V Lukovici obeležili 100-letnico organiziranega čebelarjenja. Naj medi še naprej!

100 let Čebelarskega društva Lukovica

Šumenje čebel čebelarju veliko pomeni. Živost in navidezna zmedenost čebel čebelarju vedno nariše nasmeh na obraz. Ob sedenju pred čebelnjakom, ob opazovanju čebel čas teče drugače. V Sloveniji deluje 208 čebelarskih društev, ki so povezana v stanovsko organizacijo Čebelarske zveze Slovenije. Sedež te največje čebelarske organizacije je prav v občini Lukovica. Iz vse Slovenije, pravzaprav z vsega sveta se veliko čebelarjev, znanstvenikov, politikov, turistov in obiskovalcev prav zaradi čudovitega centra čebelarjev ustavi in obišče občino Lukovica, kot da bi bil v njihovem kraju nekakšen čebelarski feromon.

V Kulturnem domu v Lukovici je v petek, 25. januarja 2019, potekala prireditev ob častitljivi 100-letnici delovanja Čebelarskega društva Lukovica. Prireditve so se udeležili županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč ter povabljeni gostje in predstavniki sosednjih čebelarskih društev. Prijazen pozdrav pa so seveda namenili članicam in članom Čebelarskega društva Lukovica in predsedniku Mitji Nakrstu. Posebej pa so pozdravili Adolfa Kosa, Franca Peterko, Antona Razpotnika, Staneta Klopčiča in Venčeslava Karnerja, člane društva, ki štejejo nad 80 let.

Ko neko društvo pride do števila 100, je prav, da se spomnijo vseh znanih, kakor tudi pozabljenih ali neznanih dogodkov. V Čebelarskem društvu Lukovica je bilo veliko vsega. Mnogo članov in podpornikov se je trudilo, da se dandanes lahko pohvalijo s tako čudovito in pestro zgodovino. Predsednik Čebelarskega društva Lukovica Mitja Nakrst je v svojem nagovoru na kratko orisal 100-letno društveno delovanje.

Prireditev ob 100-letnici Čebelarskega društva Lukovica je potekala v Kulturnem domu Lukovica.

Uspešno društvo mora biti vpeto v lokalno skupnost. Občine s svojimi projekti in dostopnostjo ponujajo ugodne pogoje za razvoj te kmetijske panoge, tudi gospodarske panoge, vsekakor pa omogočajo razvoj delovanja društva. V Občini Lukovica gre velika zahvala vsem dosedanjim županom, s katerimi so čebelarji imeli vedno zelo pristna sodelovanja, zato je nekaj besed spregovorila tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar.

V delovanje društev niso vključeni le člani društva. Društvo si je vedno in si še med delovanjem utira jasno in prepoznavno identiteto. Odlično sodelujejo tudi s krovno organizacijo Čebelarsko zvezo Slovenije, sosednjimi čebelarskimi društvi, lokalno skupnostjo, podporniki in prijatelji, zato je nekaj besed spregovoril tudi Boštjan Noč, ki kot predsednik Čebelarske zveze Slovenije vodi organizacijo z veliko uspešnimi projekti.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je predsedniku Čebelarskega društva Lukovica Mitji Nakrtstu čestital ob jubileju njihovega društva.

Delo čebelarjev iz Lukovice je v preteklosti že poželo nagrade. Čestitali so vsem članicam in članom, ki so do sedaj že prejeli priznanja za čebelarske zasluge. Posebno čebelarjem, ki so prejeli visoko čebelarsko odlikovanje. To je odlikovanje Antona Janše prve stopnje in sicer so med prejemniki Franc Peterka, Franc Omahna, ki je žal že pokojni, Anton Cirer, Albin Zajc in Henrik Omahna. Na prireditvi ob 100 letnici Čebelarskega društva Lukovica pa so na vrsto prišli vsi tisti, ki so si zaslužili odlikovanje Antona Janše II. in III. stopnje.

V kulturnem programu so nastopili Čebelarski pevski zbor Čebelarske zveze Slovenije s citrarko Evo Medved, Larisa Capuder (flavta), Sofija Capuder (električni klavir) ter Lenart Grčar (harmonika), prireditev pa je vodila Urša Urbanija.

Skupna fotografija ob 100-letnici Čebelarskega društva Lukovica.

Ob koncu so nekaj besed spregovorili še predstavniki povabljenih Čebelarskih društev, ki so se udeležili proslave.

»Pesem, kultura, čebele, čebelnjaki, panjske končnice … Vse to je tako zelo naše; slovensko, se vam nezdi?! Ponosni ste lahko na vaše predhodnike, na vašo društveno zgodovino in na dogodke, ki jih skupaj ustvarjate ali soustvarjate. Hvala še enkrat vsem, da opravljate to poslanstvo, poslanstvo čebelarja. Članice in člani, vsi gostje. Danes ni navaden dan. Pred 100 leti so čebelarji začeli delovati kot društvo. Nadaljujte začeto pot in NAJ MEDI!«

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi