Svetovni dan Zemlje – Vsak lahko prispeva svoj del k čistejšemu okolju

Že vse od leta 1970 se 22. aprila spomnimo na planet na katerem živimo, ta dan pa sedaj imenujemo Svetovni dan zemlje. Danes ga obeležujemo v vsaj 192 državah. Letošnji slogan je »v znamenju podnebnih ukrepov«. Precej modno bi lahko rekli, a predvsem je to termin, ko bi se morali ne le spomniti na ranljivost našega planeta; pač pa tudi narediti kak odločen korak v skrbi za njegovo ohranitev.

A tako kot povsod, tudi tukaj ne rabimo čakati le na ukrepe velikih. Vsi lahko kaj prispevamo – tudi s svojimi ravnanjem. Koliko luksuza res potrebujemo, koliko energije rabimo, koliko smeti ustvarimo, koliko hrane zavržemo,… povsod lahko s svojimi navadami pripomoremo k temu, da naravne vire ne bomo po nepotrebnem izkoriščali in prekomerno onesnaževali okolja ter skrbeli za biotsko raznovrstnost.

V mesecu aprilu smo tudi v občini Domžale običajno organizirali »čistilno akcijo« – po vseh krajevnih skupnostih. Ob teh dogodkih smo zbrali kupe smeti, sanirali divja odlagališča, čistili brežine rek in potokov in podobno, a največ naredimo s preprečevanjem onesnaževanja. »Letos organizirane čistilne akcije zaradi specifične situacije epidemije, nismo izvedli. A vseeno ne pozabimo, da nekatere aktivnosti lahko izvedemo, tudi če se ne organiziramo v velike skupine in dvigamo veliko prahu okrog tega. V teh lepih pomladnih dneh lahko tudi vsak posameznik prispeva svoj del k čistejšemu okolju, že s tem, ko med pešačenjem ob rekreacijski osi ali sprehodom na bližnjem hribčku mimogrede pobere odpadke, ki ne sodijo v naravo,« je povedal župan Toni Dragar.

Prilagamo nekaj podatkov, ki jih je za to priložnost zbral Statistični urad RS:

Podnebne spremembe nastajajo tudi (ali predvsem) zaradi emisij. Emisije toplogrednih plinov so že en tak velik problem. Čeprav radi kažemo s prstom na industrijo; gospodinjstva vseeno prispevajo 20% emisij toplogrednih plinov, med njimi ima največji delež CO2. Luksemburg – čeprav je majhna članica EU, glede na število prebivalcev prispeva največ emisij toplogrednih plinov. Hrvaška je na dnu lestvice članic EU. Ko je že kazalo, da z ukrepi mislimo resno – od leta 2008 so emisije pričele upadati, pa so po letu 2014 ponovno v porastu.

Naj ne bo Svetovni dan Zemlje samo 22. april. Vsak dan lahko naredimo nekaj za Zemljo.

Občina Domžale, Urad župana

 

Tagi