Stobovski gasilci imajo novega člana – gasilsko vozilo Man GVC 16/25

Včerajšnjega petkovega dneva so se zagotovo najbolj veselili gasilci PGD Stob – Depala vas, saj so dobili novega člana. V garažo njihovega gasilskega doma v Stobu so zapeljali novo gasilsko vozilo Man GVC 16/25, s katerim bodo sedaj lahko še bolj učinkovito posredovali na intervencijah.

“Dolga pot, veliko dela in marsikatera neprespana noč so za nami. Danes je naš trud poplačan. Dočakali smo našega novega člana GVC 16/25! Želimo mu varne in srečne poti ter čim manj intervencij,” so stobovski gasilci ob prihodu novega gasilskega vozila zapisali na svojem Facebook profilu. Gasilci so novo vozilo pričakali pred gasilskim domom, kjer so si ga nato z podrobno ogledali ter se z njim popeljali tudi na vožnjo.

Predsednik PGD Stob Depala vas Franc Mlakar nam je povedal, da so z aktivnimi pripravami za nakup novega vozila pričeli že pred leti. Leta 2016 so se prijavili na razpis Gasilske zveze Domžale za sofinanciranje gasilskega vozila. Lani so kupili podvozje – vozilo Man, ki ima 290 konjskih moči in pogon 4×2. Nadgradnja gasilskega vozila znamke Man so naredili v podjetju Rosenbauer v Gornji Radgoni. Ob tem nam je Mlakar zaupal, da so se za nadgradnjo v tem podjetju odločili, ko je dobre dve leti nazaj na gasilski vaji v Jaršah videl in si bolj podrobno ogledal novi gasilski vozili gasilcev CZR Domžale in PGD Homec, ki so nadgradnjo obeh vozil zaupali podjetju Rosenbauer.

Po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije gre za gasilsko napadalno vozilo GVC 16/25, z vgrajeno visokotlačno gasilsko črpalko, ki jo poganja motor vozila. Vozilo ima vgrajen rezervoar za 2000 l vode, eno hitro napadalno napravo ter seveda gasilsko tehnično opremo. Po besedah Mlakarja so v vozilo poleg obvezne opreme dodali še črpalko za mulj, motorno brizgalno Rosenbauer FOX 3 ter sesalne cevi. Posadka v vozilu šteje sedem članov + voznik. Vozilo tehta 15 ton.

Skupaj s podvozjem in gasilsko nadgradnjo ter davki, je novo vozilo stalo 220.000 evrov. Po kategorizaciji so stobovski gasilci za nakup podvozja vozila preko Gasilske zveze Domžale od Občine Domžale prejeli 140.000 evrov, razliko v višini okrog 80.000 evrov pa so dodali sami.

Zaradi situacije v zvezi z novim koronavirusom letos stobovski gasilci v mesecu avgustu ne bodo imeli tradicionalne gasilske veselice, kjer bi drugače uradno prevzeli novo gasilsko vozilo. Zaradi tega bo uraden prevzem novega gasilskega vozila potekal v mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti. Seveda, če bodo razmere to takrat dopuščale.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: PGD Stob – Depala vas

 

Komentarji uporabnikov
Tagi