V Gasilski zvezi Lukovica podelili čine 16 novim višjim gasilcem

Stalna usposabljanja gasilcev so ključna za visoko raven njihove pripravljenosti in strokovnega znanja, ki so predpogoj za varno opravljanje tveganega in nevarnega dela. Od februarja do aprila je 16 gasilcev opravljalo teoretični in praktični del ter v maju zaključilo svoje šolanje z izpitom, s katerim so prejeli naziv višji gasilec. V petek, 27. septembra, je na Glavnem trgu v Lukovici s slavnostno podelitvijo činov potekalo zaključno dejanje za nove višje gasilce Gasilske zveze Lukovica.

»S tem tečajem smo zopet pokazali, da znamo in zmoremo naša znanja in bogate izkušnje prenašati na mlajše kolege na zelo zavidljivi ravni, saj so morali vsi kandidati tako teoretično kot tudi praktično pridobljeno znanje in veščine pokazati pred komisijo Gasilske zveze Slovenije. Veseli nas, da so vsi navzoči ta preizkus uspešno prestali,« je v uvodnem delu poudarila povezovalka prireditve Andreja Čokl.

V urejeni formaciji ob glasbeni spremljavi je na prizorišče prikorakal ešalon gasilcev in inštruktorjev pod vodstvom Katje Pervinšek,  gasilske častnice, namestnice vodje tečaja.

V urejeni formaciji ob glasbeni spremljavi je na prizorišče prikorakal ešalon gasilcev in inštruktorjev pod vodstvom Katje Pervinšek,  gasilske častnice, namestnice vodje tečaja. Zbrane sta na dogodku nagovorila poveljnik GZ Lukovica Gašper Mav in županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar, čine in priznanja je podelil tudi Robert Maselj, predsednik GZ Lukovica.

Najštevilčnejši iz PGD Blagovica

V letu 2016 je Gasilska zveza Slovenije sprejela spremenjeni program, ki je povečal obseg tečaja. Uigrana ekipa predavateljev, inštruktorjev in vodje tečaja je tečaj uspešno pripeljala do zaključka in prenesla svoje znanje na nove višje gasilce, ki prihajajo iz štirih operativnih enot, in sicer:

  • deset višjih gasilcev iz PGD Blagovica: David Barlič, Tilen Gabrovec, Matija Lipovšek, Gašper Matjan, Matjaž Matjan, Nejc Matjan, Matej Pestotnik, Jure Slapar, Andraž Štrukelj in Jaka Urbanija.
  • trije višji gasilci iz PGD Prevoje: Jure Andrejka, Jernej Lekan in Jan Orehek.
  • dva višja gasilca iz PGD Krašnja: Matic Dolinšek in Jure Jamšek.
  • višji gasilec iz PGD Lukovica: Mitja Burja.
V letu 2016 je Gasilska zveza Slovenije sprejela spremenjeni program, ki je povečal obseg tečaja, kar za 16 višjih gasilcev ni predstavljalo nikakršnih težav.

V letu 2016 je Gasilska zveza Slovenije sprejela spremenjeni program, ki je povečal obseg tečaja, kar za 16 višjih gasilcev ni predstavljalo nikakršnih težav.

Kdo so višji gasilci?

Višji gasilci so tisti, ki lahko na intervencijah opravljajo tudi zahtevnejše naloge, kot tudi vodijo dela manjših skupin gasilcev. S temeljnimi usposabljanji za napredovanja v gasilske čine gasilci pridobivajo znanje in veščine na vseh področjih gasilskega delovanja. Poudarki so na praktičnem usposabljanju operativnih postopkov, ki se kasneje uporabljajo na intervencijah.

Županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar, predsednik GZ Lukovica Robert Maselj in povezovalka slavnostne podelitve gasilskih činov Andreja Čokl.

Gasilci so nadgradili svoje znanje o delu in vodenju gasilskih skupin pod vodstvom izkušenih predavateljev in inštruktorjev, ki prihajajo večinoma iz GZ Lukovica. Teoretični del je potekal v predavalnici gasilskega doma PGD Prevoje, praktično usposabljanje pa so imeli na različnih poligonih društev PGD Lukovica, PGD Prevoje, PGD Krašnja, PGD Blagovica in PGD Trojane.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

 

Tagi