Umrl je Franc Blejc, častni občan Občine Mengeš in starosta mengeškega gasilstva

V 89. letu starosti je umrl Franc Blejc, častni občan Občine Mengeš, častni poveljnik PGD Mengeš in prejemnik najvišjega gasilskega priznanja – priznanja Matevža Haceta. Franc Blejc pa ni bil le predan gasilec, temveč tudi aktiven in izredno prizadeven pri ohranjanju slovenskih običajev, med njimi tudi kulturne dediščine pritrkavanja.

Franc Blejc je bil dolgoletni nesebični član Prostovoljnega gasilskega društva Mengeš, med drugim je sodeloval v številnih gasilskih akcijah pri gašenju požarov, pri poplavah, pri drugih nesrečah in tudi v vojni za Slovenijo leta 1991. Zaradi svoje izredne usposobljenosti in predanosti je v gasilski organizaciji vrsto let zasedal vodilne položaje. Bil je vodilni inštruktor številnih generacij gasilcev v matičnem in tudi v drugih gasilskih društvih. Kot inštruktor je usposabljal številne ekipe za tekmovanja doma in predvsem tudi na mednarodni ravni, kjer so dosegali najvišja priznanja.

Aktiven je bil tudi pri ohranjanju slovenskih običajev – postavljanju velikih mlajev, predvsem pa je najzaslužnejši pri ohranjanju pomembne, tako rekoč neprecenljive kulturne dediščine našega naroda, to je pritrkavanje. Od mladih dni je bil navdušen pritrkovalec in učitelj pritrkovanja. S svojo vnemo je spretnosti pritrkavanja naučil lepo število mladih, s katerimi se je udeleževal tekmovanj in gostovanj po vsej domovini. Posebno skrb je namenjal zapisovanju »pritrkovalskih viž«, od katerih je tudi nekaj mengeških.

Zaradi svojih dejanj ter svojega ugleda je bil Franc Blejc leta 2004 imenovan za častnega občana Občine Mengeš. Njegovi 85-letnici ter 20-letnici Občine Mengeš je leta 2015 Zveze kulturnih društev občine Mengeš posvetila izdajo knjige »Pesem mengeških zvonov – o pritrkovanju v Mengšu«, avtorjev Nataše Vrhovnik Jerič, Ivana Sivca, Jožeta Vahtarja in Primoža Hienga.

Sožalje njegovi družini in svojcem.

Miha Ulčar; Foto: Občina Mengeš

 

Komentarji uporabnikov
Tagi