V Grobljah gostili vodstvo Gasilske zveze Slovenije

Gasilska zveza Domžale je v ponedeljek, 18. junija 2018, v Kulturnem domu Groblje gostila 1. sejo sveta regije Ljubljana III, na katero sta bila poleg voljenih članov iz gasilskih zvez, ki so vključene v to gasilsko regijo, povabljena tudi predsednik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije, ki sta na nedavnem Kongresu gasilske zveze Slovenije dobila nov mandat na čelu krovne gasilske organizacije. Gosta sta sodelovala na okrogli mizi, na kateri so lahko prisotni iz prve roke dobili odgovore na različna vprašanja v zvezi z delovanjem gasilstva v prihodnosti.

V letošnjem letu so na različnih ravneh gasilske organiziranosti, potekale volitve in na marsikaterem nivoju organiziranosti, pa naj bodo to društva, gasilske zveze in regije, je prišlo do menjave na vodstvenih ravneh. Ravno tako so volitve novega vodstva potekale na nedavnem Kongresu gasilske zveze Slovenije, kjer sta bila za nov mandat ponovno izvoljena predsednik Janko Cerkvenik in poveljnik Franci Petek, ki se sedaj udeležujeta tudi srečanj na regijskih ravneh, saj je dobra komunikacija s terenom še kako pomembna za uspešno delovanje krovne organizacije.

V uvodu srečanja sta vse prisotne člane regijskega sveta Ljubljana III in gosta pozdravila predsednik sveta regije Ljubljana III Slavko Jalovec, ki je tudi vodil okroglo mizo ter predsednica Gasilske zveze Domžale Marjeta Kristan, ki je med dejala, da je okrogla miza z gostoma odlična priložnost, da iz prve roke dobijo odgovore na njihova vprašanja in da je prepričana, da bo okrogla miza prinesla konstruktivne predloge in rešitve za nadaljnjo uspešno delovanje tako gasilskih društev, zvez, regij, kot krovne gasilske organizacije. Vsem skupaj je zaželela uspešno delo in da bi se pod znamenitim drevoredom v Grobljah počutili lepo.

Predsednica GZ Domžale Marjeta Kristan.

Predsednik GZS Janko Cerkvenik je dejal, da si ne predstavlja dela vodstva krovne gasilske organizacije brez komunikacije s terenom in skupnega reševanja težav ali pa kakšnih drugih zadev na način, da med seboj komunicirajo. Dejal je, da je pred njimi v prihodnosti kar nekaj usmeritev, ki so jih sprejeli na nedavnem kongresu, kar je tudi iztočnica za njihovo delo: »Verjamem, da bodo najtežji oreh pogajanja z državo v tistih zadevah, ki gasilce najbolj žulijo in sicer doseči bonitete oziroma status, na podlagi katerih bi pridobili tiste prednosti, ki bi jih gasilci, ki opravljajo gasilsko službo tudi imeli.« Ob tem je za uspešnost pogajanj z bodočo vlado pomembno, da so gasilci enotni in da na takšne način, kot je tokratno srečanje, konstruktivno poiščejo najboljše predloge. »Naj bodo naša stališča skupna. Za mlačnost in osebne priložnosti v tem mandatu ne bo priložnosti. Želim si enotnosti in trdnosti gasilske organizacije tudi v prihodnje,« je dejal Cerkvenik, ki se je zbranim tudi zahvalil za podporo pri njegovi kandidaturi in da je imel priložnost svoje predstavitve tudi v tej gasilski regiji.

»Verjetno v tem mandatu ne bomo uspeli uresničiti vseh vaših želja, vendar si želim, da si ob koncu mandata rečemo, da smo naredili tisto kar znamo najbolje in da smo naredili v dobro vseh gasilcev. Veselim se sodelovanja z vami in naših skupnih uspehov. Kot krovna organizacija bomo poskušali slediti vašim željam,» je še dejal Cerkvenik.

Od leve proti desni: Klemen Repovž, Slavko Jalovec, Janko Cerkvenik in Franci Petek.

Poveljnik GZS Franci Petek je dejal, da so si na kongresu postavili programske usmeritve tako, da so določili roke in da se pelje gasilsko politiko v korist gasilcev: »Te programske usmeritve, ki smo si jih zadali pa niso nerealne. Mislim, da je veliko stvari, ki smo si jih zastavili realno rešljivih in uresničljivih. V preteklosti je bilo kar nekaj stvari že urejenih, nekaj stvari je odprtih oziroma so zastavljene in jih je treba nadaljevati. Seveda smo kakšno stvar zastavili tudi na novo. Imamo usmeritve, ki so rdeča nit našega dela, to pa lahko dosežemo samo skupaj. Če se nekaj dogovorimo je seveda prav, da se tega tudi držimo.«

Prisotne je pozdravil tudi Klemen Repovž, poveljnik regije Ljubljana III, ki se je zahvalil vsem sodelujočim gasilcem iz gasilskih zvez regije Ljubljana III, ki so se odzvali in priskočili na pomoč prizadetim v neurju v Črnomlju.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi