V Atrij kleti v velikem finalu nazdravili z vrhunskimi peninami Istenič

V Atrij kleti so žlahtno vinsko zgodbo reprezentantov Vinske nogometne reprezentance Slovenije, ki se je odvijala vse od začetka letošnjega leta, pripeljali do konca. Po osmih odigranih tekmah, na katerih so blesteli posamezni reprezentanti vinske reprezentance, je sledil še veliki finale, na katerem so nazdravili s penino Istenič. Za zaključni strel pa je poskrbel Miha Istenič, ustanovni član in prvi predsednik Vinske reprezentance Slovenije. Odlike penin Istenič so prijetna svežina, ter značilen vonj in okus, ki dajejo vinom poseben čar in kar jih razlikuje od ostalih penečih vin.

V novi domžalski vinski kleti, ki nosi ime Atrij klet, nahaja pa se na Ljubljanski cesti 106/b v Domžalah, so v letošnjem letu gostili devet reprezentantov Vinske nogometne reprezentance Slovenije, vsi pa v Domžale prinesli najboljše, kar premore njihova vinska klet. Za zaključek je z vrhunskimi peninami poskrbel Miha Istenič iz Hiše penin Istenič, ki se nahaja v Stari vasi na Bizeljskem. Z obiskovalci je delil zgodbo družinske strasti do mehurčkov, ki se je začela dobrimi petdesetimi leti, veliko pred tem, ko je penina postala najnovejša modna muha.

Isteničeva zgodba o penini se je pričela leta 1968, ko se je Mihov oče Janez odločil, da bo prideloval penino, ki rabi svoj čas. Isteničevi so s svojo pridelavo penin zaorali ledino na področju zasebnosti, kajti tedaj so bile vse večje vinske kleti v družbeni lasti in samo ena od njih je pridelovala klasično penino. Bili so torej prvo zasebno podjetje na Slovenskem in v tedanji federativni državi Jugoslaviji, ki so pričeli s pridelavo penine po klasični metodi, pozneje pa so to dejavnost razvili tudi v uspešno obliko vinskega turizma. Miha nam zaupa, da je penina po prvi trgatvi dobila ime po njegovi sestri Barbari, ki se je rodila ravno takrat. Tudi Miha, ki je sicer malo starejši, je kasneje dobil penino, ki nosi njegovo ime. Obe penini, med njimi je penina Barbara jubilejna ter še dve premium penini je prinesel tudi na degustacijo v Atrij klet. Na posestvu Istenič ne pridelujejo mirnih vin, ampak izključno penine ter še nekaj malega tropinovca in vinjaka. Njihova druga najmočnejša panoga pa je pridelava balzamičnega kisa. Ker grozdja ne stiskajo, vanjo dajo celo grozdje, stiskalnica pa se zavrti, zaradi tega jagode pokajo pod lastno težo. V kolikor pa rahlo stisnejo, pa dobijo balzamični kis.

Odlike penin Istenič so prijetna svežina, ter značilen vonj in okus, ki dajejo vinom poseben čar in kar jih razlikuje od ostalih penečih vin.

Miha pravi, da pridelava penečih vin pomeni čisto posebno delo v vinogradu, saj je potreben izbor sort, pa tudi lege vinograda so različne, ob tem iščejo lege, ki imajo veliko karbonatnih tal, da je več svežine. V osnovi je delo isto, trgatev izvedejo nekaj dni pred normalno zrelostjo, grozdja pa se nato ne stiska, saj uporabljajo samotoke. Najprej mošt prevre v osnovno vino, ki potem še z enim vrenjem v steklenici dozori v penino. Vsak postopek fermentacije traja dva meseca. “V času vrenja kvasovke za svojo lastno reprodukcijo iz vina jemljejo vse dobre stvari. Ves sladkor predelajo v alkohol in ogljikov dioksid, potem pa začnejo nazaj dajati tisto kar so vzele. Sledi še avtoliza kvasovk, kar pomeni, da se kvasovke razkrajajo in dajo posebno noto oziroma okus, ki razlikuje penine od mirnih vin. Zaradi posebnih kvasovk in drugačnih pogojev ter dolgega ležanja, na koncu nastane bogato vino,” nam o postopku pridelave penine zaupa Miha.

Njihove glavne sorte so Chardonay, ki daje eleganco, Modri pinot, ki daje telo ter Rumeni plavec, ki daje sadnost in svežino. Vse te sorte se razlikujejo od drugih penečih vin sveta. V Sloveniji je družina Istenič največji proizvajalec penin po domači metodi, prisotni pa so še v petindvajsetih državah, kjer se pojavljajo s premium peninami. Miha nam še pove, da so bili prvi v Sloveniji, ki so se začeli ukvarjati z vinskim turizmom. V njihovi kleti si lahko ogledate proizvodnji proces, v degustacijski dvorani, ki ima prostora za 60 ljudi, pa penine lahko tudi poskusite. V okviru posestva imajo tudi Vilo iz 18. stoletja, s šestimi sobami in restavracijo za svečane priložnosti. Imajo pa tudi festivalno dvorano, ki sprejme do 250 ljudi, v njej pa prirejajo festivalne dogodke, poroke …

V Atrij kleti so nazdravili z vrhunsko penino Istenič.

Lastnih imajo 10 hektarjev vinogradov, drugače pa sodelujejo s kooperanti. S tem tudi izboljšujejo ekonomijo družin, s katerimi sodelujejo. Grozdje od njih jemljejo tako v dobrih, kot v slabih letinah, saj so ti ljudje odvisni od njih. Letno prodajo okrog 150.000 steklenic penine, vključno z lansko pridelavo, pa imajo na zalogi okrog 650.000 steklenic penine. “Edini naš motiv je, da delamo kvaliteto. Imamo lastno klet, lastno znanje, opremo in ljudi,” pove Miha, ki nam še zaupa, da so jih leta 2017 povabili med 20 največjih proizvajalcev penin na svetu. V preteklih letih so za penine prejeli vrsto medalj in šampionskih naslovov.

Na koncu se s sogovornikom dotakneva tudi njegove vloge v Vinski nogometni reprezentanci Slovenije. Miha pravi, da v ekipi sicer ni nikoli igral, je bil pa med ustanovitelji in prvi predsednik reprezentance. Na to je mogoče vplivalo tudi to, da je bil njegov oče reprezentant Jugoslovanske državne reprezentance, s katero je leta 1958 igral proti Angliji. Je pa bil drugače Miha vedno povezan s športom, v mlajših letih je igral ragby ter ameriški nogomet.

Odprte prijave za tečaj: pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar)

V Atrij kleti bodo kmalu pričeli izvajati tudi programe izobraževanj in sicer že zbirajo prijave za tečaj za priučitev – pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar). Teh poklicev v Sloveniji primanjkuje, zato so takšni tečaji več kot dobrodošli. Več informacij o tečaju dobite na telefonski številki: 031 837 848. Pred izvedbo tečajev, bodo pripravili tudi informativni dan, kjer boste prejeli vse potrebne informacije.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

 

 

Komentarji uporabnikov
Tagi