V  Dobu je dišalo po golažu

Tudi letošnji praznik Krajevne skupnosti Dob, ki ga praznujejo v spomin na avgust 1941, ko je četa Kamniškega bataljona na Hrastovcu napadla nemškega okupatorja, je prinesel vrsto dogodkov. Začelo se je že v četrtek, 1. avgusta, ko so v Parku pod Močilnikom priredili tradicionalno tekmovanje v metanju podkve,  nadaljevalo v petek, 2. avgusta, ko so v Športnem parku Dob pripravili tekmovanje v balinanju in v malem nogometu, zaključilo pa v soboto, 3. avgusta, najprej s spominsko slovesnostjo na Hrastovcu, popoldan pa s 6. golažiado, ki je potekala v središču Doba.

Tradicionalna 6. golažiada, ki je potekala na ploščadi pred Krajevno skupnostjo Dob, je letos privabila tekmovalce iz devetih društev in organizacij, ki so se v kuhanju golaža potegovali za predhodni pokal KS Dob. Predstavitev dejavnosti in stojnic ter golaž je ocenjevala posebna komisija, društva in organizacije, ki so se preizkušale v tekmovanju na golažiadi, pa so predstavljale tudi svojo dejavnost, saj so imeli na svojih stojnicah razstavljene izdelke in drugo gradivo, zraven pa še obilo sladkih ter drugih dobrot, ki so jih napekle in pripravile članice in člani sodelujočih društev in organizacij.

Župnijska Karitas Dob je poudarila dobrodelno in humanitarno dejavnost, gasilci PGD Dob so predstavljali gasilstvo nekoč in danes ter obiskovalce povabili na praznovanje 130-letnice gasilstva v Dobu, ki ga bodo obeležili prihodnje leto, Društvo klekljaric in sodelavcev je razstavilo svoje klekljarske izdelke, Čebelarsko društvo Krtina Dob je dalo prednost naravi in pomenu čebel, Športno rekreativno društvo Konfin Sveta Trojica je poudarjalo naravno in kulturno dediščino, Društvo upokojencev Naš dom Dob je predstavilo dejavnosti in aktivnosti za krajane v tretjem življenjskem obdobju, Društvo mladih Dob je predstavilo dejavnosti za mlade, svoje aktivnosti so predstavili tudi člani Turistično rekreativnega društva Turnše – Češenik, v kuhanju golaža pa so se preizkusili tudi gasilci edine gorske gasilske enote v občini Domžale, PGD Žeje-Sveta Trojica.

Prireditev, ki jo je povezovala Vera Vojska, je vmes malce zmotilo nepredvidljivo vreme, udar strele v neposredni bližini dogajanja, pa je skorajda prekinilo kuhanje golaža, a so vse ekipe vztrajale ter z napori obdržale stojnice »na nogah«. Po neurju so nato še z večjim elanom in zanosom nadaljevali svoje delo. Ob zaključku so vsa društva prejela priznanja in darila za udeležbo na 6. golažiadi 2019. Priznanje za najlepšo stojnico je prejelo Turistično rekreativno društvo Turnše – Češenik, drugo mesto je pripadlo Športno rekreativnemu društvu Konfin Sveta Trojica tretje pa PGD Dob.

Iskanje najboljšega golaža je bila še težja naloga, saj so se vsi potrudili in skuhali odlične golaže. Obiskovalci niso skoparili s pohvalami, strokovna komisija pa je odločila, da so najboljši golaž skuhali člani Društva upokojencev Naš dom Dob, drugo mesto je zasedla Župnijska Karitas Dob, tretje pa Čebelarsko društvo Krtina Dob. Vsi sodelujoči so prejeli priznanja za sodelovanje, najboljši – Društvo upokojencev Naš dom Dob – pa so postali lastniki velikega prehodnega pokala, ki ga je podelila predsednica KS Dob Marija Ravnikar.

Prijetno srečanje in druženje ob polnih stojnicah dobrot, ki so jih pripravile članice in člani posameznih društev, je privabilo številne krajane in krajanke ter prijatelje KS Dob. Po razglasitvi rezultatov tekmovanja v golažiadi, se je prireditev nadaljevala z druženjem ter pravo veselico, za kar je poskrbel ansambel Gregorja Kobala, zbrane pa je pozdravil tudi podžupan Občine Domžale mag. Tomaž Deželak.  Vse dogajanje je potrdilo pripravljenost številnih prostovoljcev, da za svoj kraj, ki ga imajo radi, naredijo zelo veliko.

Več fotoutrinkov z golažiade si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi