V Blunoutu so imenitni glasbeniki in obiskovalci Lizi narisali nasmeh na obraz

Slovenci znamo stopiti skupaj, kadar je potrebno. To smo v preteklosti pokazali že večkrat, nazadnje v vseslovenski dobrodelni akciji zbiranje sredstev za Krisa, ki je obrodila bogate sadove, saj so v zelo hitrem času presegli znesek, ki ga mali Kris potrebuje za zdravilo. Hitro zbrani znesek je presenetil tudi mnoge organizatorje dobrodelnih prireditev, ki so jih še imeli v načrtu. Pa vendarle “puške v koruzo“ niso vrgli, saj je med nami še veliko otrok, ki potrebujejo pomoč. Med njimi je bil tudi domžalski Blunut klub, ki je za dobrodelni koncert povabil same imenitne slovenske glasbenike, ki so se vabilu z veseljem odzvali. Ker pa se je akcija zbiranja sredstev za Krisa že zaključila, so se v Blunout-u odločili, da bodo zbrana sredstva na dobrodelnem koncertu, ki je potekal v četrtek, 3. oktobra 2019, namenili za pomoč sedemletni Lizi iz Domžal, deklici s cerebralno paralizo. Koncert je uspel v vseh pogledih, saj so za Lizo zbrali 2.215,00 evrov.

Za domžalski Blunout Klub lahko rečemo, da je središče glasbenega dogajanja v Sloveniji, saj se v njem skozi leto odvija zelo kvaliteten glasbeni program z raznolikimi glasbenimi gosti. Skorajda ni slovenskega glasbenika, pa naj bodo to znani ali pa neznani in še neuveljavljeni glasbeniki, ki ne bi nastopili v tem domžalskem glasbenem hramu kulture. Vsi, ki so že kdaj nastopili tam, se tja vedno znova tudi vračajo tja. Z veseljem so se glasbeniki odzvali tudi na klic lastnika Blunout Kluba Aleša Florjančiča, če bi sodelovali na dobrodelnem koncertu. Čisto vsi, ki jih je poklical, so se z veseljem odzvali. Zato je dobrodelni koncert za Lizo, ki se je s starši tudi udeležila koncerta, potekal s samo glasbeno elito, kot je v uvodu dejal Robert Pečnik – Pečo, ki je povezoval program in obiskovalcem predstavil zgodbo o Lizi.

Za rdečo nit dobrodelnega koncerta je poskrbel Robert Pečnik-Pečo.

Pečo nam je povedal, da se je glede na vse dogajanje v zadnjem obdobju, še enkrat pokazalo, da živimo v lepi državi z dobrimi ljudmi. »Mogoče sem ter tja kaj pokritiziramo, drugače pa znamo dokazati,  da smo krasni ljudje in da je lepo živeti v Sloveniji. Tudi tukaj v Blunout-u, ko se je Aleš na hitro odločil organizirati dobrodelni koncert, ne vedoč, da se bo tako hitro zbral denar za Krisa. Dejansko sem bil presenečen, saj ni bilo glasbenika, ki bi rekel ne. Ko se Slovenci prebudimo, da bomo pomagali, se vedno vsi odzovejo, kar me osrečuje,« nam je zaupal Pečo, ki je še dodal, da je z veseljem zraven in da je prepričan, da bo to res en super večer in da bodo za Lizo zbrali čim več sredstev.

Na dobrodelnem koncertu so sodelovali Oto Pestner, Uroš Perič, Rok Lunaček, Samuel Lucas, Nuška Drašček, Lado Leskovar, Omar Naber, Miki Vlahovič, Dejan Kranjc, Žiga Kožar, Jan Gregorka in Nejc Škofic, ki so poskrbeli za prijeten glasbeni večer, ki obiskovalce ni pustil ravnodušnih, saj so se glasbenikom skorajda vsi pridružili pri prepevanju uspešnic in tudi zimzelenih melodij. Obenem pa so z udeležbo na dobrodelnem koncertu pripomogli, da bo Liza lažje segala po zvezdah.

Vabilu na dobrodelni koncert se je z veseljem odzval tudi legendarni Lado Leskovar.

