Šumberk se je odel v pisano preprogo

Zima se je to leto verjetno izgubila, zato pa je pomlad že pokukala v naše kraje, saj nas s svojimi toplimi žarki vabi ven v naravo. Na travnate poljane bo narava čez kakšna dva tedna narisala cvetlice, iz toplih krajev pa se počasi že vračajo ptice pevke, katerih ščebet nas že prav prijetno žgečka po ušesih.

Tako kot se zunaj spreminjata vreme in narava, se tudi na Šumberku, hribu, ki se dviguje za Domžalami, prebuja narava. To je razvidno predvsem na podrasti, kjer se živo vijolični žafrani že med listjem nastavljajo toplim sončnim žarkom, zeleni hostniki so odprti v vsej svoji lepoti, živo modri jetrniki kimajo v rahlem vetru, zvončki so že skoraj odcveteli, pljučniki kimajo v rahlem vetru, tevje pa kot polakirani vazali z rumenim pestičjem ohranjajo podrast, zacveteli pa so roza cvetovi pasjega zoba.

Za vse našteto so poskrbeli sončni žarki, ki so s svojo toploto pobožali panje na čebelnjakih ter predramili čebelje družine, ki že pridno nabirajo medičino in cvetni prah. Kako lepo jih je gledati, ko letajo s sveta na cvet, s polnimi lončki na nogah. Pomlad je končno prišla v naše kraje in sonce nas spet vabi v naravo.

Podali smo se po poteh Pravljičnega Šumberka, ki je postlana s cvetno preprogo, kjer smo bili deležni neverjetnega čudeža narave. Vse, kar potrebujete za izlet v naravo, najrajši sami, denimo na Šumberk, je dobra volja, fotoaparat, boljša pohodna obutev in ob takem vremenu, kot ga imamo sedaj, več časa, da se lahko telo in um zbistrita in odpočijeta. Pustite telefone v žepih, naj vam samodejno merijo korake, vi pa namesto na zaslon glejte po podrasti, kjer vas novo življenje v obliki raznovrstnega cvetja vabi, da pozabite na vsakdanje tegobe.

Da pomlad prihaja v naše kraje, je iz dneva v dan bolj jasno. Pomlad je letni čas, ko se pokrajina, narava, ljudje, enostavno vse okoli nas prične popolnoma spreminjati. Drevesa brez listja začenjajo poganjati prve znake pomladi, trava začne močneje zeleneti in dnevi niso več mrzli in deževni, z veseljem se namreč lahko odpravimo na sprehod, da si sprostimo misli. Hkrati pa se moramo poleg učenja in dela, v pravi meri seveda tudi sproščati. In spomladanski čas je ravno pravi za to.

Narava poskrbi za nas s prelepo, pisano okolico, v katero se lahko znova in znova zatečemo. Prav je, da izkoristimo dano priložnost in se kdaj pa kdaj zares odpravimo na svež zrak ter pustimo svojim možganom, da si odpočijejo in odplavajo med oblake. Marca sploh nismo občutili, da je v deželo pomlad šele prišla. Kurenti so namreč preganjali sončno vreme, ki je trajalo skorajda celo zimo.

Pomlad je prišla v naše kraje in z njo tudi spomladanska opravila v naravi, kjer se prebujajo rastline in živali. Tudi ptice se pripravljajo h gnezdenju. Samo da grmovje ozeleni, bodo jutranje pevke v vsem svojem nežnem in pisanem sijaju poskrbele za prelepe melodije. Tudi med bloki ter na tratah pred hišami se je sprehodila pomlad ter prebudila zvončke, narcise, vijolice in trobentice, kose in siničke, prinesla pa je simbol začetka in upanja. Boljšega življenja. Vsaka pomlad se začne veličastno, s cvetenjem, za katero je potrebna zadnja življenjska sila. Sivi dnevi se začenjajo barvati v mnogo različnih odtenkih, ki nakazujejo na nov začetek.

Rodijo se nova upanja in novi cilji, tisti ki nas po zimskem spanju zbudijo in potisnejo v stanje pripravljenosti. Pomlad pa ni nujno povezana z letnim časom, ampak tudi z mladostjo, ki jo vsak na svoj način živimo. Mladost ne pomeni biti mlad, je neko stanje, ki ga tudi pomlad vsako leto znova obudi sredi marca. Mladosti bi lahko rekli tudi pomlad, s tem pa označili lastnosti mladosti, ki so zelo podobne pomladi. Mladi ljudje in mladi po srcu so ljudje pozitivnih misli in željni sprememb, v svojem življenju vse delajo s polno paro tako kot znanilci pomladi, ki prvi zacvetijo in pokažejo svojo veličastnost.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi