Toplotne črpalke: 10 pasti pri nakupu

Ali se spogledujete z idejo o nakupu toplotne črpalke? Navdušeni boste! Sistem toplotne črpalke je avtomatiziran, vaš dom bo glede na želje ogreval samodejno.

Toplotna črpalka vam bo poleg prijetno tople hiše ali stanovanja nudila še udobje sočasnega ogrevanja sanitarne vode. Navdihujoče je tudi to, da je primerna za vsak tip objekta, ne glede na velikost, energetsko učinkovitost, ogrevanje s talnim ali radiatorskim načinom. Popolno idealna izbira je tudi za novogradnje. V primeru nizkoenergijske ali skoraj nič energijske izvedbe hiše bodo obratovalni stroški skoraj zanemarljivi. Četudi obnavljate starejšo hišo, je tudi na tem mestu izbira toplotne črpalke odlična in varčna rešitev, saj lahko kar tekom obnove namestimo izolacijo. Ker obstaja ogromno različnih informacij o toplotnih črpalkah in proizvajalcih in da vam olajšamo iskanje tistih najbolj potrebnih, smo v tem članku zajeli ključne informacije tako za izbiro primernega proizvajalca kot sam model toplotne črpalke.

Izognite se najpogostejšim pastem, ki pretijo na vas v postopku odločanja za nakup toplotne črpalke in kasneje v primeru nepremišljenega nakupa.

1. Nepreverjeni proizvajalec

Čeprav tradicija in priznani proizvajalec nista merilo za kakovost toplotne črpalke, nam pa dolgoletni obstoj, mnoge izkušnje in pohvale uporabnikov ter visoka tehnološka naprednost produktov seveda omogočijo lažjo izbiro. Vedno se bomo težje odločili za produkt, katerega kakovost in delovanje še nista preverjena in o njih ni opravljenih nobenih testov ali raziskav. Pri odločitvi toplotne črpalke moramo biti pozorni na njene karakteristike in tehnične lastnosti izbranega sistema. Sami predlagamo vgradnjo toplotne črpalke preverjenega proizvajalca Mitsubishi ali Daikin, iz razloga, ker omenjena proizvajalca že mnogo let vlagata v razvoj in visoko kakovost toplotnih črpalk. Vse naprave v njihovih proizvodnjah so testirane, skrbno načrtovane in preizkušene v različnih, tudi ekstremnih pogojih. Podatki na globalni ravni tudi kažejo, da je ogromno zadovoljnih uporabnikov, ki svoj dom ogrevajo s sistemom toplotne črpalke Mitsubishi ali Daikin.

Ker sta na področju toplotnih črpalk Mitsubishi in Daikin najbolj odmevni znamki, ju bomo na kratko predstavili.

Mitsubishi Electric je japonska multinacionalka s sedežem v Tokiu. Po svetu imajo še več kot 200 lokacij, delovanje se približuje 100-letni obletnici. Stremijo k nenehnemu izboljševanju tehnologije v vseh segmentih in izboljšujejo kakovost življenja v naši družbi. Zasledujejo 7 vodilnih načel: zaupanje, visoka kvaliteta, tehnološki napredek, pripadnost, etičnost skrb za okolje in nenehna rast.

Daikin sledi viziji, da je zrak ključnega pomena za naš obstoj, njihova naloga pa je varovanje le tega. Proizvajalec Daikin se lahko pohvali s 95-letno tradicijo. So vodilni proizvajalec izdelkov za klimatizacijo. Edinstvena in vrhunska tehnologija ustvarja izjemne izdelke in sistemske rešitve, s katerimi zagotavljajo udobno in trajnostjo bivalno okolje za ves svet.

Med najbolj prodajani toplotni črpalki proizvajalca Mitsubishi sta Ecodan in Zubadan, Daikin pa Altherma 3. Poleg najbolj prodajanih imata Daikin in Mitsubishi še druge modele, tako da se za vsak objekt najde najprimernejša izbira.

Toplotna črpalka Mitsubishi Ecodan deluje na način zrak/voda. Idealna je za vgradnjo v novogradnje ali obnovljene objekte, ki so relativno dobro izolirani. Primerna za ogrevanje s talnim gretjem ali radiatorji.