Liza je vztrajna deklica, ki s terapijami vzdržuje gibljivost in pridobiva kondicijo za hojo

Zaradi prezgodnjega rojstva in zapletov po porodu ima Liza celebralno paralizo. Liza je vztrajna deklica, ki s terapijami vzdržuje gibljivost in pridobiva kondicijo za hojo. Poleg tedenskih terapij v ZD Domžale, obiskuje tudi nevrofizioterapije pri zasebni terapevtki v Kamniku. Tam se izvaja terapija v sklopih po dva ali tri tedne skupaj dve uri na dan. Cena ure posamezne terapije znaša 45 EUR. S temi terapijami krepi posamezne mišice in se uči pravilne hoje.

Pred tremi leti je bila na operaciji SDR v Ameriki, kjer so zmanjšali spastičnost v njenih nogah. V letu 2018 je bila na operaciji kolka v Nemčiji. Po teh dveh operacijah in rednih terapijah počasi napreduje v hoji in pridobiva na moči. Hodi s pomočjo dokolenskih ortoz in berglice ter pod nadzorom odrasle osebe. Lizina najljubša terapija pa so konji, saj je stik z njimi zanjo posebno doživetje. Hipoterapijo obiskuje v Cirius-u v Kamniku tedensko cena polurne terapije je 35 EUR.

Na odru sta moči in glasove združila Oto Pestner in Uroš Perić.

Lizina mama Lucija Lavre nam je povedala, da so bili začetki njenega življenja na nitki, ampak Liza se je bojevala in zmagala. Starša pa ji poskušata omogočiti normalno, razigrano in brezskrbno otroštvo, kar pa po njenih besedah predstavlja kar velik finančni zalogaj. »To kar se dogaja danes tukaj v Blunoutu, nam zelo veliko pomeni, saj so dobri ljudje opazili, da Liza potrebuje pomoč in da bodo zanjo nekaj naredili, ker lahko samo tako napreduje,« nam je povedala Lucija, ki se je obenem za srčno gesto iskreno zahvaljuje Blunout klubu, glasbenikom, obiskovalcem in vsem, ki so kakorkoli prispevali in pomagali pri dobrodelnem koncertu.

Del koncerta, na katerem je v živo spoznala tudi vse sodelujoče glasbenike, si je v spremstvu starše ogledala tudi sedemletna Liza, kateri je bil dobrodelni koncert tudi namenjen. Liza je radoživa, zgovorna in radovedna deklica, ki obiskuje prvi razred v Podružnični šoli Ihan. V svojem prostem času se rada igra s prijatelji in obiskuje terapije, katere so velik del njenega prostega časa. Povedala, da je zelo vesela, da lahko spremlja koncert, ob tem pa se je srečevala tudi z glasbeniki, ki so se z veseljem fotografirali z njo. Zaupala nam je še, da tudi sama rada poje.

Dejan Krajnc, ki je z svojo frizuro postal zaščitni znak Poskočnih muzikantov z Lizo.

Dobrodelni koncert uspel v vseh pogledih

Na dobrodelnem koncertu za Lizo so skupaj zbrali 2.215 evrov. Sredstva so šla iz naslova vstopnic in pa tudi od prodaje pijače. Pri tem so poleg Blunout Kluba, glasbenikov om obiskovalcev priskočili na pomoč tudi iz podjetij  G3 spirits, Mikrovar d.o.o., JUS security, Damir Peric s.p. in Sazas. Zadovoljstva nad odzivom glasbenikov in obiskovalcev ter tudi pokroviteljev ni skrival Aleš Florjančič, lastnik Blunout kluba, ki nam je dejal, da je ponosen, da so bili lahko del zgodbe in da so lahko pomagali domžalski deklici, ki res potrebuje finančno pomoč.

