Švicarska gorska traktorska mehanizacija pokazala moč na travnikih pri Blagovici

Vroča junijska nedelja je privabila več kot sto obiskovalcev na predstavitev gorske mehanizacije. Ti so med Blagovico in Češnjicami v občini Lukovica z zanimanjem opazovali, kako se stroji švicarskega porekla obnesejo na domačih strminah. 

V obdobju prve košnje trave ali »mrve« je 9. junija 2019 potekala predstavitev strojne mehanizacije, brez katere si kmetje na večjih in velikih kmetijah skoraj ne predstavljajo delovanja. Novosti so stalnica tudi na tem področju, zato so se na pobudo podjetja Tineva iz Dobove v dolini Črnega grabna predstavili gorski traktorji in enoosne kosilnice Aebi, traktor Rigitrac s pregibno vzdolžno osjo, lahke rotacijske kosilnice znamke Sepp Knuessel Blitz, zgrabljalnik za enoosne kosilnice Hill Rake, trosilnik organskih gnojil s stranskim izmetom Gafner ter bodičasta kolesa Stoeckl in dodatna kolesa Trinker.

Navdušenje nad traktorjem Rigitrac.

Atrakcija na treh hektarih

»S podjetjem Tineva se poznamo že več let in tokrat so se obrnili na nas, če poznamo kakšen prostor v osrednji Sloveniji, ki ima primerno strmino na kateri bi lahko ustrezno pokazali delovanje strojev. V preteklosti so imeli eno predstavitev že na Medvedjem Brdu nad Idrijo, vendar jih je pri prikazu oviral dež in ni bilo nič s košnjo,« pojasnjuje domačin Janko Šinkovec, ki je odstopil prostor za predstavitev.

Stroji so poželi precejšnje zanimanje tako starejših kot tudi mlajših udeležencev terenske predstavitve. »Pričakovali smo sicer nekoliko več obiskovalcev, vendar marsikdo ob tem lepem vremenu, ki smo ga deležni, najverjetneje spravlja seno,« pojasnjuje Šinkovec. »Na današnji predstaviti smo videli, da se Rigitrac zelo dobro obnese na strmini glede na njegovo težo

Na pobudo podjetja Tineva iz Dobove so se v dolini Črnega grabna predstavili traktorji in gorska traktorska mehanizacija.

Šinkovec je obenem tudi član Strojnega krožka Radomlja, ki je v občini Lukovica aktivno že 23. leto in prav tako gosti podobne predstavitve strojne mehanizacije. V letošnjem letu je predvidena za jesenski čas, v pomladanskih mesecih pa so se odpravili na strokovno ekskurzijo na Kozjansko, kjer so si ogledali več kmetij, sirarno in slovensko podjetje Vitli Krpan, največjega proizvajalca gozdarskih vitlov na svetu.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Tagi