Tradicionalni obisk domžalskih tabornikov v Stavči vasi

V sredo, 17. julija, so župan Občine Domžale, Toni Dragar in ekipa predstavnikov Občinskega štaba za civilno zaščito obiskali 62 domžalskih tabornikov in 18 vodnikov ter pomočnikov iz Roda skalnih taborov na njihovem taborjenju, ki tudi letos poteka v dolenjski Stavči vasi blizu kraja Žužemberk. Prvih deset dni je tabor namenjen najstarejšim tabornikom, starih od 12 do 15 let, potem se jim za en teden pridružijo še najmlajši taborniki, stari od 6 do 12 let.

Starešina tabora Karin Mezek in vodja tabora Kristina Sušnik sta županu in ekipi razkazali tabor z vso pripadajočo naravno infrastrukturo in naštela številne aktivnosti, ki so jih deležni tako mladi taborniki kot njihovi vodniki. Vsaka stvar v taboru ima svoje mesto, vse je lepo urejeno in pospravljeno. Sredi tabora plapola visoko dvignjena taborniška zastava in spodaj gori večni ogenj. Da ogenj nikoli ne ugasne, skrbijo najmlajši udeleženci tabora in nočna straža. Na stenčasu poleg štabca (to je večji šotor, v katerem so spravljeni pisarniški material, pripomočki za ustvarjanje in izgubljeni predmeti) visi dnevni red, naloge dežurnega voda, seznam za poroke, jedilnik in tabela o ocenjevanju šotorov. V kuhinji se je pripravljalo kosilo (riba na suhem – paniran oslič in pire krompir), v pokriti jedilnici pa so otroci izdelovali sodobno orodje, podobno frači, ki jim bo služilo za zabavo in veselje. Pomembna pridobitev zadnjih let so solarne celice, ki pomagajo pri dobavi dodatne električne energije. Letos je novost v taboru velik tobogan oz. vodna drča, ki so jo taborniki že preizkusili in se pri tem neizmerno zabavali.

Mladi navdušenci nad naravo vsak dan telovadijo, raziskujejo gozd in bližnjo okolico, se vozijo s kanuji, se kopajo v Krki ter preživljajo nepozabne večere s pestrim programom ob zvokih kitare in tabornem ognju. Posebna dogodivščina pa je vsekakor noč preživeta pod milim nebom na bivaku, ko si taborniki uredijo prenočišče in skuhajo večerjo na odprtem ognju. Župan in ekipa so otroke pohvalili, saj hitro priskočijo na pomoč pri pomivanju posode, pospravljanju ali nabiranju vejevja. Pohvale vredni so tudi vodniki, ki s svojim delom in trudom otrokom pričarajo nepozabne taborniške dni, v katerih ni prostora za telefone in računalniške igrice.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Vido Repanšek in Andraž Lovšin

Tagi