Glasbeniki se z veseljem povabilom na dobrodelne prireditve

Da so se z veseljem odzvali povabilu na dobrodelni koncert, so nam pritrdili čisto vsi sodelujoči glasbeniki, ki smo jih pred in po nastopih pocukali za rokav. Rok Lunaček je dejal, da ko Aleš pokliče, je to tista prava stvar, zato ni bilo oklevanja. Izpostavil je hitrost odziva ob zbiranju sredstev za Krisa ter, da si dejansko nihče ni predstavljal, da se bodo sredstva zbrala tako hitro. Po njegovih besedah smo Slovenci s tem pokazali, da če stopimo skupaj, se lahko hitro zbere veliko. Sam zase pa je dejal, da je samo košček mozaika neke ljubezni, ki se odraža ob takšnih dobrodelnih akcijah. »Bil je en telefonski klic in en kratek odgovor. In danes sem tukaj,« nam je zaupal Miki Vlahovič iz skupine Victory. Dejal je, da je rad del takšnih zgodb, kadar nekdo potrebuje pomoč. Legendarni Lado Leskovar, ki je na glasbeni sceni prisoten že šest desetletij, pa nam je ob našem vprašanju glede sodelovanja na tem dobrodelnem koncertu dejal, da nadaljuje to, kar je počel že več kot dvajset let, ko je bil med drugim tudi ambasador Unicefa. »Kadarkoli se pojavi kakšen problem in če lahko jaz pri tem kaj pomagam, sem vedno za to. Ko so mi povedali, za kaj se gre na tem koncertu, sem se z veseljem takoj odločil, da sodelujem. Upam, da bomo vsi sodelujoči glasbeniki ljudi prepričali, da bodo pomagali. Če ljudje vedo, da smo tudi mi za, bodo za tudi oni,« je še povedal Lado Leskovar.

Nuška Drašček je bila v Blunoutu tokrat drugič, dejala pa je, da zagotovo ne zadnjič.

»Vedno se z veseljem odzovem na dobrodelne prireditve. To je v moji petnajstletni karieri postala že stalnica. Veseli me, da sem lahko spet prišel sem, še posebej ker gre za dober namen in avtentično pomoč, kot je današnja, ko bomo pomagali Lizi,« pa nam je zaupal Omar Naber. Legendarni Oto Pestner, ki je oder Blunouta preizkusil že na več načinov, nam je povedal, da se mu zdi imenitno, da se je lahko koncertu fizično pridružila tudi Liza, da vidi glasbenike, ljudi, ki so prišli in kaj se tukaj dogaja: »To naredi koncert še bolj pristen. Če imaš samo informacijo, da za nekoga nekaj delaš, pa niti ne veš kdo je, je vedno vse skupaj malce skrito. Tukaj pa tega ni, saj je v resnici tako kot je. Prav zaradi tega mi je všeč, da sem lahko del te zgodbe.« Nuška Drašček se tako kot ostali glasbeniki dobrodelnih koncertov udeležuje z veseljem, če le dopušča čas. V zadnjih leti pa opaža, da je tega čedalje več. »Zdi se mi, da se ljudje res trudimo narediti maksimalno kar se da. Ljudje imajo veliko srce, zaradi tega so odzivi na takšne akcije vedno fenomenalni. Bi pa rada videla takšno hitro reakcijo tudi pri kakšnih institucijah, predvsem pri tistih, ki imajo v rokah vse vzvode odločanja in ukrepanja. Pravilno bi bilo, da bi se zgodil nek institucionalni odziv, vsaj v primerih, ko gre za sofinanciranje raznih zdravljenj,« je obrazložila Nuška Drašček.

Udeležba na dobrodelnih koncertih so postala stalnica v vsej petnajstletni Omarja Naberja.

Da njegova odločitev, da se pridruži na dobrodelnem koncertu ni bila težka, nam je pritrdil tudi Samuel Lucas, ki je povedal, da je takrat, ko stopijo ljudje skupaj, dosti lažje. Obenem pa nam je povedal, da je počaščen, da je lahko poleg, saj s tem osrečuje tudi sam sebe. Dejan Krajnc, ki je s svojo nenavadno pričesko postal zaščitni znak Poskočnih muzikantov, nam je zaupal, da je v preteklosti enkrat že imel priliko igrati v Domžalah in sicer je nastopil na koncertu Roka Lunačka. Se je pa z veseljem odzval na dobrodelni koncert, saj je takšnih otrok, ki potrebujejo pomoč v Sloveniji zelo veliko: »Glede na to, da smo glasbeniki tisti, ki na takšen način spodbujamo ljudi, bi bilo fajn, če bi nagovorili lahko še tudi kakšne politike in ostale, ki imajo več, da darujejo.« Po besedah Uroša Periča, glasbeniki lahko pomagajo tudi na ta način, da sodelujejo na dobrodelnih koncertih: »Veseli me, da so zbrali dovolj sredstev za Krisa in da nocoj v Blunotu zbiramo sredstva za Lizo, ki sem jo tudi osebno spoznal. Na koncert sem se odzval z največjim veseljem.«

Uroš Perič v svojem značilne stilu. O Blunoutu pa je dejal, da to kar se dogaja tu, nemogoča pravljica za Slovenijo.

