V Kopru odrasli skavti skupnosti Alpe Adria simbolno izmenjali luč miru iz Betlehema

Luč miru iz Betlehema je mednarodna dobrodelna akcija, ki jo je začela avstrijska televizijska hiša ORF, sedaj pa je razširjena že po vsej Evropi. 15. decembra je Luč miru iz Betlehema med nas prišla že devetindvajseto leto zapored. Nosilec akcije je Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, partnerske organizacije pa so Zveza tabornikov Slovenije – nacionalna skavtska organizacija, Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov in člani Slovenske zamejske skavtske organizacije.

Alpe Adria izmenjava Luči miru iz Betlehema je tradicionalno srečanje odraslih skavtov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Italije, ki vsako leto pred božičem poteka v drugi državi. Letošnje srečanje so organizirali slovenski odrasli skavti. Člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) so leta 1991 po Sloveniji prvič ponesli Plamen Luči miru iz Betlehema s sporočilom »Mir je čas brez vojne.« Letošnje geslo je »Ne boj se goreti«, Luč miru iz Betlehema pa so v soboto, 21. decembra 2019, odrasli skavti skupnosti Alpe Adria prinesli tudi v Koper. Izmenjave Luči iz Betlehema so se udeležili tudi odrasli skavti iz Domžal.

Odrasli skavti skupnosti Alpe Adria (AA), ki jo sestavljajo odrasli skavti iz Avstrije, Slovenije, Italije in Hrvaške, že več kot desetletje sodelujejo v mednarodni akciji izmenjave Luč miru iz Betlehema. Tako se v predbožičnem času vsako leto zberejo v eni od držav članic in si simbolno podelijo plamen miru ter ga ponesejo v svoje države. Letos je sprejem luči miru potekal v Kopru, v organizaciji odraslih skavtov iz Škofij. Srečanja na mednarodni ravni se je udeležilo približno dvesto članov različnih skavtskih družin iz štirih držav. Ob cerkvenih predstavnikih, pod vodstvom koprskega škofa Jurija Bizjaka, ki je daroval mašo v cerkvi Marijinega vnebovzetja, se je izmenjave luči miru iz Betlehema udeležila tudi podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca, ki je vse prisotne pozdravila na dvorišču koprskega frančiškanskega samostana sv. Ane, kjer so se odrasli skavti skupnosti Alpe Adria zbrali pred odhodom na sveto mašo s sprejemom Luči miru iz Betlehema.

Zveza odraslih katoliških skavtinj in skavtov, krajše ZBOKSS, je nacionalna organizacija slovenskih odraslih skavtinj in skavtov. V svojih vrstah združujejo članice in člane, ki so bili v mladosti člani mladinskega skavtskega gibanja in ljudi, ki v mladosti niso imeli priložnosti okusiti skavtske poti, a jih skavtski način življenja privlači. Delujejo na celotnem področju Slovenije, kjer se združujejo v lokalne enote, ki se imenujejo bratovščine. Pri svojem delovanju podpirajo mladinsko gibanje, ki nas navdihuje s svojo zagnanostjo pri vzgoji otrok in mladine. Slovenske odrasle skavtinje in skavti so v svetu prepoznavni po tem da podpirajo in udejanjajo družinsko skavtstvo. Aktivnosti so organizirane tako, da lahko pri njih sodelujejo tudi otroci. Ti se aktivnosti v naravi veselijo in se sproščeno družijo s svojimi sovrstniki. Seveda pa je veliko otrok članov bratske organizacije ZSKSS, ki jo ZBOKSS z veseljem podpira z dejavnim sodelovanjem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi