Svetovni popotnik na misiji obiskal poklicne gasilce CZR Domžale

Poklicni gasilci CZR Domžale so včeraj dobili poseben obisk, saj se je pri njih ustavil popotnik z nenavadnim kolesom in s črnim štirinožnim prijateljem, ki je na posebni svetovni okoljski misiji, katera bo trajala vse do leta 2030. Vsaj takšen cilj si je zadal 57-letni Martin Hutchinson iz britanskega Manchestra, za katerim je že 34.000 kilometrov pešačenja in 19.000 kilometrov narejenih s kolesom. Iz kraja v kraj, iz države v državo … Martin je že 13 let na misiji, na kateri opazuje svet okoli sebe in opozarja, da smo na dobri poti, da zaradi pretiranega potrošništva in pohlepa uničimo naš planet.  Zadnja tri leta mu na njegovi poti družbo dela petletni psiček Starsky, ki ga je posvojil v portugalskem zavetišču.

»Obisk Martina nas je kar presenetil, saj se je v bistvu kar pojavil med nami,« nam je zaupal Milan Peterc, ki je ob Martinovem prihodu vodil dnevno izmeno CZR Domžale. Najprej so gasilci mislili, da gre za prevoznika, ki je prišel v bližnje podjetje. Ko se jim je predstavil, so takoj spoznali, da gre za svetovnega popotnika z zelo zanimivo preteklostjo: »Navezali smo stik in ga sprejeli med nas. Nam je tudi predstavil svoj način življenja, razmišljanje o svetu in ljudeh. Res lep in popestren dan je bil danes v družbi Martina.«

Kljub temu, da si je Martin zadal cilj, da se njegova misija konča leta 2030 v Avstraliji, pa se ne obremenjuje s tem, koliko kilometrov bo naredil na dan: »Ni važno ali jih je 40 ali dvajset, več ali manj. Nikamor se mi ne mudi, saj na svoji poti srečujem zelo zanimive ljudi, ki jim z veseljem predstavi svojo zgodbo in misijo, ki je okoljsko usmerjena.« Ker je bil Martin nekoč gasilec, ta poklic je kasneje zaradi stresnega dela zamenjal za bolj umirjenega – mizarskega, se med svojim potovanjem velikokrat ustavi pri gasilci, pri katerih tudi prenoči. Preden se je ustavil pri domžalskih poklicnih gasilcih, je bil tri dni v gosteh na Gasilski brigadi Ljubljana.

Popotnik Martin Hutchinson in Milan Peterc, vodja dnevne izmene CZR Domžale.

Martinova pot po svetu se je začela leta 2006, ko mu je ob obali Afrike potonila njegova ladja. Sam je bil namreč že od nekdaj navdušen nad potovanji in naravo. Kljub temu, da je ostal brez ladje in da je takrat praktično ostal brez vsega v materialnem smislu, je to dojel kot znamenje, da ima pred seboj svobodno življenje, brez vezave na materialne dobrine: »Rekel sem si – ostal sem živ, gremo naprej.« Najprej se je podal v Južno Ameriko, ki je bila že njegova dolgoletna želja. Kar devet let je hodil in prehodil 34.000 kilometrov. Predvsem pa mu nikoli ni bilo pomembno, koliko kilometrov naredi na dan: »Pešačenje me je umirilo, obenem pa sem opazoval svet okoli sebe. Hoja je namreč res dober način, da si v miru ogledaš naš planet. Obenem pa lahko opazuješ ljudi okoli sebi, ki so zaradi hitrega tempa življenja postali sužnji hitenja.« Po tem je pešačenje zamenjal za kolo, ki ga je za svojo misijo posebej preuredil.

Psiček Starsy je nepogrešljiv Martinov spremljevalec.

Med svojim popotovanjem je videl že marsikaj, predvsem pa kako hitro se spreminja svet okoli nas, predvsem pa narava, ki jo ljudje zavestno uničujemo že leta. In ravno to uničevanje in spreminjanje narave, ki ga med svojim popotovanjem opazi Martin, je zgradil njegov odnos do okolja in obenem pri njem prebudil okoljevarstvenika, ki je svoje popotovanje po svetu nadgradil z ekološko misijo. Tako svoja spoznanja deli z mimoidočimi, ki jih srečuje na svoji poti ter tudi s poslušalci na raznih predavanjih. Med drugim omeni, da so njegova predavanja slišali učenci skoraj 700 šol. Prav tako se Martin pojavlja v medijih, za širjenje svojih sporočil, pa se poslužuje tudi družbenih omrežij.

Gasilska fotografija z II. izmeno poklicnih gasilcev CZR Domžale.

In kakšno je Martinovo sporočilo, ki ga skupaj s svojim zvestim štirinožnim prijateljem Starskyem delita po svetu? »Ljudem želim sporočiti, naj bodo odgovorni do okolja in naj sami delajo na tem, da bosta narava in svet bolj čista. To je odgovornost slehernega posameznika, zaradi tega te odgovornosti ne smemo prelagati na druge ali pa državo.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Tagi