Trgovina Glasbila d.o.o. je veliko več kot samo trgovina. Mladi domžalski glasbeniki so nad njo navdušeni!

Domžale so znane po tem, da imajo veliko glasbenikov vseh vrst. Se pa v prihodnosti zna zgoditi, da bo v glasbene vode stopil tudi kdo, ki se nikoli do sedaj še ni ukvarjal z glasbo, saj za to ni imel priložnosti, volje ali pa časa. S prihodom trgovine Glasbila d.o.o., ki deluje že od leta 2010, marca letos pa so svojo poslovalnico iz Ljubljane preselili v Domžale, so se vrata v glasbeni svet na široko odprla širšemu krogu ljudi. Vse to pa zaradi tega, ker so dandanes instrumenti cenovno veliko bolj dostopni kot včasih, obenem pa sodobna in napredna tehnologija omogoča, da ni več ovir za nikogar, da bi se preizkusil v igranju kakšnega instrumenta. Če pa vsemu temu dodamo še to, da vas zna nekdo za instrument še navdušiti, potem ste na pravi poti, da se v glasbeni svet podate tudi sami. Pa ne govorimo o tem, da bi se morali z glasbo ukvarjati profesionalno, ampak za hobi in za dušo. Vse to in vse kar vam bomo predstavili v nadaljevanju, boste doživeli v trgovini Glasbila d.o.o., ki se nahaja v Prodajnem centru Breza v Domžalah. In še nekaj. Mladi domžalski glasbeniki so navdušeni! Je pa trgovina tudi širše znana med uveljavljenimi glasbeniki.

Trgovina Glasbila d.o.o. je specializirana za glasbila s črno-belimi tipkami

Trgovina Glasbila d.o.o. je specializirana za prodajo električnih klavirjev, pianin, klaviatur, orgel in digitalnih harmonik. So tudi generalni zastopnik za prodajo digitalnih sakralnih orgel svetovno znanega italijanskega  proizvajalca Viscount. Poleg prodaje glasbil se ukvarjajo tudi z uglaševanjem klavirjev in pianin ter z restavriranjem in servisiranjem le-teh.  Ponudbo instrumentov dopolnjuje tudi široka paleta pribora za instrumente – klavirski stoli, metronomi, lučke, strune itd. Seveda pa najdete v trgovini tudi darilni program, okrašen z glasbenimi simboli. Potrudili pa so se tudi za najmlajše – za prihajajoče prednovoletne praznike pripravljajo pestro ponudbo »glasbenih daril« – didaktične glasbene igrače, ropotuljice – shakerje, šolski program, ravnila, radirke in svinčnike itd. Stranke, ki obiščejo njihovo trgovino, so po tem, ko jo zapustijo običajno navdušene, saj tam na prijazen in nazoren način dobijo vse potrebne informacije za nakup instrumenta. Ob nakupu nudijo tudi brezplačno andragoško uro v eni izmed glasbenih šol, s katerimi sodelujejo –  kupec pa jo lahko izkoristi 30 dni po nakupu.

Trgovina Glasbila d.o.o. je specializirana za glasbila s črno-belo tipko.

Napredna tehnologija omogoča, da ni več ovir in da lahko vsak igra na instrument

Irena Kokalj, lastnica trgovine Glasbila d.o.o., nam je povedala, da so po prihodu v Domžale zelo zadovoljni;  Domžale so namreč zelo prijazno mesto z veliko glasbeniki, kateri so tudi njihove stranke. Med njimi sta tudi Polona Mežnar in Matic Juvan, ki sta pri njih oba kupila enak instrument. Poleg tega, da v trgovin Glasbila d.o.o. prodajajo instrumente, tudi zelo radi navdušijo nad njimi, kar sem doživel tudi sam, ko mi je Irena predstavila njihovo ponudbo. Še posebej pa me je navdušil električni »pametni« klavir znamke Yamaha Clavinova CSP, ki ima nameščen ekran, na katerega se prenese vse, kar je vgrajenega v električnem klavirju. Ta te preko brezplačne aplikacije SMART PIANIST uči igranja klavirja preko lučk, in sicer katerokoli zvrst glasbe; prav zato je več kot odličen instrument za vse tiste, ki so se nekoč želeli ukvarjati z glasbo, pa se zaradi različnih razlogov takrat niso. Sedaj pa se jim ponuja priložnost, da se začnejo učiti in to na prav prijeten in enostaven način. Ko boste prvič zaigrali nanj, tako kot sem tudi jaz, boste več kot navdušeni. Je čisto enostavna pot, da postaneš glasbenik. Napredna tehnologija omogoča, da ni več ovir in da lahko vsak igra na instrument.

Električni »pametni« klavir znamke Yamaha Clavinova CSP, ki ima nameščen ekran, na katerega se prenese vse, kar je vgrajenega v električnem klavirju.

Glasbila so danes cenovno bolj dostopna kot včasih

Tudi cene instrumentov niso več tako visoke, kot nekdaj, ko je bilo instrumentov manj; zaradi tega pa so bili dražji in manj dostopni. Irena pravi, da zelo soliden in kvaliteten instrument dobiš že v rangu med 800 in 1000 evri. Na voljo imajo vrsto električnih klavirjev znamk Roland, Yamaha, Kawai, Dexibell, Casio, Standorf; njihova cena pa se giblje med 600 in 5.000 evri. »Ob izbiri nudimo tudi strokovno predstavitev. Ker sem tudi sama pianist, zelo rada instrument strokovno predstavim in nanj tudi zaigram. Pomembno mi je, da v prvi vrsti navdušim bodočega pianista,« pojasni Irena. Da zna Irena res navdušiti, sta potrdila oba mlada glasbenika, ki sta pri njej kupila instrument. Še nekaj je zelo pomembno. Za ukvarjanje z glasbo in z možnostmi, ki so danes na voljo, ni nikoli prezgodaj ali pa prepozno. V svoji ponudbi imajo tudi digitalne sakralne orgle tako za potrebe župnij ali pa za osebno rabo vseh tistih, ki igrajo na ta instrument. Digitalne sakralne orgle lahko kupite že za cca 4.600 evrov in jih igrate oziroma vadite doma, kar pomeni, da ni treba več hoditi vadit v cerkev; igrate jih lahko na slušalke in jih celo povežete z računalnikom …

V svoji ponudbi imajo tudi digitalne sakralne orgle tako za potrebe župnij ali pa za osebno rabo vseh tistih, ki igrajo na ta instrument.

V trgovini Glasbila d.o.o. se radi ustavijo tudi starši z otroci

Irena nam še pove, da je z obiskom njene trgovine, ki se nahaja v Prodajnem centru Breza, zelo zadovoljna: »Naše stranke so tu v Domžalah zelo zadovoljne, saj imajo ob nakupu instrumenta vse pri roki;  gre za trgovski center z urejenim parkiriščem ter ostalo raznovrstno ponudbo, s katero kupci lahko dopolnijo svoj »glasbeni« nakup.« Irena pravi, da v njen salon velikokrat zaidejo starši z otroci; pri tem pa opazi, da je zelo veliko talentiranih otrok in dijakov pa tudi odraslih: »Veliko mi pomeni, da se starši z otroci ustavijo pri nas. Otroke lahko namreč navdušimo že ob prvem srečanju s klaviaturo z lučkami,  s pomočjo katerih lahko brez težav zaigra melodijo.«

Trgovina Glasbila d.o.o. se nahaja v Prodajnem centru breza, kjer imajo razstavni salon glasbil.

Maticu Juvanu iz Domžal sodelovanje na Talentih spremenilo življenje

Matic Juvan prihaja iz Domžal, glasbenik pa je praktično že vse življenje. Začel je z igranjem violine v Glasbeni šoli Domžale, kjer je tudi zaključil nižjo glasbeno šolo. Letos oktobra je pričel s študijem muzikologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pravi, da ga je med obiskovanjem glasbene šole vleklo tudi k klavirju, saj sta njegova mama in sestra igrali klavir, sam pa je na učil akordov in melodije. Skozi odraščanje ga je vedno bolj zanimala popularna glasba in ker rad poje, se mu je zdel klavir veliko bolj primeren kot violina. To pa je preraslo v veliko ljubezen do klavirja in željo, da bi se s tem ukvarjal tudi bolj profesionalno. Zato je klavir vpisal še na Glasbeni šoli Domžale, kjer se ga še vedno uči. Pred peti leti se je prijavil tudi na Talente; ta izkušnja mu je spremenila  življenje. Čeprav takrat ni prišel v naslednji krog, mu je bilo to neko potrdilo, kaj hoče početi v življenju; od takrat dalje se je samo še glasbeno razvijal. Danes tako daje velik poudarek petju in avtorskemu ustvarjanju glasbe. Njegov cilj je, da dokonča fakulteto z željo, da se z glasbo prične ukvarjati v tujini. Trenutno se spogleduje z Londonom in Rotterdamom, kjer je za popularno glasbo in za še neuveljavljene glasbenike zelo dobro poskrbljeno.

Matic daje poudarek petju in avtorskemu ustvarjanju glasbe, pri čemer mu električni klavir pride še kako prav.