Toplotna črpalka Mitsubishi Zubadan odlično deluje z notranjo enoto Ecodan. Kombinacija Ecodan in Zubadan bo omogočila visoko energetsko učinkovitost in delovanje tudi na območjih zelo mrzlih zim.

Toplotna črpalka Daikin je sodobna Altherma 3 z zmožnostjo ogrevanja vode do 65°C, zato je primerna za talno in radiatorsko ogrevanje. Je idealna izbira za novogradnje z visoko energetsko učinkovitostjo.

Toplotne črpalke LG v split ali monoblok verziji. Toplotne črpalke LG imajo hladilno sredstvo R32 ter dosegajo visoke izkoristke pri talnem ogrevanju do A+++. Toplotne črpalke LG, dosegajo 100% nazivno moč tudi pri -7°C ter omogočajo delovanje do -25°C zunanje temperature. Toplotne črpalke LG, so najbolj prodajane toplotne črpalke pri nas.

Zgodba, ko nas prepriča proizvajalec z izbiro ustreznega modela naprave, še ni končana. Naslednji korak je, da se moramo odločiti še za ustreznega dobavitelja, ki pa mora imeti na voljo tudi usposobljene in izkušene monterje. Zaupanja vreden dobavitelj toplotnih črpalk vam bo odgovoril na vsa vprašanja, vam svetoval optimalno rešitev, vas opozoril na morebitna tveganja ter si objekt tudi ogledal preden se odločite za končni nakup.

Zakaj je bolje izbrati preverjeno znamko toplotne črpalke? Zato ker z izbiro uveljavljene znamke posledično pridobimo tudi ustrezno podporo tekom samega delovanja. Na primer rezervni deli znamk, ki so pogosta izbira na trgu bodo lažje in dolgo dobavljivi ter zaradi tega tudi cenejši. Za količinsko prodajane izdelke imamo tudi obširnejšo izbiro serviserjev ter strokovnjakov, ki se spoznajo na našo napravo in nam v primeru okvare ponudijo tudi tehnično podporo ter rešitev. Tako se tovrstnim neprijetnostim lahko izognemo, kot pa če nam težave povzročil butični proizvajalec, ki za svoj produkte ne zagotavlja zadostne podpore, ima pomanjkanje tako znanja kot serviserjev in rezervnih delov.

2. Necertificirani produkti

Potrebno je omeniti tudi zelo znan slovenski okoljski javni sklad, ki govori o nepovratnih sredstvih t.i. Ekosklada. Le-tega lahko pridobite z vgradnjo energetsko učinkovitega ogrevanja s toplotno črpalko. Odprta možnost je tudi, da pridobite možno subvencijo in s tem nekoliko zmanjšate investicijo v sistem ogrevanja. Pri tem bodite pozorni, da se odločite za nakup toplotne črpalke, ki razpolaga z vsemi potrebnimi certifikati. Pred nakupom je zelo priporočljivo, da se prepričate ali izbrana toplotna črpalka ustreza standardom. Toplotna črpalka za katero se pridobiva subvencija mora ustrezati merilom Delegirane uredbe Komisije (EU) št. 811/2013. Na tem mestu je potrebno tudi izpostaviti, da vse toplotne črpalke proizvajalca Daikin in Mitsubishi so na seznamu Ekosklada po ustreznosti, zato ni potrebno prilagati dokazil o zahtevanih standardih.

Za vgradnjo ustrezne toplotne črpalke lahko prejmete nepovratno finančno spodbudo do 3.200€, odvisno od načina in območja vgradnje. Za prvo vgradnjo toplotne črpalke prejmete do 20% naložbe oz. 1.000€, pri zamenjavi obstoječega sistema pa do 40% naložbe ali 2.500€. Še višja je subvencija, če živite na območju, kjer je Občina sprejela odlok o kakovosti zraka in obstoječi sistem menjate s toplotno črpalko. Znesek subvencije je do 50% naložbe ali 3.200€. Omenjeni zneski veljajo za vgradnjo toplotne črpalke zrak-voda. Tip toplotne črpalke voda-voda, ki za delovanje izkorišča vodni vir, omogoča prejem še višje subvencije, vendar je tudi investicija v sistem višja. Namestitev pa je tudi pogojena z vodnim virom primerne kakovosti in dovoljenjem Direkcije z vode RS za izkoriščanje vira.

Vedeti morate tudi, da sam certifikat toplotne črpalke ni pomemben le iz vidika pridobitve nepovratnih sredstev, ampak vam služi tudi kot dokazilo, da je naprava prestala ustrezna testiranja za vstop na trg. Le-to je za uporabnika, ki se odloča za nakup pomembna informacija, saj je certifikat pogojen z visoko kakovostjo, preverjenim delovanjem in uporabljenimi najboljšimi materiali.

3. Napačno dimenzioniranje toplotne črpalke

Ker ima vsaka hiša oziroma stanovanje različne specifike, se za določitev primerne moči toplotne črpalke zahteva znanje in izkušnje. To lahko storijo samo strokovnjak s svojega področja in z referencami, ki vam bo lahko svetoval optimalno moč toplotne črpalke za vaš dom. S tem preprečite, da bi bil premočno zasnovan sistem toplotne črpalke manj investicijsko in stroškovno učinkovit, premajhna moč pa bi pomenila delovanje na maksimalnih zmogljivostih in morda celo nezadosten vnos toplote v vaše ogrevane prostore.

Potrebna moč toplotne črpalke se določi glede na velikost ogrevanega objekta, kvalitete stavbnega pohištva, orientiranosti steklenih površin in debeline izolacijskega sloja stavbe. Potrebno moč določimo z merilom ogrevalne obremenitve kW/m2/leto, ki jo mora zagotoviti toplotna črpalka. Dodatno moč toplotna črpalka potrebuje še za ogrevanje sanitarne vode, če se odločimo za celovit sistem. Okvirno bomo dodatno potrebovali 0,1-0,3kW na osebo.

Pri novogradnji pa je sam izračun izgub objekta in opredelitev potrebne moči toplotne črpalke opredeljena v projektu za izvedbo, v delu strojnih inštalacij.

4. Nihajoči obratovalni stroški

Toplotna črpalka je najučinkovitejši sistem ogrevanja za novogradnje in izolirane starejše hiše. Vendar pa za toplotne črpalke velja prav tako, da so računi za elektriko v ogrevalni sezoni višji kot smo navajeni. Obratovalni stroški z ogrevanjem s toplotno črpalko bodo na letni ravni nizki, lahko celo do polovico nižji od ogrevanja s kurilnim oljem. Toplotna črpalka deluje na podlagi električne energije, z vsakim kW porabljene elektrike vnese v dom do 4kW toplote. Poleg toplote, sočasno energetsko učinkovito ogreva še sanitarno vodo. Nujno pa je potrebno poudariti, da bo račun za elektriko po vgradnji toplotne črpalke višji, ker bo vključeval tudi porabo elektrike za celotno gospodinjstvo, porabo elektrike za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Ko bo ogrevalna sezona mimo, bo toplotna črpalka ogrevala le še sanitarno vodo, račun za elektriko pa bo spet primerno nižji. Če boste na letni ravni sešteli stroške za potrebe toplotne črpalke in le te razdelili na letno raven, bo slika o izredno učinkovitem delovanju jasnejša.

Še praktičen primer, npr. ker se temperatura zunanjega zraka spreminja, nižja kot je, višji bodo tisti mesec obratovalni stroški toplotne črpalke za ogrevanje. S tem so povezani tudi nihajoči obratovalni stroški, ki so značilni za toplotni črpalki tipa zrak-voda in zemlja-voda. Konstantni mesečni stroški pa so možni le v primeru toplotne črpalke voda-voda, saj črpa energijo iz vodnega vira.
Res je, da nam bo odločitev za toplotno črpalko zrak-voda prinesla nihajoče obratovalne stroške, ki bodo odvisni od zunanje temperature, vendar pa bo sama investicija v sistem v primerjavi z drugima dvema tipoma toplotnih črpalk bistveno nižja.

