V grajskem okolju Krumperka navduševali čudoviti beli lipicanci

Na zdaj že tradicionalnem dogodku “Lipicanci na Univerzi”, ki je potekal v petek, 7. junija 2019, na travnatem jahališču Pedagoško raziskovalnega centra za konjerejo Krumperk, ki deluje znotraj Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (UL BF), je množici gledalcev pričaral lep večer s prikazi dresurnega jahanja in dela s konji, ki jih neumorni trenerji naučijo raznih veščin, ki jih ti lepi beli lipicanci zmorejo. Soorganizator dogodka, ki je del slovesnosti ob stoletnici Univerze v Ljubljani je bila Občina Domžale.  

Na prireditvi, že osmi po vrsti, ki je že tradicionalno organizirana ob zaključku študijskega leta, se je predstavilo več kot 30 konjev in 70 nastopajočih. Po pozdravnem nagovoru rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Igorja Papiča in dekana Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Emila Erjavca je sledil pester jahalno kulturni program.

Z atraktivnimi nastopi so se predstavili študentke in študenti, promocijska skupina jahačev UL BF, mala šola jahanja s ‘pipicanci’, atraktivni poskoki konj, vzpenjanje na zadnje noge, prikaz jahanja deklet in fantov na enem konju ter seveda policijska ekipa, ki deluje ob raznih navijaških izgredih ali  demonstracijah. S točko visoke šole jahanja se je kot poseben gost tudi tokrat predstavila Kobilarna Lipica, kulturno glasbeni pečat pa so prireditvi dodali glasbeniki Brkinske godbe.

Celotna prireditev je bila združena v Zgodbo o lipicancu, ki je, kot je zapisal Edvard Kocbek, »belo – črni burkež, dvorni šaljivec njenega veličanstva, slovenske zgodovine«. Prireditev z vsemi opisi vaj, ki so jih izvajali konjeniki, je vodil Gregor Trebušak.

Pedagoško raziskovalni center za konjerejo Krumperk, ki deluje znotraj UL BF, izvaja poleg vzreje lipicancev in jahalnih programov številne raziskovalne in pedagoške programe ter sodeluje z različnimi fakultetami.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi