Strokovna ekskurzija Gasilske zveze Domžale po Beli krajini

V soboto, 11. novembra 2023, smo se gasilci Gasilske zveze Domžale odpravili na strokovno ekskurzijo po Beli krajini. Ekskurzije se je udeležilo 50 gasilk in gasilcev iz vseh 13 prostovoljnih gasilskih društev v občini Domžale.

Z veliko dobre volje in odlične družbe smo se z avtobusom najprej odpeljali do Radovice, kraja v Metliki, kjer smo obiskali Osnovno šolo Bistra Buča. Tam smo imeli enourni pouk o Beli Krajini, ki nam ga je predaval učitelj po starem načinu, kot so ga poznale naše babice in dedki. Zelo smo se zabavali in hkrati naučili veliko novega. Ob koncu pouka smo prejeli spričevala o uspešno opravljenem šolanju. Pred odhodom naprej, sta nam domačina ponudila posušene kakije, katere sama tam pridelujeta.

Pot smo nadaljevali vse do Vinske kleti Prus. Tam smo si ogledali njihovo klet, kjer pridelujejo in shranjujejo vino. Izvedeli smo vse o njihovih začetkih, o začetku pridelovanja vina, o vrenju vina, shranjevanju vina, stekleničenju in do same prodaje, ter degustacije vina. Po ogledu smo imeli tudi možnost degustirati pet njihovih odličnih vin. Bili smo že kot pravi vinarji. Naučili smo se pravilno pogledati barvo vino, kako se vonja vino in okušanja na koncu.

Po degustaciji, smo si odšli pogledat prvi slovenski gasilski muzej, ki je nastal prav v Metliki. Izvedeli smo zgodovino nastanka muzeja, kako so nastali in potekali kongresi GZS, ustanovitev gasilskih bramb in vse do prvega poveljnika, Ignacija Merharja, ki je prvi poveljeval v slovenskem jeziku. Ogledali smo si nekaj starih slik, gasilske opreme, ter raznih značk za obleke.

Pot nas je vodila na obisk h gasilcem v PGD Črnomelj, kjer smo si lahko ogledali njihov gasilni dom, vsa gasilska vozila, ter opremo. Pripovedovali so nam, o gasilnem domu, malo o njihovi zgodovini, ter sedanji operativi. V njihovi družbi je čas prehitro minil. Dan se je počasi približeval h koncu, zato smo se poslovili in odpravili na večerjo. Odšli smo na pravo, odlično pojedino v gostilno Samarin. Preizkusili smo razne dobrote. Čas je hitro minil in morali smo se odpraviti domov. Polni lepih vtisov smo v Domžale prispeli v poznih večernih urah.

Besedilo in foto: GZ Domžale

 

Tagi