Toplotna črpalka zrak-voda je zato najpogostejša in najboljša izbira za vgradnjo v stanovanjske hiše iz vidika njenega delovanja, celotnih obratovalnih stroškov in višine investicije.

5. Nakup naprave brez montaže

Če se vam pojavlja dilema, ali bi naročili celovito rešitev ali kupili le napravo in za montažo poskrbeli sami ali z domačimi mojstri? Vam pri odločitvi za nakup izdelka brez montaže lahko pomagajo naslednja dejstva. Toplotna črpalka je iz vidika namestitve kompleksen sistem, ki zahteva strokovno vgradnjo, priključitev in zagon, da bo delovanje optimalno in najbolj učinkovito. Tudi, če bi si želeli izpeljati finančno ugodnejšo montažo s strani nelicenciranega mojstra v primerjavi z usposobljenim monterjem, se bo odločitev na daljši rok lahko izkazala za neprimerno. Zakaj? Poleg izgube garancije (saj montaža ni bila izpeljana s strani pooblaščenega servisa), se odpoveste tudi možnosti kandidiranja za subvencijo Ekosklada. Pri zagonu toplotne črpalke so izredno pomembne nastavitve, ki se razlikujejo od hiše do hiše in so odvisne tudi od želja in potreb posameznih uporabnikov.

Kot smo že omenili, Ekoslad pogojuje pridobitev nepovratne finančne spodbude s strokovno montažo. Monter mora biti v evidenci pooblaščenih podjetij pri Agenciji Republike Slovenije za okolje. Usposobljen monter ima tudi certifikat o usposobljenosti za ravnanje z ozonu škodljivimi snovmi in fluoriranimi toplogrednimi plini. Le strokovno usposobljen monter vam bo lahko s podpisom na garancijski list zagotovil potrdilo o strokovni montaži in zagotovil verodostojne informacije o vaši napravi.

Prednost poleg strokovne vgradnje je tudi ta, da vam pooblaščeni monter, ki je vgradil vaš sistem toplotne črpalke kasneje nudil še redne servise in preventivne preglede ter popravila ob morebitni okvari.

6. Lokacija namestitve toplotne črpalke

Kot smo že omenili je toplotna črpalka je primerna za večino lokacij na območju Slovenije. Pogoj za delovanje toplotne črpalke zrak-voda je le dostop do električne energije. Ko se odločate za nakup toplotne črpalke, se seznanite tudi s podatkom, kakšne so zimske temperature na območju kjer živite, saj je potrebno pri izbiri modela to vsekakor tudi upoštevati. Za tiste lokacije, ki so v objemu zelo hladnih zim, kjer temperature padejo tudi precej pod ničlo je prava izbira Mitsubishi Zubadan. Izstopajo s prav posebnim modelom z zunanjo enoto Zubadan, ki s tehnologijo obvodnega kroga izboljša kroženje plina. Omogoča učinkovito ogrevanje tudi do zunanje temperature -28°C. Izkušeni dobavitelji toplotnih črpalk vas bodo vedno povprašali o lokaciji vašega doma in glede na tamkajšnje temperature svetovali optimalni model toplotne črpalke.

7. Izbira neprimernega modela toplotne črpalke

Poleg lokacije vgradnje je potrebno biti pozoren tudi na izbiro modela toplotne črpalke. Te informacije bomo dobili s strani zanesljivih dobaviteljem, s katerimi se pogovorimo tudi o drugih podrobnostih ogrevanja. V sodelovanju z usposobljen svetovalcem boste prišli do končnega predloga o izbiri najprimernejšega modela toplotne črpalke za vas. Optimalni model je odvisen od načina ogrevanja z radiatorji, talnim sistemom ali kombinacijo obojega. Tudi glede na starost in energetsko učinkovitost objekta je odvisna izbira modela in proizvajalca. Za nizkoenergijske novogradnje je zelo pogosta izbira Daikin Altherma, medtem ko za obnovljene starejše hiše Mitsubishi Ecodan ali Zubadan. Prav bo prišel tudi podatek ali bo toplotna črpalka primarni ali pomožni vir ogrevanja. Torej, ali imate namen obdržati obstoječi sistem in vgraditi še toplotno črpalko ali pa bi toplotna črpalka zamenjala obstoječi sistem.

8. Neizoliran objekt

Izbira toplotne črpalke je idealna za način ogrevanja zlasti pri novogradnji in seveda zelo kakovostna rešitev za obnovljene starejše hiše, v katere smo vgradili izolacijski sloj na zunanje stene, tla in streho oz. podstrešje. Izbira pa je manj primerna za tiste objekte, ki so starejši in neizolirani, saj bi glede na izgube praviloma morali namestiti toplotno črpalko ogromne moči, ki pa niti ni nujno, da je potrebna moč toplotne črpalke sploh na voljo. Tudi, če izberemo toplotno črpalko v najvišji ponujeni moči, morda ne bo zadostovala za ogrevanje hiše z ogromno izgubami. Ni nujno niti, da bo za tako veliko dimenzionirano moč na voljo priključna moč elektrike. Pogosto se zgodi, da je izven mestnega okolja ali v okolju s slabo infrastrukturo na voljo omenjena priključna moč elektrike. Najboljša rešitev je, ko objekt saniramo s toplotnim ovojem in novimi sodobnimi okni, le takrat bo toplotna črpalka postala zelo primeren in učinkovit sistem ogrevanja.

9. Stara inštalacija

Priklop toplotne črpalke na staro inštalacijo iz jeklenih cevi, ni priporočljiva, zaradi korozije in nečistoč v krogotoku. Oluščeni delci, ki krožijo po inštalacijah lahko povzročijo zamašitev nove toplotne črpalke. Rešitev pri namaščeni stari inštalaciji je namestitev filtra v sistem, ki bo ulovil nečistoče in zaščitil toplotno črpalko. Priporočamo pa, da se v sklopu odločitve za menjavo ogrevalnega vira odločite še za modernizacijo inštalacije z novimi bakrenimi cevmi, za katere ni strahu, da bi zamašile toplotno črpalko in tako date priložnost, da bo vaša toplotna črpalka lahko delovala brezhibno.

10. Obstoj prednostnega lokalnega energenta

Preverite tudi, ali je v vašem lokalnem okolju oziroma občini ter na vaši neposredni lokaciji morda sprejet Odlok o prioritetni uporabi energentov za ogrevanje. Obstajajo območja, kjer Občina pogojuje priklop na prednostni energent za ogrevanje, ker je na voljo infrastruktura, katere namen je kar najširša uporaba. Praviloma so to območja mestnih središč in urbano okolje, kjer je na voljo zemeljski plin in je poselitev zelo strnjena, zato bi težko nemoteče umestili zunanje enote toplotnih črpalk in jim omogočili dostop do svežega zraka. Ni pa nujno, da je v bližini vašega zemljišča sam obstoj zemeljskega plina pogojuje tudi priklop na plinovod, kar bi pomenilo, da je vgradnja toplotne črpalke v tem primeru možna in jo tudi zelo priporočamo.

Se zanimate za nakup toplotne črpalke a niste prepričani?

Izkušnje in vsakodnevni stik z obstoječimi uporabniki in bodočimi strankami toplotnih črpalkah so pokazale, da se soočamo z mnogimi ponavljajočimi vprašanji in pogostimi dilemami, ki jih ti imajo. Zato smo vsa ta najpogostejša vprašanja zbrali na eno mesto in jih odgovore na njih smiselno strukturirali ter oblikovali v 10- delni vodič, ki je namenjen vsem, ki razmišljajo o nakupu toplotne črpalke.

Vodič torej vsebuje 10 segmentov, ki jih pošiljamo dnevno (po en segment vsak dan) od dne, ko se nanj naročite. Z njim pa vsem skupaj želimo olajšati odločitev, ali je nakup toplotne črpalke primeren zanje ali ne, oziroma kakšne so njene obstoječe in realne možnosti.

Obiščite našo spletno stran Svet klime za brezplačno svetovanje.

Naročnik oglasa: Svet klime, Rok Kovačič s.p.

 

Tagi