Uporabni nasveti o negi bolnika na domu obogatili občni zbor Društva podeželskih žena Lukovica

Članice Društva podeželskih žena Lukovica so se ob prazniku slovenske kulture v dopoldanskem času zbrale v gostilni Furman na Starem trgu v Lukovici, kjer je potekal redni letni občni zbor društva. Zbora se je udeležilo več kot 50 članic od Prevoj, Krtine in Zgornjih Lok vključno s Spodnjimi Lokami ter Žirovšami, v gosteh pa so se jim pridružile članice Društva podeželskih žena Tuhinjske doline, Društva podeželskih žena Blagovica – Trojane in županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki je skupaj z zbranimi udeleženkami občnega zbora društva prisluhnila izjemno uporabnem predavanju višje medicinske sestre Irme Markovšek iz Ambulante za patronažno varstvo Zdravstvenega doma Domžale.

Občni zbor se je pričel s krajšim kulturnim programom, ki so ga pripravile članice ob počastitvi praznika slovenske kulture. Izhajale so iz knjige Zmage Kumer Slomškove drobtinice, v kateri so zbrane misli, ki nagovorijo za vsak dan v letu. Prav tako so se Franceta Prešerna spomnile z recitacijo prvega Soneta domotožja iz Sonetov nesreče, ki predstavljajo pesnikovo osrednjo izpoved življenjskega nazora ter pesmijo Hčere svet iz Prešernovih poezij in pesnitvijo Janeza Medveška Takrat bo pomlad. Sledilo je predavanje o negi bolnika na domu, s katero ima dosti članic številne praktične izkušnje.

Občnega zbora se je udeležilo več kot 50 članic od Prevoj, Krtine in Zgornjih Lok vključno s Spodnjimi Lokami ter Žirovšami, v gosteh pa so se jim pridružile članice Društva podeželskih žena Tuhinjske doline, Društva podeželskih žena Blagovica – Trojane in županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar.

Irma Markovšek je zbranim v uvodnem pozdravu povedala, da je nega bolnika tema, za katero je prepričana, ob kateri bodo ob koncu predavanja dejale, da niso izvedele nič novega . »Rada bi vas spomnila na tiste stvari, ki so pomembne, če imamo bolnika doma in koga negujemo, da vam pomagajo prebroditi osnovne težave. Ob pogledu na zbrane obraze lahko povem, da vas je kar nekaj diplomiranih negovalk že vmes med vami, ki nimate potrdila na papirju, ampak številne življenjske izkušnje, nekateri tudi več kot jaz, saj ste morali biti 24 ur na dan pozorni na tistega, ki je bil v vaši oskrbi doma.«

Negovanje nas spremlja skozi vse življenje

Ob prihodu novopečene mamice in novorojenčka domov, se mati zaveda, da ga bo negovala. V srednjih letih se bolj posvečamo svoji negi, če pride do kakšne poškodbe ali bolezni, ko smo nemočni in potrebujemo pomoč. Sledi še eno pomembno obdobje nege, ko človek ostari in postane onemogel, saj je velikokrat prav tako odvisen od drugih in potrebuje pomoč. Več kot ena ura predavanja je bila namenjena temu, da se članice zopet spomnijo oziroma da Markovškova opozori na tiste osnovne stvari ter ponudi pomoč, v kolikor se članice znajdejo v situaciji, ko je treba nekomu pomagati. Najprej je razložila teorijo, nato pa na praktičnem prikazu pokazala, kako se bolnika obleče, obrne, neguje na postelji, ki jo je imela tudi s seboj.

Višja medicinska sestra Irma Markovšek iz Ambulante za patronažno varstvo Zdravstvenega doma Domžale je predavala n uporabni temi negi bolnika na domu, s katero se je v praksi srečalo dosti udeleženk.

Negovalec mora biti pozoren na osnovne življenjske potrebe bolnika, torej prepoznava česar bolnik ne more sam zagotoviti in to naredi namesto njega. Ali se človek dovolj prehranjuje, zaužije dovolj dnevne tekočine, kako vzdržuje telesno higieno, kakšno odvajanje, kako se izogiba nevarnostim okolja, da negovalec prepozna, kaj bi bilo za bolnika nevarno in kje so pasti, ob katerih se lahko posameznik poškoduje. Pomembno je, da je v kopalnici maksimalno poskrbljeno za varnost in posameznik že pri gradnji ali opremljanju hiše, stanovanja, razmišlja o morebitnih izzivih življenja. Kako bo na primer prišel iz kadi, če bo imel en del telesa poškodovan, ali bo dovolj prostora za invalidski voziček, kakšna bo širina vrat, da predvidi čim več stvari in si težave olajša takrat, ko še ima možnost.

Dovolj tekočine in ustrezna prehrana kljub zmanjšanim telesnim aktivnostim

Višja medicinska sestra je izpostavila, da čeprav bolnik ne počne ničesar in  je večinoma v ležečem položaju, z manj apetita, potrebuje hrano. Beljakovine so gradniki celic, ki so še kako pomembne v starosti in bolezni. Ključna je raznovrstna prehrana, med katero se dostikrat pozablja na ribe. Obstajajo ribe, ki nimajo vonja, kot na primer skuhan file osliča. Dostikrat se pojavi tudi situacija, ko ima negovalec veliko dela s pripravo obroka, pri bolniku pa je bolj malo efekta, je vsaka žlica zaužite hrane pomembna.

Negovalec mora biti pozoren na osnovne življenjske potrebe bolnika, torej prepoznava česar bolnik ne more sam zagotoviti in to naredi namesto njega. Ali se človek dovolj prehranjuje, zaužije dovolj dnevne tekočine, kako vzdržuje telesno higieno, kakšno odvajanje, kako se izogiba nevarnostim okolja, da negovalec prepozna, kaj bi bilo za bolnika nevarno in kje so pasti, ob katerih se lahko posameznik poškoduje.

»Vse bolezni imajo veliko bolj odprta vrata, če je človek dehidriran. Zato je zaužita tekočina zelo pomembna, poleg vode tudi kompot ali čaj. Ne pozabite, da je treba ležeče bolnike vedno dvigniti oziroma njihovo glavo, ko pijejo. Obstaja tudi močenje ustnic z gobicami na palčki, tkanino ali želirano gobico je dejala Markovškova. Ležeči bolniki imajo tudi zelo občutljivo kožo, ki jo je treba nahraniti od znotraj in zunaj. Opozorila je tudi na zelo pogosti pojav, in sicer pojav glivic na nohtih.

Po zanimivem praktičnem prikazu in zaključku predavanja o negi je sledil nagovor in poročilo predsednice Društva podeželskih žena Lukovica Milene Urankar, ki je bila izvoljena na lanskoletnem občnem zboru skupaj s podpredsednico Marijo Cerar. V minulem letu so organizirale kar nekaj predavanj, izstopile iz Zveze kmetic Slovenije, se udeležile in organizirale praktični kuharski tečaj, organizirale tradicionalno prireditev ob materinskem dnevu ob Gradiškem jezeru, pripravile regijsko srečanje kmetic na lovski koči na Čevcah nad Lukovico ter ob tej priložnosti povabile na letošnje regijsko srečanje v Krašnjo v mesecu juniju.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

 

Komentarji uporabnikov
Tagi