Urbani sprehod po zelenih površinah Domžal

CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp je priredila Urbani sprehod Jane’s Walk po Domžalah, na katerem je beseda tekla o pomembnih prebivalcih mest, drevesih. Zelene površine v urbanem okolju prispevajo k boljšemu zraku, osenčenosti, zadrževanja prašnih delcev, predstavljajo pa tudi prostor za druženje in rekreacijo. Pogosto zelene površine niso kakovostno zasnovane niti upravljane, lahko pa jih izpodrivajo tudi divja parkirišča. Skoraj po vsej trasi sprehoda po zelenih površinah Domžal, trasa sprehoda je potekala od parka Univerzale do drevoreda ob Kamniški Bistrici, smo naleteli na neverjetne podobe »obglavljenih dreves«, ki so jih obglavili, da ne bi drevesa rasla v višino. Tako se dela drevesom nepopravljiva škoda, s tem pa večjo verjetnost, da bo tako drevo ob neurju ali snegolomu prej poškodovala stvari kot drevo, ki bi ga pustili do normalne rasti.

Urbani sprehod po zelenih površinah Domžal je potekal v torek, 7. maja 2019. Sprehod, ki sta ga vodila Špela Berlot s CIPRE Slovenija ter Matjaž Mastnak z Arburetuma Volčji Potok, se je začel v parku Univerzale, nadaljeval po zelenih površinah na Miklošičevi ulici ter ob Kamniški Bistrici in se je zaključil v drevoredu ob Kamniški Bistrici. Urbanega sprehoda se je udeležilo kar nekaj občank in občanov, ki jih zanima tovrstno stanje na Domžalskih zelenih površinah.

Kot smo že omenili v uvodu so na urbanem sprehodu pozornost namenili drevju, saj so občanke in občani izvedeli kakšno vlogo imajo drevesa v urbanem ekosistemu in kako lahko prispevamo k bolj kakovostnim zelenim površinam v mestnih soseskah. Pozornost pa so namenili tudi pravilnemu obrezovanju drevja.

Matjaž Mastnak je poskrbel, da so si sprehajalci lahko ustvarili približno sliko stanja dreves in zelenih površin.

Udeleženci urbanega sprehoda so si ob predavanju Matjaža Mastnaka ustvarili približno sliko, kako naj se ne ureja zelenih površin, sajenja in obrezovanja, dobesedno obglavljanja dreves. Izvedeli pa so tudi, kako bi se take stvari morale urediti, da bi bilo ob neurjih in vremenski vplivih čim manj škode na objektih in vozilih. Saj celo drevo bolj kljubuje takšnim nevšečnostim kot pa drevo, ki je porezano in razraščeno v nižino in ni puščeno do svoje normalne rasti.

Špela Berlost s CIPRE Slovenija, ki je organiziralo Urbani sprehod po Domžalah.

Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Več o urbanem sprehodu po zelenih površinah Domžal si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi