V Domžalah morda kmalu z avtom v kino – avto KINO Domžale

Poznate drive in kino? Gre za znan in preprost koncept, ki v svojem bistvu sledi vzoru ameriških drive-in kinov iz 60. let, ter obuja retro izkušnjo ogleda filmskih uspešnic iz udobja lastnega avtomobila. Projekt je sčasoma osvojil Evropo, v preteklosti pa so ga izvajali že tudi v Sloveniji. Projekt drive in kino bi bil v času epidemije, ko smo zaradi ukrepov prikrajšani za marsikaj, zagotovo več kot dobrodošla popestritev. Je namreč popolnoma izvedljiv, saj ne predstavlja večje nevarnosti v smislu širjenja koronavirusa. V Mestnem kinu Domžale so projekt, ki nosi naslov avto KINO Domžale, že pripravili, ta pa je izvedljiv tako s tehničnega kot s prostorskega vidika. Žal projekt s strani pristojnih institucij še ni dobil zelene luči za realizacijo.

Po dobrih dveh mesecih ustavljenega življenja, se le-ta pod določenimi pogoji in omejitvami počasi vrača v ustaljene tirnice. Svoja vrata so že odprle nekatere neživilske trgovine in storitvene dejavnosti ter tudi knjižnice in še nekatere ustanove. V Domžalah bodo predvidoma v sredini meseca maja pod določenimi pogoji svoja vrata odprla Galerija Domžale, Menačenkova Domačija in Slamnikarski muzej, medtem, ko bodo vrata Kulturnega doma Franca Bernika zaenkrat ostala še zaprta. Tudi, ko bo prišla možnost, da se nekatere dejavnosti lahko odvijajo v dvoranah, pa bo vprašanje predvsem v ekonomski smotrnosti izvedbe določenih programov. To pa predvsem zaradi omejitve števila ljudi, ki bodo lahko naenkrat v dvorani.

Po besedah Cvete Zalokar, direktorice Kulturnega doma Franca Bernika Domžale bodo v prihodnosti poskušali realizirati program, ki je bil predviden za letošnjo sezono. Bo pa to odvisno od situacije in seveda pogojev, ki bodo temu sledili. Najbolj verjetno je, da bodo najprej lahko pričeli s projekcijami filmov v Mestnem kinu Domžale. So pa v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale v času epidemije pričeli razmišljati, da bi pripravili posebno obliko predvajanja filmov, t.i. drive in kino, to je projekcije na prostem, ki jih spremljajo gledalci v svojih avtomobilih. »Gre za posebno obliko, ki v teh dneh poteka tudi že v mnogih evropskih državah, saj ne predstavlja večje nevarnosti v smislu širjenja korona virusa,« je pojasnila Zalokarjeva.

Način predvajanja filmov je vezan na predvajanje na ograjenem prostoru na prostem in sicer bi se po besedah Zalokarjeve le-to lahko odvijalo na parkirišču pri Metalki. Obiskovalci bi filme spremljali v svojih osebnih avtomobilih. »Tehnično bi za realizacijo skrbeli štirje zaposleni (kinooperater, pregledovalci in usmerjevalci vstopnic in prometa). Prodaja vstopnic bi potekala izključno po spletu. Filme bi se predvajalo iz posebej zaprtega prostora, kontejnerja, kjer se nahaja premični filmski projektor, ki bi ga usmerjala ena oseba,« obrazloži Zalokarjeva.

Pri tem ne bi prihajalo do nobenih stikov med obiskovalci in tudi s tehničnim osebjem, saj bi bil potek sledeč: obiskovalec projekcije preko spleta kupi vstopnico, ob napovedani uri pripelje s svojim vozilom na prostor, kjer se film predvaja, med projekcijo ostane v vozilu, zvočno pa film spremlja preko radio sprejemnika v vozilu. Po zaključku projekcije, ki traja praviloma dve uri, se vozila usmeri iz parkirišča nazaj v promet.

Projekt je po besedah Zalokarjeve izvedljiv, saj so se nanj maksimalno pripravili. Da bi projekt prišel v realizacijo, so na številne državne institucije posredovali predlog in prošnjo za navodila glede ravnanja ter pridobitev soglasja: »S predlogom in prošnjo za navodila glede ravnanja smo seznanili Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za notranje zadeve. Prav tako smo pobudo poslali na Ministrstvo za kulturo, kjer smo jih zaprosili za njihovo strokovno mnenje in pomoč pri pridobivanju soglasja, da lahko pričnemo z izvajanjem omenjene dejavnosti na prostem, ki vsaj deloma vrnila možnost spremljanja filmskega programa na način, ki v celoti onemogoča kakršne koli neposredne stike obiskovalcev med seboj in tehnične ekipa, ki je minimalna, ter seveda ustrezno zaščitena za delo; ki sicer poteka na prostem in brez stikov, ki bi bili bližje kot dva metra.«

Odgovorov žal zaenkrat še niso prejeli. Seveda upajo in si želijo, da bi projekt dobil zeleno luč. »To bi bila super rešitev, dokler se kinodvorane ne odprejo v svoji klasični obliki,« še pravi Zalokarjeva.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: ZG express (naslovka), KD Franca Bernika Domžale (logo)

 

Tagi