“Svoboda je največja in najsvetlejša vrednota narodnoosvobodilnega boja slovenskega naroda”

Osrednja občinska prireditev ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju

Slovenija se z dnevom upora proti okupatorju spominja ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), ki je bila osrednja odporniška organizacijo Slovencev v drugi svetovni vojni. Osrednja občinska prireditev ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju, v organizaciji Občine Domžale in Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, vsako leto poteka v Domu krajanov v Žejah pri Sveti Trojici. Tudi letošnja prireditev je privabila številne ljudi od blizu in daleč, ki so dvorano doma krajanov napolnili do zadnjega kotička.

Pred 78. leti je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Osvobodilna fronta je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev. Za Slovence je dan upora proti okupatorju dan, ko se spominjamo vseh generacij slovenskih upornikov in časov, ko so Slovenci nastopili zoper fašizem in nacizem.

Dom krajanov na Žejah je v soboto, 27. aprila 2019, gostil osrednjo občinsko prireditev ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju. Tako kot vsako leto na prireditvi niso manjkali praporščaki krajevnih organizacij ZB za vrednote NOB iz občine Domžale ter okoliških občin, praporščaki Združenja veteranov vojne za Slovenijo in enota častne straže Zveze slovenskih častnikov Domžale. Letošnji slavnostni govornik je bil Milan Gorjanc, član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije. Prireditve so se udeležili tudi nekateri občinski svetniki in častni občani.

Prireditev je spremljal bogat kulturni program.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Draga Jeretina Anžin je sodelovala Godba Domžale, pod vodstvom dirigenta Damjana Tomažina, učenci Osnovne šole Dob, Kvartet Krt, recitatorki Zlatka Levstek in Janka Jerman ter harmonikarji. 

V uvodu prireditve je vse prisotne pozdravila predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale Marija Majhenič, ki je poudarila pomen praznovanja dneva upora proti okupatorju in da so se na prireditvi zbrali z namenom, da se poklonijo aktivistom osvobodilne fronte, ki so vedeli kaj je potrebno storiti za varovanje slovenskega jezika in svobodne Slovenije.

Marija Majhenič, predsednica ZB za vrednote NOB Občine Domžale.

Slavnostni govornik Milan Gorjanc, član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije je vsem zbranim voščil ob prazniku ter spomnil na vse upore proti krivicam v celotni slovenski zgodovini. Po njegovih besedah pa 27. april 1941 ni samo upor proti krivicam in boj za staro pravdo, ampak je bil to tudi poziv za boj za nacionalno svobodo, za narodovo samostojnost in za zedinjeno Slovenijo: »Bistvo Osvobodilne fronte je bilo v svobodi in ne zgolj v uporu. Zato vam s ponosom in iskreno čestitam ob prazniku svobode, ki je bila takrat še daleč in posuta s številnimi žrtvami. Naši predniki niso samo slutili ampak so imeli vizijo svobode.«

V nadaljevanju je spomnil, da so se Slovenci takrat uprli štirim zavojevalcem. Komaj tri tedne po napadu na državo in deset dni po sramotni kapitulaciji kraljeve vojske, je skupina pokončnih mož, ki so v srcu dobro mislili, dobro mislili domovini, narodu in Sloveniji, zbralo pogum in pozvalo poštene in svobodoljubne Slovence k uporu proti okupatorjem, ki so med seboj delili temno, ljudem pa usodo sužnjev in hlapcev. Slovenci naj bi izginil z obličja planeta, bili razseljeni in pregnani, zaprti in pobiti, potujčeni brez svojega materinega jezika. Takšna usoda ni bila namenjena nobenemu  narodu v tedanji Evropi. Po besedah Gorjanca je svoboda največja in najsvetlejša vrednota narodnoosvobodilnega boja slovenskega naroda.

Slavnostni govornik Milan Gorjanc, član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije.

V nadaljevanju se je slavnostni govornik dotaknil današnjega časa in nekaterih politikov sosednjih držav, ki preko različnih izjav in dejanj izkazujejo različne interese po našem ozemlju. Vse to pa spremlja molk slovenskih politikov. »Nekateri bi radi obrnili kolo zgodovine. Milo rečeno, niso pri pravi. Eni bi radi ustanovili novo osvobodilno fronto. Ne potrebujemo je. Potrebujemo samo poštene voditelje, ki znajo občasno zategniti vajeti, upočasniti divjajoče privatizerje in kakšnemu tujcu prav po furmansko zabrusiti, da smo na slovenskem še vedno mi gospodar,« je poudaril Gorjanc, ki je ob koncu še dodal, da naj volišče postane nova osvobodilna fronta. Le tako bo delo spet dobilo čast in oblast.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi