstnih ambicij, a ljudje so ga nagovorili in kandidiral je za župana, ter močno premagal svojega nekdanjega šefa. Leta 2002 je bil v takratnem mandatu najmlajši župan v RS. Prevzel je Občino, ki je izredno zapletena po svojem delu in obveznostih: »Čeprav nisem ne najboljši, ne najslabši župan mislim, da mi je z zmernim tempom in previdnostjo marsikaj uspelo. Spadamo trenutno med redke Občine brez dolga in veljamo za perspektivno okolje. V času mojega županovanja smo speljali mnoge projekte, veliko gradili in marsikaj izboljšali in spremenili. Prebivalstvo se je številčno zmerno povečalo in razvoj je obetaven. Pogoji dela pa so tako zame, kot moje sodelavce težki,« je povedal Matej. V času njegovega županovanja so se pobratili s štajersko občino St. Lambrecht, s katero dobro sodelujejo

»Sam se v tem času pripravljam na mojo četrto kandidaturo za župana v Lukovici. Moje želje so uporabiti znanje za večje stvari, ter razvijati svoj potencial v nove, še nepreizkušene možnosti. Do sedaj nisem bil član nobene stranke, niti se nisem politično udejstvoval v strankarskem smislu. Vedno sem deloval zaradi ljudstva in za ljudstvo, kar je bilo na občinskem nivoju seveda možno in celo zaželeno. Prav tako pa v slovenski politiki nisem videl ne zrelosti ne konstante, ki bi se mi zdela prepričljiva in daljnovidna. Čeprav imam o stvareh svoje mnenje, sem v prvi vrsti človek vrednot. Nikakor pa mi niso blizu skrajnosti, ne take ne drugačne. Zmernost se mi zdi dober recept za vsako početje. Modrost pa temelj vsake obstojnosti,« svojo odločitev, da ponovno kandidira za župana občine Lukovica, pojasni Matej.

Vabljeni k ogledu intervjuja!

Miha Ulčar; Foto: Lista Mateja Kotnika; Video: domžalec.si

Tagi