V trgovini Glasbila d.o.o. sta dve uri minili v hipu, instrument pa mu je bil predstavljen v najboljši luči

In kje se je Matic srečal s trgovino Glasbili? Pravi, da je bi njihov domači klavir vedno hitro razglašen, saj ga dolgo ni nihče uporabljal. Ko se je v okviru svojega ansambla lotil bolj resnega dela, se je pokazala potreba po boljši opremi. Sam je sicer imel klaviature, vendar je za studijsko delo potreboval tudi ustrezen instrument.  »Trgovino Glasbila sem poznal; da pa naj jo obiščem, so mi predlagali  prijatelji iz glasbene šole, saj so imeli pozitivne izkušnje z nakupom. Z očetom sva se zapeljala še na prejšnjo lokacijo, kjer sta dve uri v trgovini minili v hipu. Gospa Irena je resnično strokovno predstavila klavir. Všeč mi je bilo, da instrument nudi možnost snemanja na USB ključek, kar mi je prišlo kasneje prav za snemanje demo skladb in distribucijo le-teh. Klavir ima tudi veliko različnih opcij in načinov igranja. Vse to mi je bilo predstavljeno na uvodnem dnevu s klavirjem. Po tistih dveh urah sem točno vedel kaj si želim in kaj bom dobil. Električni klavir Roland imam sedaj že leto in pol, z njim pa sem izredno zadovoljen,« o svojih izkušnjah pri nakupu v trgovini Glasbila pove Matic.

V trgovini Glasbila vam bo Irena posamezen instrument predstavila v najboljši luči.

Je vredno in se splača obiskati trgovino Glasbila d.o.o.

Matic vsem glasbenikom svetuje, naj gredo v trgovino Glasbila, če želijo igrati in kupiti instrument na črno-bele tipke: »Pred nakupom imaš še pomisleke, če je to tisto ali pa če sem dovolj dober in če si zaslužim tak klavir. Ko prideš v trgovino, ti je takoj jasno, da gre v dobro smer in ko prideš ven si rečeš, da je to tisto pravo in da jaz to potrebujem. Vsem svetujem, ne samo Domžalčanom, tudi drugim, da pridejo in si ogledajo instrumente in prisluhnejo Ireni. Je vredno in se splača.«

Vzamejo si čas in prisluhnejo željam kupcev

Isti instrument kot Matic je v trgovini Glasbila d.o.o. kupila tudi 22-letna Polona Mežnar iz Domžale. Tudi njej predstavlja glasba velik del njenega vsakdana. Je članica Godbe Domžale in dveh zborov (Zbora Svetega Nikolaja in Študentskega zbora Sv. Stanislava). Pod budnim očesom Jadranke Juras se uči solo petja, v zadnje pol leta pa svoj čas namenja tudi učenju črno-belih tipk.

Polona pravi, da so se s trgovino Glasbila najprej srečali njeni najbližji, ki so ji za darilo podarili električni klavir. Ob tem pravi, da jih je definitivno prepričala zelo prijazna Irena Kokalj, ki nam je s svojo angažiranostjo in pomočjo pri iskanju, odprla oči in nam naredila lažjo pot do končne izbire: »Brez Irene ne bi imela tako dobrega klavirja doma. Res sem ji neskončno hvaležna!« Tudi Polona svetuje, da če želite igrati klavir ali kakšen drug instrument na črno-bele tipke, da obiščete trgovino Glasbila »Definitivno. Irena si vzame čas, prisluhne željam in predstavam kupcev, hkrati pa predlaga, kaj bi se njej zdelo pametno kupiti. Zelo dobro jo je poslušati, konec koncev je ona po izobrazbi glasbenica.«

V trgovini Glasbila d.o.o. si vzamejo čas in prisluhnejo željam kupcev.

Tudi v Blunout klubu niso imeli težkega dela, kam po nakup novega glasbila

Blunout klub, ki je v treh letih delovanja postal že pravi center glasbenega dogajanja v Domžalah, v njem pa zelo rada nastopijo tudi zelo znana in uveljavljena glasbena imena, je pred kratkim bogatejši za novi električni klaviar, ki prihaja iz trgovine Glasbila d.o.o. Aleš Florjančič nam je povedal, da težkega dela ni imel, ko se je odločil, da bo klub obogatil z novim instrumentom. Pravi, da se o trgovini Glasbila d.o.o. govori širše, znana pa je tudi v širšem krogu glasbenikov. Sam pa je bil s predstavitvijo instrumenta, ki ga je kupoval, zadovoljen ravno tako kot Matic in Irena.

Več o trgovini z glasbili in njihovi ponudbi si lahko ogledate na njihovi spletni strani, spremljate pa jih lahko tudi na njihovem facebook profilu in instagram profilu. Seveda pa vabljeni, da jih obiščete v Prodajnem centru Breza in se prepričate iz prve roke in na prvo tipko.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, arhiv trgovine Glasbila d.o.o.

Tagi