Svetovni dan čebel

Ali veste, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja čebel? Zavedati se moramo, da brez čebel ni življenja in zato je delo s čebelami prav posebno poslanstvo. 

Letos že tretje leto zapored obeležujemo Svetovni dan čebel in s tem opozarjamo na njihovo pomembno vlogo pri varovanju okolja in pridelavi zdrave hrane.

Čebelarstvo ima v Sloveniji, kakor tudi v naših krajih zelo dolgo tradicijo. V naši občini sta aktivni dve društvi, Čebelarsko društvo Domžale in Čebelarsko društvo Krtina – Dob. Leta 2018 se je ob svetovnem dnevu čebel slavnostno odprla tudi nova poučna čebelarska pot. Pot je dolga skoraj 5 kilometrov in poteka po prijetni kolesarski in peš poti, delno ob Kamniški Bistrici, delno ob Rači. Vzame nam približno uro časa in je primerna tudi za otroke. Ob gibanju na svežem zraku boste lahko odkrivali življenje teh življenjsko pomembnih živali. Na pot lahko vstopite kjerkoli, na šestih točkah, pa vas bodo informativne table seznanjale s čebelarskimi temami.

Poleg poti, pa so čebelarji Čebelarskega društvo Domžale s pomočjo donatorjev in veliko prostovoljnega dela postavili društveni apiterapevtski učni čebeljak, ki se nahaja pri Centralni čistilni napravi Domžale. Nasadili so medovite rastline, naselili čebele in uredili okolico. Podobnega projekta so se lotili tudi v Čebelarskem društvu Krtina- Dob, kjer je v izgradnji pol- pokrita učilnica na prostem.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale

Visit Domžale
Svetovni dan čebel

Tagi