Glasbeniki nad domžalskim Blunout klubom več kot navdušeni

Seveda pa nas je zanimalo tudi to, kako se glasbeniki počutijo v domžalskem Blunout klubu, saj je večina izmed njih že večkrat nastopila tu. Čisto vsi so nad domžalskim glasbenim hramom kulture zelo navdušeni in komaj čakajo, da bodo tu spet nastopili. Za Roka Lunačka je Blunout klub najlepši lokal, kljub temu, da je v Sloveniji veliko lepih lokalov: »Tukaj je tako, kot bi prišel v dnevno sobo. In če so slučajno tu ljudje, vzameš v roko kitaro in igraš.« Rok bo s Flirti v Blunoutu nastopil 13. decembra, samostojno pa takrat, ko bo izdal samostojno ploščo. Na večer dobrodelnega koncerta je bil v Blunoutu prvič Miki Vlahovič, ki nam je dejal, da še zbira vtise. Se mu pa zdi čudovito: »Kapo dol. Sem slišal, da se tu odvija res kvaliteten program. Takšnih klubov bi moralo biti veliko več.« Po besedah Lada Leskovarja gre za fenomenalen klub, kje je že tudi nastopil in se imel zelo lepo. Omar Naber je v Blunoutu nastopil že večkrat, vedno pa se je tu dobro počutil, kar je bila po njegovih besedah dodana vrednost: »V Blunoutu je zelo prijetno domače okolje, kjer se počutim skoraj tako kot doma. Ni mi ne tuj oder in ne tuj lokal. Enostavno ne bi mogel reči ne, nastopu v Blunoutu. To okolje je res prijetno glasbenikom. Drugače pa same pohvale!«

Rok Lunaček je dejal, da je sam samo košček mozaika neke ljubezni, ki se odraža ob takšnih dobrodelnih akcijah.

Da mu je Blunout simpatičen kraj, ni skrival Oto Pestner, ki je njegov oder preizkusil že na več načinov. Je pa dodal, da bi se mogoče v prihodnjih letih raziskalo možnosti, da bi ta lokal izkoristili še za določene druge glasbene panoge, da bi bil lokal še bolj raznolik. Nuška Drašček je bila v Blunoutu tokrat drugič, dejala pa je, da zagotovo ne zadnjič. Samuel Lucas je z Blunoutom že od samega začetka, obenem pa opazuje, kako klub raste: »Aleš je pravi človek. S takšnim človekom kot je on, ni težko delati. To kar se dogaja v malem Blunoutu, kjer je toliko koncertov, zato moraš enostavno imeti pogum. Vedno sem zelo srečen, kadar lahko pridem sem.« Poskočni Rok Kranjc je v Blunoutu nastopil že drugič, obenem pa upa, da ne bo ostalo samo pri številki dve, ampak da bo 20 plus. »Nikoli ne reci nikoli. Prepričan sem, da bomo v kratkem imeli tudi Poskočni muzikanti svoj koncert v Blunoutu,« je povedal Dejan Krajnc, katerega smo povprašali še o njegovi značilni frizuri, za katero pravi, da je do nje prišlo po naključju, ko so ga fantje pred petimi leti prepričevali, da naj se postriže, saj je imel takrat lase čez oči: »Potem sem pa lase pustil rasti pokonci in danes merijo že petnajst centimetrov. Moja frizura je postala moj značilni znak in značilni znak Poskočnih muzikantov.«

Legendarni Oto Pestner je bil vesel, da se je na koncert fizično pridružila tudi Liza, saj je bil tudi zaradi tega koncert bolj pristen.

Uroš Perič, ki je v Blunoutu nastopil že na odprtju, nam je povedal, da sta mu tako Blunout kot tudi Domžale prirasla k srcu, o klubu pa lahko reče samo najlepše stvari: »Kar se je razvilo tukaj v nekaj letih, je skoraj nemogoča pravljica za Slovenijo. Vsi glasbeniki, ki nekaj pomenijo, pa tudi manj znani in nič znani, vsi nastopajo tukaj. Aleš odlično pelje zgodbo naprej. Ko sem ga prvič spoznal, ga še nisem začutil kot človeka, sem pa takrat dobil občutek, da je to ena dobra stvar v Sloveniji in da bi moralo biti tega še več. S pravo glasbo.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Primož Lavre

Komentarji uporabnikov
Tagi