V Domžalah še uradno zaživel Center za mladostnike in odrasle z motnjo avtističnega spektra – Center ASPI

Center ASPI na Stobovski 8 v Domžalah, je prvi center v Sloveniji, kjer je program posvečen izključno mladostnikom in odraslim osebam z motnjo avtističnega spektra (SAM). Program v zametkih poteka že od januarja letos, uradno odprtje pa je potekalo v petek, 20. aprila 2018. Za osebe s SAM ter njihove starše in strokovne delavce je odprtje Centra izjemen dosežek, ki bo pomembno vplival na zagotavljanje boljše prihodnosti oseb s SAM ter njihovega vključevanja v družbo.

Osebe z motnjo avtističnega spektra imajo težave pri vključevanju v družbo in sodelovanju z ljudmi ter prilagajanju spremembam v okolici. S pomočjo Slovenske Karitas, župnije Domžale in donacij je Društvo Aspi dobilo v brezplačen najem hišo na Stobovski 8 v Domžalah, kjer je danes potekalo slovesno odprtje Centra ASPI. Odprtja so se udeležili župan Občine Domžale Toni Dragar, podžupanja mag. Renata Kosec, predstavnici Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Marjeta Ferlan Istinič ter Tanja Gašperšič, generalni tajnik Slovenske Karitas Cveto Uršič, domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, Center  ASPI in vse zbrane pa je blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.

Nove prostore sta s simboličnim prerezom traku odprla predsednica Društva Aspi Borjana Varja Koželj in župan Toni Dragar.

Društvo ASPI je oralo ledino

Društvo ASPI združuje mladostnike in odrasle osebe z Aspergerjevim sindromom, njihove starše in prijatelje. Ustanovljeno je bilo v začetku leta 2010 in prvo, ki se je začelo ukvarjati s problemi odraslih na področju avtizma. V zadnjem letu v programe poleg odraslih vključujejo tudi mladostnike, saj ugotavljajo, da po izstopu iz šolskega sistema ostanejo prepuščeni sami sebi. Društvo Aspi vodi Borjana Varja Koželj, ki je tudi sama mati odraslega sina z Aspergerjevim sindromom. Borjana Koželj je bila tudi prva predsednica Zveze NVO za avtizem Slovenije, ki danes združuje že 10 društev in združenj iz vse Slovenije. Na odprtju Centra ASPI je zbrane med drugimi nagovorila aktualna predsednica zveze Sandra Bohinec Gorjak, prireditev pa so popestrili mladi glasbeni talenti iz Glasbenega centra DO RE MI iz Bleda.

Nove prostore je blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.

Center povezuje 50 staršev in 30 odraslih ter mladih z SAM

Obnovitvena dela na Stobovski 8 so potekala od leta 2016. Hišo so uredili s pomočjo donacij in prostovoljnim delom, urejali pa v sklopu družabno-delovnih akcij, ki zagotavljajo povezanost med družinami in osebami s SAM. Program, ki se že odvija v Centru ASPI sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Center povezuje 50 staršev in 30 odraslih ter mladostnikov s SAM. Skupino za odrasle vodi strokovna vodja Centra ASPI, psihologinja Nevenka Nakrst iz Združenja Aleana, skupino za mladostnike pa specialistka za pomoč z umetnostjo Vesna Mlakar iz Društva SNOP. Mladi in odrasli se radi udeležijo tudi različnih ustvarjalnih delavnic in družabnih srečanj, redni gostje v centru pa so tudi njihovi starši.

In kakšni so njihovi načrti za prihodnost? V primeru zadostne finančne podpore, bodo v Centru ASPI poleg obstoječega programa, zagotovili tudi bivanje dvema ali trem osebam s SAM.

Avtor: V.M.; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Tagi